Διχασμένη και πάλι η ΕΕ για το προσφυγικό

Η Άνγκελα Μέρκελ πραγματοποιεί μια αιφνιδιαστική μίνι-σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, με εννέα χώρες της ΕΕ που είναι πρόθυμες να αναλάβουν μεγάλους αριθμούς προσφύγων.

Οι επί μήνες ευρωπαϊκές προσπάθειες να καταλήξουν σε κοινές πολιτικές για τη μαζική μετανάστευση κατέρρευσαν την Κυριακή, όταν η Γερμανία τέθηκε επικεφαλής μιας «συμμαχίας εννέα προθύμων χωρών» της ΕΕ, να λάβουν περισσότερους πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή, διαχωρίζοντας την

ένωση επισήμως στα θέματα των υποχρεωτικών ποσοστώσεων και της χρηματοδότησης. Σε μια άνευ προηγουμένου πλήρη σύνοδο κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία κατέληξαν σε μια εύθραυστη συμφωνία με στόχο την αναχαίτιση της ροής των μεταναστών προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

Όμως, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, απογοητευμένη από την αντίσταση που συναντούν οι πολιτικές της στην Ευρώπη, συγκάλεσε επίσης μια ξεχωριστή μίνι-σύνοδο κορυφής με επτά ακόμα ηγέτες, για να προωθήσουν μια γρήγορη συμφωνία με τους Τούρκους και να προχωρήσουν σε μια νέα πολιτική, λαμβάνοντας και διανέμοντας εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες το χρόνο, απευθείας από την Τουρκία. Η αιφνιδιαστική μίνι-σύνοδος κορυφής δείχνει ότι η Μέρκελ έχει παραιτηθεί από την προσπάθεια να πείσει τους αντιπάλους της, κυρίως στην ανατολική Ευρώπη, να προσχωρήσουν σε ένα υποχρεωτικό σύστημα ποσοστώσεων των προσφύγων σε ολόκληρη την ΕΕ, αν και αναμένεται επίσης να χρησιμοποιήσει το συνασπισμό υπέρ των ποσοστώσεων για να πείσει τους αρνητές να ενταχθούν αργότερα.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο σύμμαχος της Μέρκελ στη νέα πολιτική, δήλωσε στη μίνι σύνοδο κορυφής: «Αυτή είναι μια συνάντηση των κρατών που είναι διατεθειμένα να αναλάβουν μεγάλους αριθμούς προσφύγων από την Τουρκία νόμιμα». Αλλά, πρόσθεσε αργότερα ότι οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία θα είναι εθελοντική και δεν θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, ενώ οι Ολλανδοί απέρριψαν τις εκκλήσεις της γερμανικής ηγεσίας για την επανεγκατάσταση μεγάλων αριθμών προσφύγων απευθείας από την Τουρκία.

Οι τριβές που προκαλούνται από τη διάσπαση έγιναν αμέσως εμφανείς. Ο Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος προήδρευσε της πλήρους συνόδου κορυφής με την Τουρκία, ήταν αντίθετος με την προσέγγιση της ΕΕ στην Άγκυρα, ως την καλύτερη λύση για την επιβράδυνση της μαζικής μετανάστευσης προς την Ευρώπη. «Ας μην είμαστε αφελείς. Η Τουρκία δεν είναι το μόνο κλειδί για την επίλυση της κρίσης της μετανάστευσης», είπε ο Τουσκ. «Το πιο σημαντικό είναι η ευθύνη και το καθήκον μας να προστατεύσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα. Δεν μπορούμε να αναθέτουμε την υποχρέωση αυτή σε οποιαδήποτε τρίτη χώρα. Θα το επαναλάβω και πάλι: χωρίς έλεγχο στα εξωτερικά μας σύνορα, η Σένγκεν θα γίνει παρελθόν».

Ο Γιούνκερ είπε ότι θα καταλήξουν σε ένα σύστημα για την ανακατανομή της ετήσιας ροής των προσφύγων από την Τουρκία, μεταξύ του συνασπισμού των προθύμων χωρών. Οι εκθέσεις από το Βερολίνο ανεβάζουν τον αριθμό σε 400.000. Αναμένεται όμως να το αναβάλουν για μετά τις επικείμενες γαλλικές περιφερειακές εκλογές, από τον φόβο ενίσχυσης του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν. Νωρίτερα, η Τουρκία υποσχέθηκε να βοηθήσει στον περιορισμό της ροής των μεταναστών προς την Ευρώπη, παίρνοντας ως αντάλλαγμα χρήματα, ελεύθερη βίζα και την επανέναρξη των συνομιλιών για την ένταξή της στην ΕΕ. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, το αποκάλεσε «νέο ξεκίνημα».

Ένα βασικό στοιχείο είναι η παροχή 3 δις ευρώ από την ΕΕ για τους 2,2 εκατομμύρια Σύριους που βρίσκονται τώρα στην Τουρκία. Τα χρήματα προορίζονται για την ανύψωση του βιοτικού επιπέδου τους, έτσι να πείσουν περισσότερους από αυτούς να παραμείνουν εκεί όπου βρίσκονται αντί να επιχειρούν να περάσουν σε χώρες της ΕΕ μέσω των ελληνικών νησιών. Η τελική προσφορά στα «αρχικά» 3δις ευρώ αντιπροσωπεύει έναν συμβιβασμό μεταξύ της ΕΕ, η οποία προσέφερε το ποσό για ένα διάστημα δύο χρόνων και της Τουρκίας, η οποία τα ήθελε κάθε χρόνο. Τα χρήματα θα καταβληθούν λίγα-λίγα όταν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, αφήνοντας το συνολικό τελικό ποσό ασαφές. «Αν η Τουρκία καταβάλλει προσπάθεια να δεχθεί πρόσφυγες - που δεν θα έρθουν στην Ευρώπη - είναι λογικό να λάβει βοήθεια από την Ευρώπη για να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ολάντ. Πρόσθεσε ότι η συμφωνία θα πρέπει επίσης να διευκολύνει τον έλεγχο των μεταναστών που φτάνουν και να κρατήσει έξω εκείνους που θεωρούνται επικίνδυνοι, όπως οι τζιχαντιστές.

Επίσης, η ΕΕ πρόσφερε στην Άγκυρα, η οποία θέλει να αναβιώσει τις σχέσεις με τους ευρωπαίους γείτονές της μετά από χρόνια «παγώματος», την επανεκκίνηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ –παρότι ελάχιστοι θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα γίνει σύντομα.

Πολλοί Τούρκοι θα μπορούσαν επίσης να επωφεληθούν από τα ταξίδια χωρίς βίζα στη ζώνη Σένγκεν της Ευρώπης μέσα σε ένα έτος, εάν η Τουρκία πληροί τους όρους για αυστηρότερη επιτήρηση των συνόρων της. «Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για τη διαδικασία ένταξής μας στην ΕΕ», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Νταβούτογλου. «Είμαι ευγνώμων σε όλους τους ευρωπαίους ηγέτες για αυτό το νέο ξεκίνημα». Ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε: «Αυτή η σύνοδος κορυφής έχει σημασία, επειδή χρειαζόμαστε μια ολοκληρωμένη λύση για την μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη και προφανώς αυτό αφορά την Τουρκία. Η Βρετανία θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον ρόλο της, ο οποίος αφορά την υποστήριξη των Σύριων στους καταυλισμούς των προσφύγων και στην Τουρκία. Όσον αφορά τις συζητήσεις σήμερα το απόγευμα, πολλές αφορούν την ζώνη Σένγκεν της οποίας δεν αποτελούμε μέρος. Η Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει τους ελέγχους στα σύνορά της, που είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλειά της».

Μετά τη σύνοδο κορυφής, ο Κάμερον είχε συνομιλίες με τον Τουσκ για την επαναδιαπραγμάτευση της Βρετανίας με την ΕΕ. Η Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε: «Συμφώνησαν ότι θα συνεχίσει η πρόοδος. Ενώ ορισμένες περιοχές είναι πιο δύσκολες από τις άλλες, βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με τα κράτη-μέλη για να βρεθούν λύσεις και να συμφωνήσουν σε μεταρρυθμίσεις και στους τέσσερις τομείς που περιγράφονται στην επιστολή του Πρωθυπουργού προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οι συζητήσεις αυτές θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, συμπεριλαμβανομένων και των συναντήσεων του πρωθυπουργού και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες στο Παρίσι αύριο, και όλοι οι ηγέτες της ΕΕ θα έχουν μια ουσιαστική συζήτηση για την επαναδιαπραγμάτευση του Ηνωμένου Βασιλείου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον επόμενο μήνα, όπως έχει προγραμματιστεί».

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα