Δένδιας: Αβάσιμες, χωρίς νομιμοποίηση οι αντιλήψεις της Τουρκίας

Αβάσιμες χαρακτήρισε τις αντιλήψεις της Τουρκίας, που επιδιώκει να γίνουν αποδεκτές οι απόψεις ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του σήμερα το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ο κ. Δένδιας εξήγησε πώς η υπογραφή των "φερόμενων ως μνημονίων" μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, ενός που αφορά τα

ζητήματα της θάλασσας και ενός που αφορά στρατιωτική συνεργασία, στερείται νομιμοποίησης. Επισήμανε δε, πως σε ό,τι αφορά το μνημόνιο περί στρατιωτικής συνεργασίας, «είναι πολύ πιθανό να παραβιάζει από την πλευρά της Τουρκίας το εμπάργκο που έχει επιβληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας στη μεταφορά όπλων στη Λιβύη».

"Εκτός απ' αυτό όμως, ο κ. Σάρατζ, ο οποίος είναι πρόεδρος του προεδρικού συμβουλίου του Συμβουλίου Υπουργών της Λιβύης, δεν έχει τέτοια εξουσιοδότηση να υπογράψει. [...] Επίσης είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν πρόκειται αυτή η συμφωνία με κανένα τρόπο να γίνει δεκτή απ το κοινοβούλιο της Λιβύης, το οποίο βρίσκεται στο Τομπρούκ και έχει πρόεδρο αναγνωρισμένο απ τα Ηνωμένα Έθνη» τόνισε ο κ. Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η κυβέρνηση γνώριζε για τις σχετικές κινήσεις μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης και ο ίδιος είχε ενημερώσει τον Γάλλο και τον Ιταλό ομόλογό του, ήδη από τις 15 Ιουλίου, στο πρώτο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών, ενώ σε συνάντηση στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβρη είχε θέσει το θέμα στον Λίβυο ομόλογό του.

«Μας είχε πει ότι πράγματι γίνονται τέτοιες συζητήσεις, αλλά επίσης είχε αναγνωρίσει ότι είναι προβληματικό και δεν μπορεί να υπογραφεί. Εξ ου και η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στη διπλωματική εκπροσώπηση της Λιβύης», είπε ο κ. Δένδιας, για να προσθέσει πως αν δεν προσκομίσει ο Λίβυος πρέσβης τη συμφωνία την Παρασκευή θα κηρυχθεί persona non grata.

Όσον αφορά το χθεσινό του ταξίδι στο Κάιρο και την απόφαση για επίσπευση της οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Αίγυπτο, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι σύντομα θα επανακαθοριστούν και θα ξεκινήσουν δουλειά οι τεχνικές ομάδες.

«Στο πλαίσιο της κοινής εξέτασης του τελευταίου γεγονότος συμφωνήσαμε να επισπεύσουμε και αυτές τις διαδικασίες. [...] Η Ελλάδα επιδιώκει με τις γειτονικές χώρες μέσω συμφωνίας καθορισμό των ΑΟΖ. Τα προβληματικά σημεία είναι νότια και ανατολικά» ανέφερε.

«Η Τουρκία έχει μια καινοφανή σχολή διεθνούς δικαίου. Δε βοηθά ούτε τον εαυτό της, ούτε την κοινωνία της, ούτε τις οικονομικές της προοπτικές όταν εμφανίζεται ως μια χώρα η οποία καταπατά το διεθνές δίκαιο» υπογράμμισε. Πρόσθεσε δε ότι και οι κινήσεις της στην Κυπριακή Δημοκρατία δεν κατάφεραν εν τέλει πολλά, ενώ σύντομα θα ξεκινήσουν να επιβάλλονται και κυρώσεις.

Όσον αφορά τη στάση του ΝΑΤΟ απέναντι σε Ελλάδα και Τουρκία και σε ενδεχόμενη κρίση, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «η Ελλάδα οφείλει να μπορεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κρίση μόνη της. Από εκεί και πέρα ευκταίο είναι να έχει δίπλα της και τους Ευρωπαίους και τους πέραν της Ευρώπης συμμάχους της», υπογραμμίζοντας: «Δε λέω ότι θέλω να είμαστε μόνοι μας και δε λέω ότι εύχομαι να είμαστε μόνοι μας και δε λέω ότι προβλέπω ότι θα είμαστε μόνοι μας. Κάνουμε ότι μπορούμε ακριβώς για να μην είμαστε μόνοι μας και ακριβώς το να μην είμαστε μόνοι μας λειτουργεί και ως αποτροπή». Σχολίασε, όμως, χαρακτηριστικά ότι το ΝΑΤΟ έχει μια δυσκολία να λάβει θέση μεταξύ των μελών του.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως «αυτό που κάνει η Τουρκία είναι εκτός των ορίων του δικαίου: να εργαλειοποιεί τον ανθρώπινο πόνο και να στρέφει ροές μεταναστών και προσφύγων προς την Ελλάδα για να φέρει την Ελλάδα και την ΕΕ σε δύσκολη θέση». Σχολιάζοντας δε τον χειρισμό από πλευράς των Ευρωπαίων εταίρων σημείωσε: «Μερικοί εταίροι δεν δέχονται τον καταμερισμό των ευθυνών, ενώ οι ίδιοι εταίροι στα κονδύλια του ταμείου συνοχής είναι έτοιμοι στη σειρά για να εισπράξουν».

Τέλος, ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι έχει ήδη μιλήσει με τον αρμόδιο τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Κατρούγκαλο και ότι θα ενημερώσει και τα υπόλοιπα κόμματα.

ΥΠΕΞ: Η Τουρκία να αναρωτηθεί εάν θέλει να βρίσκεται στη λάθος πλευρά του δικαίου

Να αναρωτηθεί εάν θέλει να βρίσκεται στη λάθος πλευρά του δικαίου καλεί την Τουρκία ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη χθεσινή τοποθέτηση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τη συμφωνία Τουρκίας Λιβύης.

«Η επιμονή της Τουρκίας να αποπειράται να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών -όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο - ή ακόμα και ολόκληρων νησιών-κρατών, με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια που, ως δια μαγείας, μετατρέπονται αιφνιδίως σε συμφωνίες ή με επιλεκτική επίκληση δικαστικών αποφάσεων ή άρθρων της UNCLOS - στην οποία όμως αρνείται να προσχωρήσει - δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο κ. Γεννηματάς και προσθέτει: «Ούτε, βέβαια, μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι αδιαμφισβήτητα εδραιωμένα στο διεθνές δίκαιο και, ειδικότερα, στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας».

«Είναι θετικό ότι η Τουρκία δηλώνει έτοιμη για διαπραγμάτευση, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ κρατών» σημειώνει ο κ. Γεννηματάς.

Και καταλήγει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών: «Οι διαπραγματεύσεις, όμως, δεν μπορούν να γίνονται παρά μόνο στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας. Και οι δηλώσεις καλών προθέσεων δεν θα πρέπει να συνδυάζονται με καθημερινή παραβατικότητα δηλώσεων και ενεργειών.

Αντί να ομιλεί για τη θέση νησιών στη “λάθος πλευρά της μέσης γραμμής”, την καλούμε να αναρωτηθεί εάν θέλει η ίδια να βρίσκεται στη λάθος πλευρά του Δικαίου».

Tους εκπροσώπους των κομμάτων για την τουρκική προκλητικότητα, ενημέρωσε ο Ν. Δένδιας

Σειρά τηλεφωνικών επαφών με τους εκπροσώπους των κομμάτων είχε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργού Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα, τις τελευταίες σχετικές εξελίξεις και τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης.

Στις Βρυξέλλες αύριο ο Ν. Δένδιας

Με τον νέο υψηλό εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ (Josep Borrell), διάδοχο της Φεντερίκα Μογκερίνι, θα συναντηθεί αύριο στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Οι συζητήσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, αναμένεται να εστιασθούν στις τρέχουσες προκλήσεις της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και ιδιαίτερα στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ακολούθως, ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο Λονδίνο, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ελληνική αντιπροσωπεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα