Διαβουλεύσεις 11 ημερών για να κλείσει το "κενό" του 2020

Με τη διαπίστωση ότι υπάρχουν συγκλίσεις, αλλά και με περιθώριο 11 ημερών προκειμένου υπάρξει συναίνεση για τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού του 2020 προκειμένου να κατατεθεί το Προσχέδιο στη Βουλή στις 7 Οκτωβρίου (καθώς τότε λήγει η σχετική Συνταγματική προθεσμία), ολοκληρώνονται σήμερα οι διαβουλεύσεις μεταξύ Κυβέρνησης και επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα.

Η "ατζέντα" των συζητήσεων είναι ευρύτερη. Περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα της

τέταρτης αξιολόγησης καθώς και άλλα ανοιχτά μέτωπα.

Η σημερινή ατζέντα

Σήμερα τίθεται διαδοχικά επί τάπητος το ζήτημα της ΔΕΗ και γενικότερα του κλάδου ενέργειας (στον απόηχο και των χθεσινών ανακοινώσεων για την οικονομική της κατάσταση), οι αποκρατικοποιήσεις, θέματα δημόσιας διοίκησης και ψηφιακής διακυβέρνησης.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις στην Αθήνα με ένα τελικό γύρο ανασκόπησης της κατάστασης στο οποίο θα τεθούν εκ νέου και τα εκκρεμή ζητήματα τα οποία προέκυψαν κατά τις τριήμερες επαφές. Ακολούθως οι θεσμοί θα αναχωρήσουν και ο Έλληνας εκπρόσωπος Μιχάλης Αργυρού θα παραστεί στο αυριανό Euroworking Group. Σε αυτό αναμένεται να συζητηθεί η πορεία των διαβουλεύσεων στην Αθήνα.

Είναι πιθανή η έκδοση κοινής δήλωσης εκ μέρους των Θεσμών της Ε.Ε. σήμερα ή αύριο. Ανάλογη δήλωση πιθανόν να ανακοινώσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο ολοκληρώνει την Παρασκευή την επίσκεψή του στην Αθήνα (στο πλαίσιο της δικής του έκθεσης την οποία συντάσσει).

Στόχος και των δύο πλευρών είναι κατά τις επαφές που ολοκληρώνονται σήμερα να υπάρξουν οι μεγαλύτερες δυνατές συγκλίσεις και να καθοριστούν τα επόμενα βήματα, με ορόσημο μία τελική πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. Η έκθεση της Κομισιόν για την τέταρτη αξιολόγηση αναμένεται να εκδοθεί το 2ο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, διαμορφώνοντας και το τέλος χρόνου ώστε να βρεθεί λύση σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα αλλά και να επιτευχθεί η υλοποίηση των προαπαιτούμενων.

Χθες, κατά τη δεύτερη ημέρα επαφών στο επίκεντρο τέθηκαν η ταχύτερη απομείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες (με βάση νέο σχέδιο που κατέθεσε η Ελληνική πλευρά), ζητήματα σχετικά με την υγεία, με το εργασιακό, αλλά και με το κρίσιμο για τους θεσμούς θέμα της απομείωσης των κόκκινων δανείων.

Ο προϋπολογισμός του 2020

Σύμφωνα με πηγή που μετείχε στις διαπραγματεύσεις, η εισπραξιμότητα των φόρων, η επίδραση των ελαφρύνσεων του 1,2 δισ. ευρώ στην οικονομία καθώς και άλλα μέτρα στήριξης της εισπραξιμότητας των εσόδων αποτελούν τους τρεις άξονες στήριξης των ελληνικών θέσεων για τον προϋπολογισμό του 2020. Εξήγησε ότι οι διαφορές που απομένουν δεν είναι μεγάλες και ανέλυσε τα 3 πεδία παράλληλων διαβουλεύσεων σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο:


• Το πρώτο πεδίο, ουσιαστικά ονομάζεται "σενάριο βάσης”. Η ελληνική πλευρά επιχειρηματολογεί για την εισπραξιμότητα των 120 δόσεων, για την καλή πορεία των εσόδων από τον ΦΠΑ καθώς και για άλλα στοιχεία που θεωρείται ότι θα στηρίξουν τα πρωτογενή πλεονάσματα φέτος και τον επόμενο χρόνο.


• Το δεύτερο πεδίο διαπραγμάτευσης αφορά στα μέτρα ύψους 1,2 δισ. ευρώ που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για το 2020, με την ελληνική πλευρά να παρουσιάζει στοιχεία τα οποία δείχνουν τη θετική επίπτωση που θα έχουν στην οικονομία και στα έσοδα (ειδικά στο σκέλος της φορολογίας των επιχειρήσεων).


• Το τρίτο πεδίο αφορά σε μέτρα που μπορούν να κλείσουν ένα πιθανό "κενό”.

Οι αρμόδιες πηγές διευκρίνισαν ότι δεν πρόκειται για νέα εισπρακτικά μέτρα αλλά για παρεμβάσεις που θα περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο, όπως για παράδειγμα η τόνωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών από τις οποίες αναμένεται ότι θα υπάρχει σημαντικό εισπρακτικό αποτέλεσμα. Έγινε σαφές επίσης ότι και οι τέσσερις θεσμοί δεν έθεσαν θέμα μείωσης ούτε του αφορολόγητου ούτε των συντάξεων.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα