Διεκόπη προσωρινά το Eurogroup - ψάχνουν λύση σε τρία "αγκάθια"

Οι διαφωνίες σχετικά με την επιμήκυνση των δανείων του EFSF, αλλά και όσον αφορά το ύψος του "μαξιλαριού" των διαθεσίμων, καθώς και τα χρήματα που προτείνεται να διατεθούν για την αποπληρωμή -έστω μέρους- του δανείου του ΔΝΤ οδήγησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ανατροπή του σχεδίου διαπραγματεύσεων στο Eurogroup.

Eνώ η Σύνοδος των υπουργών Οικονομικών είχε πρώτο θέμα την Ελλάδα,

αποφασίστηκε να διακοπεί η διαπραγμάτευση, να συνεχίσουν με την υπόλοιπη ατζέντα της Συνόδου και να επανέλθουν στο ζήτημα αργότερα σήμερα.

Διμερείς και τριμερείς συναντήσεις σε εξέλιξη

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα (στο περιθώριο του Eurogroup) συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και των ομολόγων του υπουργών Γαλλίας και Γερμανίας. Όπως αναφέρει σε τηλεγράφημά του το ΑΠΕ - ΜΠΕ επικαλούμενο πηγή της Ευρωζώνης το θέμα συζήτησης είναι, μεταξύ άλλων, το ύψος της τελικής δόσης των δανείων προς την Ελλάδα αλλά και ο χρόνος επιμήκυνσης των ωριμάνσεων των δανείων του EFSF.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει πραγματοποιηθεί αριθμός διμερών και τριμερών συναντήσεων μεταξύ θεσμών κρατών - μελών προκειμένου να υπάρξουν συγκλίσεις στα ανοιχτά θέματα.

Τα "ανοιχτά" μέτωπα

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανία τις προηγούμενες ημέρες είχε σκληρύνει τη στάση της, προτείνοντας επιμήκυνση το πολύ κατά 3 έτη στο δάνειο του EFSF (πρόκειται για το δεύτερο δάνειο που έχει λάβει η Ελλάδα). Και τούτο όταν η συμβιβαστική λύση στην οποία κατέληξε το πρωινό EWG και έφερε στο φως της δημοσιότητας η Καθημερινή κάνει λόγο για επιμήκυνση 10 - 15 ετών.

Σήμερα, στο Eurogroup ζητούμενο είναι επίσης ο τρόπος συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το τελικό μείγμα των παρεμβάσεων στο χρέος, αλλά και οι ρήτρες με τις οποίες θα συνδεθούν οι παρεμβάσεις αυτές.

Το κείμενο με τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της Ελλάδας περιλαμβάνει έλεγχο ανά τρίμηνο και σύνδεση των επιδόσεων με την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών (έως 1,2 δισ. ευρώ ανά έτος, 4,5 - 4,8 δισ. ευρώ συνολικά) αλλά και με την κατάργηση της προβλεπόμενης αύξησης επιτοκίου του δανείου του EFSF.

Στο τραπέζι είναι επίσης το ύψος της δόσης της 4ης αξιολόγησης (εξετάζεται ποσό 11,7 δισ. ευρώ συν επιπλέον 10 δισ. ευρώ εκ των οποίων ένα μέρος μπορεί να εξοφλήσει μερικά το δάνειο του ΔΝΤ).

Στις επιπλέον προτάσεις (που μένει να φανεί αν θα ικανοποιηθούν) περιλαμβάνεται η προεξόφληση μέρους των διμερών δανείων (GLF) που κανονικά αρχίζουν να πληρώνονται το 2020 (περί τα 700 εκατ. ευρώ και 2 δισ. ευρώ το 2021) και εξοφλούνται το 2040.

Επίσης, αναλόγως θα διαμορφωθεί το μέσο πλεόνασμα των επόμενων 10ετιών (κεντρικό σενάριο το 2,2% του ΑΕΠ). Μένει επίσης να φανεί τι θα γίνει με τον μηχανισμό σύνδεσης του χρέους με το ΑΕΠ.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα