Δήλωση Θεσμών: Αξιολογούνται τα νέα μέτρα - ο διάλογος θα συνεχισθεί

19:10 8/5/2019 - Πηγή: Antinews

"Η αποστολή έλαβε υπόψη την ανακοίνωση νέων μέτρων, τα οποία θα αξιολογηθούν με βάση την τήρηση των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων και τη συνέπεια με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα έναντι του Eurogroup για την περίοδο μετά το πρόγραμμα" αναφέρεται στην καθιερωμένη "δήλωση κλιμακίων" που ακολουθεί κάθε αποστολή στην Αθήνα.

"Ο στενός διάλογος για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί" αναφέρεται στην ίδια

δήλωση και γίνεται σαφές ότι "τα ευρήματα της αποστολής αυτής θα τροφοδοτήσουν την επερχόμενη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας".

Ανησυχίες και άγνοια για τα μέτρα

Σημειώνεται ότι οι θεσμοί κατά τη σημερινή τελευταία ημέρα των τριήμερων επαφών τους στην Αθήνα, εξέφρασαν σήμερα τις ανησυχίες τους για το δημοσιονομικό κόστος των παρεμβάσεων που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με αρμόδιες διαπραγματευτικές πηγές "τίποτα δεν συμφωνήθηκε με τους θεσμούς, οι οποίοι δεν είχαν γνώση ούτε για το σχέδιο των 120 δόσεων ούτε για τις χθεσινές ανακοινώσεις". Μάλιστα εξηγούσαν ότι μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων στην Αθήνα, θα μελετήσουν και θα επανυπολογίσουν τις συνέπειες των όσων εξαγγέλθηκαν στην έκθεσή τους (πιθανότατα αρνητικές) για την οικονομία.

Τα ερωτήματα που τέθηκαν στο ελληνικό διαπραγματευτικό επιτελείο είχαν, σύμφωνα με πληροφορίες, σχέση κυρίως με το πόσο θα κοστίσουν οι παρεμβάσεις του 2019 (μείωση ΦΠΑ σε εστίαση, τρόφιμα και ενέργεια, αλλά και επίδομα σε συνταξιούχους). Ζήτησαν να μάθουν τον τρόπο κοστολόγησης, το τι θα γίνει αν υπάρξουν πρόσθετες ανάγκες για παρεμβάσεις - για παράδειγμα λόγω πιθανών δικαστικών αποφάσεων για αναδρομικά ή λόγω δημοσιονομικών αποκλίσεων. Στο τραπέζι τέθηκε και ο ειδικός λογαριασμός των 5,5 δισ. ευρώ που η κυβέρνηση επιθυμεί να λειτουργήσει ως το "αντάλλαγμα" για την έμμεση μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2,5% του ΑΕΠ.

Από πλευράς Θεσμών, αναφέρεται επίσης ότι πρέπει να τηρηθεί η συμφωνία του 2018 η οποία προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022 και σταδιακή απομείωσή τους στη συνέχεια προς το 2,2% του ΑΕΠ ως "αντάλλαγμα" για τις παρεμβάσεις που συμφωνήθηκαν και υλοποιούνται για το χρέος.

Η δήλωση των θεσμών

Αναλυτικά, στην "Δήλωση κλιμακίων μετά την τρίτη μετα-προγραμματική αποστολή στην Ελλάδα" αναφέρεται ότι:

"Στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επισκέφθηκαν την Αθήνα από τις 6 έως τις 8 Μαΐου για την τρίτη αποστολή στην Ελλάδα μετά το πρόγραμμα. Στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συμμετείχαν στο πλαίσιο του κύκλου διαβουλεύσεων του άρθρου 4 για το 2019. Στελέχη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας συμμετείχαν στο πλαίσιο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης. Τα ευρήματα της αποστολής αυτής θα τροφοδοτήσουν την επερχόμενη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας.

Η αποστολή διεξήγαγε συζητήσεις σχετικά με τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Αυτό περιλάμβανε συζητήσεις σχετικά με τη δημοσιονομική κατάσταση και τις προοπτικές μετά την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του 2018 και την υιοθέτηση του προγράμματος σταθερότητας της Ελλάδας. Εν προκειμένω, η αποστολή έλαβε υπόψη την ανακοίνωση νέων μέτρων, τα οποία θα αξιολογηθούν με βάση την τήρηση των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων και τη συνέπεια με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα έναντι του Eurogroup για την περίοδο μετά το πρόγραμμα. Η αποστολή πραγματοποίησε επίσης απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης όσον αφορά τη γενική δέσμευση για συνέχιση και ολοκλήρωση των βασικών μεταρρυθμίσεων που δρομολογήθηκαν βάσει του προγράμματος και ιδίως της προόδου σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των 15 ειδικών δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις για τα μέσα του 2019 που επισυνάπτονται στη δήλωση του Eurogroup του Ιουνίου 2018. Ο στενός διάλογος για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί".

Σημειώνεται επίσης ότι "το προσωπικό της ΕΚΤ συμμετείχε στην αποστολή σύμφωνα με τις αρμοδιότητες της ΕΚΤ και, ως εκ τούτου, παρείχε την εμπειρογνωμοσύνη του στις πολιτικές του χρηματοπιστωτικού τομέα και σε μακροοικονομικά ζητήματα καίριας σημασίας, όπως οι πρωταρχικοί δημοσιονομικοί στόχοι και οι ανάγκες βιωσιμότητας και χρηματοδότησης".

Ντομπρόβσκις: Σημαντικό η Ελλάδα να τηρήσει τους στόχους

Είναι σημαντικό για την Ελλάδα να τηρήσει τους συμφωνημένους μεταμνημονιακούς δημοσιονομικούς στόχους, δηλώνει στο Bloomberg ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Σχολιάζοντας τις χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Ζάππειο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος σημειώνει ότι "θα χρειαστούμε κάποιες περισσότερο εις βάθος συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές για το τι ακριβώς σχεδιάζουν".

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα