Δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης η διασπορά, σε αναμονή για την επίπτωση των μέτρων

Για ακόμη ένα εικοσιτετράωρο τόσο ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην επικράτεια, όσο και οι νέες περιπτώσεις που καταγράφηκαν στην Αττική δεν έδειξαν σημάδια υποχώρησης, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για μεγάλη εξάπλωση του νέου κορονοϊού από τις αρχές του μήνα. Χθες μετρήθηκαν επιπλέον 358 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 56 συνδέονταν με γνωστές συρροές και 43 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Από αυτά, τα 194 κρούσματα, πάνω από τα μισά δηλαδή

για ακόμη μια φορά, καταγράφηκαν στην περιφέρεια Αττικής που παραμένει σε συναγερμό μέχρι να φανεί εάν τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα που μπήκαν σε εφαρμογή την προηγούμενη εβδομάδα θα αποδώσουν τελικά και θα συγκρατήσουν την ευρεία διασπορά.

Οι δείκτες θα καθορίσουν τις επόμενες παρεμβάσεις

Όπως έχουν αναφέρει οι ειδικοί, προς τα τέλη της επόμενης εβδομάδας θα φανεί εάν τα μέτρα είχαν αντίκτυπο. Μέχρι τότε οι επιδημιολογικοί δείκτες παρακολουθούνται με αυξημένη προσοχή και εφόσον υπάρξει επιδείνωση αναμένεται να γίνουν επιπλέον παρεμβάσεις, με πιο πιθανή την καθολική χρήση μάσκας και σε εσωτερικούς και σε εξωτερικούς χώρους και τον περιορισμό μετακινήσεων για όσους είναι άνω των 65 ετών.

Με τα σημερινά δεδομένα, η επιβολή lockdown στην Αττική δεν προκρίνεται προς το παρόν, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν βρίσκεται στο τραπέζι. Όπως άλλωστε έχει αναφέρει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Ν. Χαρδαλιάς, το lockdown θα είναι το τελευταίο μέτρο που θα ληφθεί.

Καταγράφονται οι ΜΕΘ

Όλη η προσοχή έχει στραφεί στην επάρκεια κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία αναφοράς και στη διαχείριση των νέων περιστατικών Covid-19. Χθες στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με αντικείμενο την καταγραφή των κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και την περαιτέρω αύξησή τους στα νοσοκομεία της Αττικής.

Μέχρι χθες 73 ασθενείς νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. Το 89.%, των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας, 337 κρεβάτια ΜΕΘ σε κρατικά και στρατιωτικά νοσοκομεία είναι διαθέσιμα στην Αττική. Από αυτά 107 έχουν διατεθεί για τις ανάγκες των ασθενών με COVID-19, ενώ εντός των επομένων ημερών θα προστεθούν άλλα 42 κρεβάτια σε νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Εξι θάνατοι σε λίγες ώρες

Ανησυχητική είναι η αύξηση των θανάτων από κορονοϊό στη χώρα τις τελευταίες ώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη σήμερα, Πέμπτη, έχουν καταλήξει έξι άνθρωποι, ανεβάζοντας σε 363 τον αριθμό των θανάτων από την πανδημία.

Συγκεκριμένα, στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, πέθανε ένας άντρας 67 ετών, ο οποίος δεν είχε υποκείμενα νοσήματα. Στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, υπέκυψε ένας 84χρονος άντρας, με υποκείμενα νοσήματα. Στο νοσοκομείο της Καβάλας πέθανε ένας 76χρονος με υποκείμενα νοσήματα. Στο νοσοκομείο Σωτηρία άφησε την τελευταία της πνοή μια γυναίκα 86 ετών. Στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός εξέπνευσε μια γυναίκα 74 ετών. Το πρωί κατέληξε στο νοσοκομείο Λάρισας και ένας άνδρας 63 ετών ο οποίος είχε υποκείμενα νοσήματα.

Δερμιτζάκης: Ανησυχητική η αύξηση των διασωληνωμένων

Για την ανησυχητική αύξηση των διασωληνωμένων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης.

Τόνισε πως πρόκειται για ένα ανησυχητικό στοιχείο και εξήγησε ότι ένας από τους βασικούς λόγους που γίνεται προσπάθεια μείωσης των κρουσμάτων και της μετάδοσης του ιού είναι ότι το Σύστημα Υγείας "δεν είναι στα καλά του" σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και οφείλουμε να είμαστε πιο προσεκτικοί. "Οι γιατροί είναι πάρα πολύ καλοί αλλά οι υποδομές ελλιπείς", τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ, 358 είναι τα νέα κρούσματα που έχουν καταγραφεί, εκ των οποίων 56 συνδέονται με γνωστές συρροές και 43 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Βατόπουλος: Να αποφεύγουν το κέντρο οι συνταξιούχοι, καμπανάκι για τις πυκνοκατοικημένες περιοχές

Έντονη είναι η ανησυχία για τις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας, όπως είπε στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA" ο κ. Aλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Ωστόσο, είναι στο χέρι μας να αποτρέψουμε ένα γενικό "lockdown" στην Αττική.

Για το κέντρο της Αθήνας, ο κ. Βατόπουλος συνέστησε στους πολίτες να κυκλοφορούν μόνο όταν είναι απαραίτητο, να αποφεύγουν τις περιοχές με πολύ κόσμο, να φορούν πάντα μάσκα, να απολυμαίνουν τα χέρια. Οι συνταξιούχοι που έχουν δουλειές στο κέντρο να πηγαίνουν ώρες που έχει λιγότερο κόσμο.

Η μάσκα έχει βοηθήσει σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων είπε ο κ. Βατόπουλος, όμως πολλή προσοχή χρειάζεται σε περιοχές της Αθήνας που είναι πυκνοκατοικημένες.

Λινού: Μέτρα τώρα, να μην περιμένουμε την άλλη Δευτέρα

Την καθολική χρήση μάσκας και στους εσωτερικούς και στους εξωτερικούς χώρους υποστηρίζει, αναλύοντας τις θέσεις της η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού.

"Αν δεν προλάβουμε να αναστρέψουμε την πανδημία, μετά η αντιμετώπιση θα είναι πάρα πολύ δύσκολη και για μερικούς θα είναι αδύνατη" υπογράμμισε η κ. Λινού και ανέφερε ότι για τη λήψη επιπλέον μέτρων δεν πρέπει να σκεφτόμαστε αριθμητικά, αλλά "πρέπει η πολιτεία και οι πολίτες να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, με σύνεση και αισιοδοξία για να αναστρέψουμε την κατάσταση".

"Πρέπει να επικεντρωθούμε στην πρόληψη, παρόλο που πέσαμε έξω γιατί δεν εφαρμόσαμε τα μέτρα για τον κορονοϊό εγκαίρως", τόνισε, μεταξύ άλλων μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6.

Η καθηγήτρια, επιπλέον, επεσήμανε ότι πρέπει "να προσπαθήσουμε άμεσα και να μην περιμένουμε την άλλη Δευτέρα για να λάβουμε μέτρα" και πρόσθεσε ότι "πρέπει να λάβουμε μέτρα σήμερα".

Πηγή: TheTOC.gr, capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα