Δανία: Ένα βήμα πιο μακριά από την ΕΕ

Οι Δανοί ψήφισαν την Πέμπτη υπέρ του να διατηρήσουν την 23χρονη επιλογή μη συμμετοχής (opt-out), στα θέματα της δικαιοσύνης και αστυνόμευσης της ΕΕ (με 53,7%), κάνοντας ως εκ τούτου ένα βήμα πιο μακριά από τους στενότερους δεσμούς με την Ένωση. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα αποχωρήσει από την Europol, τη στιγμή μάλιστα που η ευρωπαϊκή υπηρεσία επιβολής του νόμου ετοιμάζεται να ενισχύσει το ρόλο της στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

«Οι Δανοί λένε ‘ναι’ στη συνεργασία, αλλά ‘όχι’ στο να παραχωρήσουν περισσότερη

κυριαρχία στις Βρυξέλλες», δήλωσε ο ΚρίστιανΤούλεσενΝταλ, επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού, αντι-μεταναστευτικού Δανικού Λαϊκού Κόμματος. «Είναι ένα φανταστικό βράδυ», συμπλήρωσε. Ο φιλοευρωπαίος πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν είπε ότι τώρα θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με σκοπό την επίτευξη των λεγόμενων παράλληλων συμφωνιών που θα επιτρέψουν στη Δανία να συνεχίσει τη συνεργασία με την Europol, μεταξύ άλλων.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας των δύο εβδομάδων, οι δύο πλευρές ζήτησαν με κάποιο τρόπο να είναι μέρος της Europol - είτε άμεσα, όπως πρότεινε η κυβέρνηση, είτε μέσω παράλληλων συμφωνιών, όπως ζήτησε η πλευρά «όχι». Το τελευταίο σημαίνει ότι οι Δανοί θα βρεθούν στο περιθώριο της πανευρωπαϊκής υπηρεσίας αστυνόμευσης, χωρίς λόγο στη λήψη αποφάσεων, όπως και οι γείτονές της, μη μέλη της ΕΕ, Νορβηγία και Ισλανδία.

«Είναι ένα μεγάλο ‘όχι’ που με ενοχλεί», δήλωσε ο Λόκε Ράσμουσεν, ο οποίος ηγείται μιας μονοκομματικής κεντροδεξιάς κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι «σέβεται πλήρως την επιλογή των Δανών». Την περασμένη εβδομάδα, τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ άλλαξαν το ρόλο του ευρωπαϊκού οργανισμού αστυνόμευσης, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης εξαιρέσεων από τις πολιτικές της ΕΕ στη Δικαιοσύνη για τα τακτικά μέλη.

Η κεντροδεξιά, φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση είχε υποστηρίξει ότι ο τερματισμός του opt-out, θα δώσει μεγαλύτερο λόγο στους Δανούς εντός του μπλοκ, ενώ οι πολέμιοι ισχυρίζονται το αντίθετο: ότι οι Δανοί θα χάσουν ακόμα περισσότερη κυριαρχία από τις Βρυξέλλες. Ο Henning Soerensen, λέκτορας Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας, φοβάται ότι μια νέα συμφωνία για να επαναφορά στη Europol «θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια». «Οι Δανοί δεν θα έχουν άμεση πρόσβαση σε μητρώα της Europol για τους ξένους μαχητές στη Συρία, τις εγκληματικές συμμορίες, κλπ», είπε. «Βασικά, αυτό είναι ένα θέμα για το τι σχέση θέλει η Δανία με την ΕΕ: εντός ή εκτός».

Η ψηφοφορία έρχεται τρεις εβδομάδες μετά τις αιματηρές επιθέσεις στο Παρίσι, η οποία αναβίωσε τους φόβους στη μικρή σκανδιναβική χώρα, όπου αξιωματούχοι λένε ότι έχουν ματαιωθεί αρκετές τρομοκρατικές επιθέσεις μετά τη δημοσίευση σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ που προκάλεσαν έντονες διαδηλώσεις σε μουσουλμανικές χώρες το 2005. Τον Φεβρουάριο, ένας ένοπλος σκότωσε δύο ανθρώπους και τραυμάτισε πέντε, σε επιθέσεις κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την ελευθερία του λόγου στην κύρια συναγωγή της Κοπεγχάγης.

Η κυβέρνηση είχε πει ότι όποια απόφαση και να ληφθεί από το δημοψήφισμα, δεν θα επηρεάσει τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας. Σε αντίθεση με τις γειτονικές Γερμανία και η Σουηδία, η Δανία δεν έχει δει πρόσφατα αύξηση των μεταναστών, κυρίως λόγω των κανόνων για το άσυλο, που θεωρούνται από τους πιο αυστηρούς στην Ευρώπη. Η προέλευση στο δημοψήφισμα έφτασε το 72%.

abcnews.go.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα