Δήμαρχος Μαριούπολης: «Ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να εισβάλουν στην πόλη»

«Τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να περάσουν τόσο από τα ανατολικά όσο και τα δυτικά. Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας και η Εθνοφρουρά είναι έτοιμες να υπερασπιστούν το έδαφος της πόλης της Μαριούπολης και το πιο σημαντικό, να υπερασπιστούν την Ουκρανία μας», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Βαδίμ Μποϋτσένο, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης των ΜΜΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει κάνει απόβαση μεγάλος αριθμός Ρώσων πεζοναυτών με άρματα μάχης δυτικά της Μαριούπολης στην παραλία του Μελεκίνε. Επίσης, προς την πόλη βαδίζουν

και οι αυτονομιστές από τη γειτονική Ανατολική Ουκρανία. Ουσιαστικά, δημιουργούν πλήρη αποκλεισμό στη Μαριούπολη, ώστε να παραδοθεί. Μένει να φανεί εάν θα γίνει αναίμακτα ή θα υπάρξουν μάχες.

Το 2014, κατά τον πόλεμο της Ουκρανίας, και την απόσχιση μέρους της Ανατολικής Ουκρανίας (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ), οι αυτονομιστές ουσιαστικά ήταν έξω από την πόλη, την οποία είχαν εγκαταλείψει οι ουκρανικές δυνάμεις. Δεν την κατέλαβαν. Κάτι που χρησιμοποίησε η Μόσχα ως ένδειξη «καλής θέλησης» για να ανοίξει η ειρηνευτική διαδικασία του Μίνσκ.

Οι ομογενείς

Τόσο στη Μαριούπολη, όσο και στην Ανατολική Ουκρανία διαβιοί μεγάλος αριθμός Ελλήνων ομογενών. Όπως επίσης και στη γειτονική Νότιο Ρωσία. Συνολικά, στην Ουκρανία οι ομογενείς υπολογίζονται στους εκατό χιλιάδες.

Η Αθήνα και το υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίζονται ότι υπάρχουν σχέδια «εκκένωσης» Ελλήνων ομογενών, αλλά, υπό τις σημερινές συνθήκες στην περιοχή σχέδια που φέρεται να έχει διαμορφώσει το ελληνικό υπουργείο Άμυνας μάλλον θα μείνουν επί χάρτου.

Ουσιαστικά, όλο το νότιο, παραθαλάσσιο μέτωπο της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα ελέγχεται από ρωσικές δυνάμεις ή διεξάγονται μάχες. Ο, δε, κόλπος της Αζοφικής ουσιαστικά έχει μετατραπεί σε κλειστή ρωσική λίμνη, λόγω και της Κριμαίας.

Στη Μαριούπολη έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη από τις 22.00 έως τις 6.00. Όταν ο Δήμαρχος ερωτήθη εάν γίνονται μάχες στη γειτονική περιοχή, Pavlopil, απάντησε καταφατικά.

Το μπαλάκι στους προξένους

Στο μεταξύ, στο Κίεβο έβαλε λουκέτο η ελληνική πρεσβεία, ακολουθώντας τις υπόλοιπες Δυτικές. Το υπουργείο Εξωτερικών απέδωσε το κλείσιμο στη «ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας» στην ουκρανική πρωτεύουσα, αφού ρωσικά στρατεύματα είναι γύρω από την πόλη.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μέχρι τώρα «υπερηφανευόταν» για τις καλές ελληνο-ρωσικές σχέσεις και τη σχέση του με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέϊ Λαβρόφ.

Όπως και να' χει, υπογραμμίζουν στο Antinews έντονα ενοχλημένοι διπλωμάτες, θεωρείται απαράδεκτο να κλείνει η πρεσβεία και να παραμένει το προσωπικό των προξενείων. Πάντα φεύγουν όλοι μαζί. Άρα, ή όλοι φεύγουν ή όλοι μένουν. Να σημειωθεί πως το 2014 το προξενείο στη Μαριούπολη είχε κλείσει.

Αντίθετα, τώρα, στη νότιο και νοτιοανατολική Ουκρανία, τα ελληνικά προξενεία, προς το παρόν, δεν κλείνουν. «Μέχρι νεωτέρας, τα γενικά προξενεία στη Μαριούπολη και στην Οδησσό παραμένουν εν λειτουργία. Την επιτόπια κατάσταση επικινδυνότητας κρίνουν οι επικεφαλής των Αρχών αυτών», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Οι ίδιοι διπλωμάτες τονίζουν, τέλος, ότι είναι απαράδεκτο η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών να μεταβιβάζει την ευθύνη της λήψης των αποφάσεων για το τι θα γίνει στους επικεφαλής των προξενείων.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα