Χρηματιστήριο: Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο μετά τον "ιταλικό σεισμό"

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Δεκεμβρίου υποχώρησε το ελληνικό Χρηματιστήριο, μετά την αναταραχή που προκάλεσαν τόσο η ιταλική όσο και η ισπανική πολιτική κρίση σε όλα τα assets της ευρωπεριφέρειας, υπενθυμίζοντας ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι μία ευάλωτη και ρηχή αγορά η οποία δεν έχει τις δυνάμεις να αυτονομηθεί. Παράλληλα, "εκρηκτικό" ήταν το κλίμα και στα ελληνικά ομόλογα με την απόδοση στο 10ετές να φλερτάρει για πρώτη φορά από τον περασμένο Νοέμβριο με το 5%.

O Γενικός

Δείκτης διαμορφώθηκε στις 738,08 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,32% και σε νέα χαμηλά έτους, ενώ ο τζίρος "ανέβασε" σήμερα ταχύτητα και κινήθηκε στα 88,32 εκατ. ευρώ.

Ενδοσυνεδριακά ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 735,66 μονάδες (-2,64%). Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε 2,33% στις 14951,75 μονάδες ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο -1,57% και στις 793,69 μονάδες.

Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance, οι 1990-2000 μονάδες έχουν γίνει ένα επίπεδο επιθετικής αντίστασης για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ οι 1950 μονάδες είναι κοντινή στήριξη που κατοχύρωσή της μπορεί να δώσει τις 1916 μονάδες. Για τον Γενικό Δείκτη, η διάσπαση των 767 μονάδων σε κλείσιμο μήνα σπάει την τάση των τελευταίων δύο ετών. Το επίπεδο των 764-778 μονάδων γίνεται επιθετική αντίσταση με stop σε μέρα και ώρα να παραμένει στις 802 μονάδες. Οι 736 και 722-724 μονάδες είναι στηρίξεις ενώ η αγορά έχει στην παρούσα φάση ημερήσιο και εβδομαδιαίο πτωτικό χάσμα στις 753-755 μονάδες.

Οι τραπεζικές μετοχές δέχθηκαν νέες ισχυρές πιέσεις, με το ράλι του Απριλίου εν αναμονή των αποτελεσμάτων των stess tests να αποτελεί πλέον παρελθόν. Εξαίρεση αποτέλεσε η Alpha Bank η οποία έκανε ένα δυναμικό "γύρισμα" από το -3,33% που είχε φτάσει ενδοσυνεδριακά και έκλεισε αμετάβλητη στα 1,38 ευρώ. Οι υπόλοιπες τράπεζες συνέχισαν στο γνωστό δρόμο των ρευστοποιήσεων με την Εθνική να κλείνει στο -1,51% και τα 0,2610 ευρώ, την Πειραιώς στο -4,17% και τα 2,3 ευρώ και την Eurobank στο -3,05% και τα 0,7950 ευρώ.

Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, άνοδο δεν κατέγραψε καμία μετοχή, με τις Grivalia, ΑΔΜΗΕ και Τιτάν, ωστόσο, να κλείνουν αμετάβλητες. Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ο ΟΤΕ (-5,52%), η Jumbo (-5,3%), η Βιοχάλκο (-5,75%) και η Motor Oil (-4,78%).

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η Ιταλία αποδεικνύει πόσο ευαίσθητη παραμένει ακόμα η Ελλάδα σε οποιεσδήποτε εξωτερικές εξελίξεις. Την ίδια στιγμή, εσωτερικά, δεν υπάρχει κάποιος θετικός καταλύτης ο οποίος να μπορεί να "νικήσει" τις ιταλικές αναταράξεις, αλλά αντίθετα η αβεβαιότητα γύρω από τα ελληνικά assets λόγω της κρίσης αξιοπιστίας που βιώνει το ελληνικό χρηματιστήριο από τις αρχές του μήνα, διατηρούν το επενδυτικό ενδιαφέρον μακριά από την Ελλάδα.

Αυτό σε συνδυασμό με την εκτόξευση του κόστους δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου δημιουργούν έντονους προβληματισμούς σχετικά με το πόσο ομαλή θα μπορέσει να είναι η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα σε λιγότερο από τρεις μήνες από σήμερα.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα