Χωρίς "λευκό καπνό" η σημερινή διαπραγμάτευση ελληνικής πλευράς - ΕΚΤ για την α' κατοικία

22:32 1/3/2019 - Πηγή: Antinews

Δεν βγήκε "λευκός καπνός" στη σημερινή διαπραγμάτευση της ελληνικής πλευράς με την ΕΚΤ με αντικείμενο το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη, σχολίασαν στελέχη που μετείχαν στην τηλεδιάσκεψη.

Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν χθες αμέσως μετά την αποστολή του κειμένου της νέας συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο εσωτερικό.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, αναμένονται και νέοι γύροι διαπραγματεύσεων - τηλεδιασκέψεων, καθώς, όπως είχε αναφέρει κυβερνητικός αξιωματούχος, στόχος από ελληνικής

πλευράς είναι η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου Δευτέρα ή Τρίτη στη Βουλή.

Nωρίτερα το Capital.gr μετέδιδε:

Για το νομοσχέδιο αναφορικά με τον νόμο Κατσέλη, σύμφωνα με πληροφορίες, η τελευταία (3η κατά σειρά) συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και των τραπεζών έχει σταλεί στους τέσσερις θεσμούς από το πρωί της Πέμπτης. Πλέον ξεκινούν οι τηλεδιασκέψεις. Παράλληλα ανακοινώθηκε χθες και η έκφραση νομικής γνώμης από την ΕΚΤ (είχε ζητηθεί από την κυβέρνηση στις 19/2), αναφορικά όμως με την προηγούμενη… βερσιόν της συμφωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναφορικά με το χρόνο κατάθεσης και ψήφισης του διαδόχου καθεστώτος νόμου Κατσέλη, στόχος είναι να κατατεθεί στη Βουλή τη προσεχή Δευτέρα ή Τρίτη και να ψηφιστεί στις 7 Μαρτίου.

Σε αυτό το σενάριο (που εξαρτάται και από την τροπή των διαβουλεύσεων με τους θεσμούς που βρίσκεται σε εξέλιξη), ενδεχομένως να μπορεί να ληφθεί μία πλήρης απόφαση στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου για το ελληνικό ζήτημα.

Ενδεχομένως η ψήφιση του νομοσχεδίου να μεταφερθεί για λίγες ημέρες αργότερα, με πιθανές επιπτώσεις στην διαδικασία πολιτικής απόφασης. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει αναδρομική ισχύ ούτως ώστε να καλύπτει την περίοδο από σήμερα (που λήγει η μεταβατική περίοδος ισχύος του προηγουμένου νομοσχεδίου). Πιθανότατα θα κατατεθεί στη Βουλή με τη μορφή του επείγοντος, ούτως ώστε να υπάρχει κάποιος χρόνος για συζήτηση.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, κάποια από τα εννέα σημεία κριτικής που αποτυπώθηκαν στην έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν καλυφθεί από τη νέα πρόταση συμφωνίας που αποφασίστηκε την Τετάρτη σε "εγχώριο" επίπεδο. Επιπλέον, η ελληνική πλευρά, πέρα από το τελικό σχέδιο, έχει στείλει και απαντήσεις σε επτά ερωτήσεις που της είχαν αποστείλει οι θεσμοί (με βάση την προηγούμενη εκδοχή του νομοσχεδίου). Το δημοσιονομικό κόστος φέτος υπολογίζεται ότι θα είναι λίγο πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2020 αναμένεται ότι θα είναι υψηλότερο.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα