Διεθνής Διαφάνεια: Οι λαϊκιστές υπονομεύουν τη δημοκρατία

Η Διεθνής Διαφάνεια εξέφρασε φόβους ότι η παγκόσμια άνοδος του λαϊκισμού κινδυνεύει να υπονομεύσει την καταπολέμηση της διαφθοράς. Ο θεματοφύλακας της διαφάνειας στον κόσμο προειδοποιεί για ένα πισωγύρισμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπό τον Πρόεδρο Τραμπ.

Η έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας (TI), που συμπίπτει με τη δημοσίευση του ετήσιου Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς, προειδοποίησε την Τετάρτη ότι "ο λαϊκισμός είναι το λάθος φάρμακο". Για το δείκτη του 2016, η οργάνωση κατέταξε 176 χώρες σε μια κλίμακα από το 0 ως το 100, όπου το μηδέν σημαίνει

πολύ διαφθορά και το 100 σημαίνει μεγάλη διαφάνεια. Τα στοιχεία βασίζονται σε έρευνες από την Παγκόσμια Τράπεζα, την Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης, το Economist Intelligence Unit και άλλους φορείς.

"Σε χώρες με λαϊκιστές ή αυταρχικούς ηγέτες, βλέπουμε συχνά δημοκρατίες σε παρακμή και ένα ανησυχητικό πρότυπο των προσπαθειών για την πάταξη της κοινωνίας των πολιτών, την ελευθερία του Τύπου την αποδυνάμωση της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας", δήλωσε ο πρόεδρος της TI, Χοσέ Ουγκάς. "Αντί να πατάσσουν τον καπιταλισμό της διαπλοκής, αυτοί οι ηγέτες συνήθως εγκαθιστούν ακόμη χειρότερες μορφές διεφθαρμένων συστημάτων", αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Η οργάνωση αναφέρει ότι τόσο η Ουγγαρία όσο και η Τουρκία και άλλες "χώρες που έχουν βιώσει την άνοδο αυταρχικών ηγετών" έχουν διολισθήσει στην παγκόσμια κατάταξη της διαφθοράς τα τελευταία χρόνια. Για την αντιμετώπιση της ανισότητας και της συστημικής διαφθοράς που έχουν αποδειχθεί πολύ "γόνιμο έδαφος" για τους λαϊκιστές, η οργάνωση με έδρα το Βερολίνο δήλωσε ότι απαιτούνται βαθιές "μεταρρυθμίσεις σε όλο τον κόσμο".

Οι περισσότερες χώρες επιδείνωσαν τη θέση τους

Σε μια συνέντευξη στην DW, ο διευθυντής έρευνας της TI Φιν Χάινριχ ανέφερε ότι ήταν πολύ ανησυχητικό να βλέπουμε ότι στο σύνολό τους περισσότερες χώρες είχαν επιδεινωθεί από το 2015. Η έκθεση της ομάδας τόνισε επίσης τη σχέση μεταξύ των κοινωνικών ανισοτήτων και της διαφθοράς - μια τάση που μπορεί να παρατηρηθεί όχι μόνο σε μεμονωμένες χώρες, αλλά σε παγκόσμια κλίμακα. "Ως ερευνητής, θεωρώ ότι η στενή σχέση μεταξύ της ανισότητας και της διαφθοράς ήταν εκπληκτική" δήλωσε ο Χάινριχ. "Πάνε μαζί, δημιουργώντας έναν διαβολικό κύκλο με περισσότερη διαφθορά και ανισότητα".

Η ζημιά που προκαλείται κάθε χρόνο από τη διαφθορά είναι τεράστια, πρόσθεσε ο Χάινριχ. Ως παράδειγμα, ανέφερε τα δήθεν αντισεισμικά κτίρια στην Ιταλία, τα οποία - λόγω της διαφθοράς - χτίστηκαν έτσι ώστε να καταρρεύσουν κατά τη διάρκεια του σεισμού του περασμένου έτους. Σχεδόν 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον σεισμό τον περασμένο Αύγουστο στην κεντρική Ιταλία. Ένα άλλο παράδειγμα είναι το εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας Rana Plaza στο Μπαγκλαντές, που επεκτάθηκε κατά τρεις ορόφους χωρίς οικοδομική άδεια ή στατική δοκιμή, προτού καταρρεύσει.

Ανησυχίες για τον Τραμπ

Λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ ως πρόεδρος των ΗΠΑ, οι φόβοι εντείνονται επίσης για την κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έπεσαν δύο θέσεις στο φετινό δείκτη, στην 18η θέση. Καθ 'όλη την εκστρατεία του, η οποία τελικά οδήγησε στην εκλογική νίκη στις 9 Νοεμβρίου, ο Τραμπ καταφέρθηκε εναντίον της πολιτικής "ελίτ" και υποσχέθηκε να καθαρίσει τη διαφθορά στην Ουάσιγκτον. Δεδομένων των επιχειρηματικών συγκρούσεων του Τραμπ, ωστόσο, καθώς και των επιθέσεών του στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και την άρνηση να δημοσιοποιήσει τις φορολογικές δηλώσεις του, ο Χάινριχ είπε ότι ήταν "απαισιόδοξος" σχετικά με το αν το Ρεπουμπλικανικό θα ανταποκριθεί στις υποσχέσεις της προεκλογικής του εκστρατείας.

"Όταν βλέπουμε ότι ο Τραμπ έχει βάλει τον γαμπρό του ως ανώτερο σύμβουλο, η υπόθεση βρωμάει", είπε στο AFP. "Ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο του είναι γεμάτο από συγκρούσεις συμφερόντων. Είπε ότι καθαρίσει τον βάλτο. Τα πρώτα σημάδια δείχνουν ότι θα προτιμούσε να ρίξει κι άλλα νερά".

Τι συμβαίνει στον κόσμο

Η Νέα Ζηλανδία και η Δανία μοιράζονται την πρώτη θέση με σκορ 90 πόντους, με τη Φινλανδία, τη Σουηδία, την Ελβετία και τη Νορβηγία να συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα των "καθαρών" εθνών. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 69η θέση, με σκορ 44 μονάδων, πολύ πιο κάτω από χώρες όπως η Κούβα, η Χιλή ή η Ταϊβάν. Η πολύπαθη Σομαλία είναι η χειρότερη στη λίστα και ακολουθούν το Νότιο Σουδάν, η Βόρεια Κορέα και η Συρία. Το Κατάρ υπέστη τη μεγαλύτερη πτώση του δείκτη το 2016, πέφτοντας 10 μονάδες από το 2015. Η ΤΙ θεωρεί ότι αυτό οφείλεται στους ισχυρισμούς περί διαφθοράς που αφορούν την προσφορά για το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA το 2022.

dw.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα