«Δημοκρατία»: Δικαιολογίες από ΥΕΘΑ για το μνημόνιο με ΗΠΑ

Αντίδραση από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων: «Τι δουλειά έχουν οι Έλληνες στρατιωτικοί  στον στρατό των ΗΠΑ σε οποιοδήποτε σημείο της Ευρώπης;» – Το υπουργείο επιχειρεί να καθησυχάσει -όχι πειστικά- ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο συμμετοχής μας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία

Του Βασίλη  Γαλούπη

Να καθησυχάσει επιχειρεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σχετικά με το ενδεχόμενο συμμετοχής Ελλήνων αξιωματικών σε στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ

στην Ουκρανία. Μετά την έκταση που πήρε από χθες το θέμα του σχετικού μνημονίου ΕλλάδαςΗΠΑ, το οποίο η «δημοκρατία» είχε πρωτοσέλιδο, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι: «Τα μνημόνια προωθούν απολύτως το εθνικό συμφέρον και γίνονται με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς. Συμβάλλουν στην εδραίωση της στρατηγικής αμυντικής εταιρικής σχέσης Ελλάδος – ΗΠΑ και στην εμπέδωση διεθνώς του ρόλου της χώρας μας ως παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Προβλέπεται η δυνατότητα τοποθέτησης δύο Ελλήνων στρατιωτικών σε θέσεις της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, όπως και η δυνατότητα τοποθέτησης/απόσπασης τριών Ελλήνων στρατιωτικών σε μονάδες της USAREUR (των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη). Στόχος, η απόκτηση πολύτιμης εμπειρίας στα αντίστοιχα επιτελεία, όπως και απαραίτητης τεχνογνωσίας για τη μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων στη χώρα μας, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του 21ου αιώνα.

Πρόκειται για άσκηση μονομερούς δικαιώματος της Ελλάδας, καθώς η τοποθέτησή τους γίνεται σε μη αμοιβαία βάση και οι ΗΠΑ δεν αποκτούν αξίωση τοποθέτησης ανάλογου προσωπικού στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας.

Η διαδικασία συνομολόγησης ξεκίνησε, αναφορικά με τη συμφωνία τοποθέτησης δύο Ελλήνων στρατιωτικών σε θέσεις στη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, το 2019, ενώ για την τοποθέτηση/απόσπαση τριών Ελλήνων στρατιωτικών σε μονάδες της USAREUR (των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη) ξεκίνησε το 2015, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Και η δεύτερη συμφωνία κρίθηκε εθνικά συμφέρουσα  από την παρούσα κυβέρνηση και συνεχίσθηκε η διαδικασία για την ολοκλήρωσή της».

Όμως, πουθενά στο μνημόνιο που κατατέθηκε στη Βουλή προς κύρωση δεν υπάρχει ειδικός αριθμητικός περιορισμός για «δύο ή τρεις Έλληνες αξιωματικούς» σε επιχειρησιακές δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη, όπως αναφέρει το υπουργείο, ενώ είναι ξεκάθαρο από συγκεκριμένα άρθρα ότι επιτρέπεται η αποστολή σε εμπόλεμες ζώνες, εφόσον δώσει τη συγκατάθεσή της η ελληνική πλευρά. Επίσης, στο μνημόνιο μη αμοιβαίας συμμετοχής που κατατέθηκε στη Βουλή δεν υπάρχει καμία αναφορά σε έτη όπως το 2019 ή το 2015, αλλά μόνο στην αρχική συμφωνία του Ιουλίου 2022.

Για το μνημόνιο αντέδρασε χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Απόστρατων Αξιωματικών, η οποία μεταξύ άλλων συσχετίζει τη συμφωνία με τον πόλεμο στην Ουκρανία: «Την 4η Μάρτη 2024 δημοσιεύτηκε ότι ο Γάλλος αρχηγός του Επιτελείου Άμυνας, στρατηγός Τιερί Μπουργκάρντ, ξεκίνησε ένα τολμηρό βήμα, γράφοντας στους ομολόγους του σε όλο το ΝΑΤΟ, προτείνοντας τον σχηματισμό ενός “συνασπισμού των πρόθυμων”, με στόχο την ανάπτυξη στρατιωτών στην Ουκρανία. Φαίνεται ότι κάμφθηκαν όποιες αντιστάσεις και αντιρρήσεις, και βρέθηκε το όχημα που ενδέχεται να τροφοδοτεί απανταχού στην οικουμένη στρατεύματα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Άραγε, για ποιον λόγο και για ποιον σκοπό; Ποιον και τι θα εξυπηρετήσουν; Ρητορικές οι ερωτήσεις».

Και συνεχίζει με συγκεκριμένη αναφορά στο μνημόνιο: «Το βασικό ερώτημα που γεννάται είναι: τι δουλειά έχουν οι Έλληνες στρατιωτικοί εκτός συνόρων, και δη στον στρατό των ΗΠΑ, για πολεμικές επιχειρήσεις που έχει αναλάβει ή θα αναλάβει (;) στο μέλλον ο στρατός των ΗΠΑ σε οποιοδήποτε σημείο της Ευρώπης, για τον σφαγιασμό άλλων λαών; (…) Γιατί η κυβέρνηση συνυπογράφει περαιτέρω εμπλοκή στρατιωτικού προσωπικού σε πολεμικές επιχειρήσεις;»

Δημοσιεύεται στη «δημοκρατία»

The post «Δημοκρατία»: Δικαιολογίες από ΥΕΘΑ για το μνημόνιο με ΗΠΑ appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δημοκρατία, Δικαιολογίες, ΥΕΘΑ, ΗΠΑ,dimokratia, dikaiologies, yetha, ipa