Δημοσιονομική επιείκεια ζητούν Γαλλία και Ιταλία

Η Γαλλία και η Ιταλία εντείνουν τις προσπάθειες για να υπερασπίσουν τους προϋπολογισμούς τους έναντι των στόχων της ΕΕ, καθώς αντιμετωπίζουν κρίσιμες συνομιλίες τις επόμενες εβδομάδες με τους ευρωπαίους εταίρους τους για τα δημόσια οικονομικά τους. Επιβεβαιώνοντας ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού δεν θα πέσει εντός των προκαθορισμένων από την ΕΕ στόχων του 3 τοις εκατό του εθνικού εισοδήματος μέχρι το 2017, ο Μισέλ Σαπέν, υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας,

επέμεινε εν όψει των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες ότι η θέση της Γαλλίας ήταν «νόμιμη και στοιχειοθετημένη».

Τα σχόλια του Σαπέν ήρθαν λίγες ώρες αφού η ιταλική κυβέρνηση καθυστέρησε την παρουσίαση ενός ισοσκελισμένου προϋπολογισμού μέχρι το 2017, ένα σημάδι πως η επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών επηρεάζει δυσμενώς την δύσκολη δημοσιονομική θέση της χώρας. Η κίνηση της δεύτερης και της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης, να χαλαρώσουν τους στόχους του ελλείμματος, είναι πιθανό να συναντήσει την αντίσταση του Βερολίνου. Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι η αξιοπιστία της ΕΕ εξαρτάται από το να καθορίζουν οι χώρες -μέλη τους προϋπολογισμούς τους. «Δεν φτάσαμε στο σημείο να μπορούμε να πούμε ότι η κρίση πέρασε τελείως. Ως εκ τούτου, είναι πλέον σημαντικό για όλους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις τους με αξιόπιστο τρόπο», είπε η Μέρκελ ενώπιον γερμανών επιχειρηματιών.

Υπερασπιζόμενος όμως την οικονομική πολιτική της Γαλλίας, ο Σαπέν απηύθυνε σαφή έκκληση προς τη Γερμανία να κάνει περισσότερα για να ενισχύσει την αδύναμη ανάκαμψη της ευρωζώνης. Είπε ότι ενώ η Γαλλία «αντιμετωπίζει τις ευθύνες της», οι πλεονασματικές χώρες που είχαν ήδη «το θάρρος να κάνουν τις μεταρρυθμίσεις» που απαιτούνται έπρεπε να «θέσουν το ερώτημα τι περισσότερο χρειάζεται να κάνουν για να ανακτήσουν την ανάπτυξη». Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της σοσιαλιστικής κυβέρνησης για το 2015, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, το έλλειμμα θα ανέλθει φέτος στο 4,4 τοις εκατό, πριν πέσει στο 4,3 τοις εκατό το επόμενο έτος και 2,8 τοις εκατό το 2017. Η Γαλλία έχει ήδη χάσει δύο παρατάσεις που χορηγήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είχε ορίσει μια νέα ημερομηνία το 2015 για τον στόχο του 3 τοις εκατό.

Ο Σαπέν υποστήριξε ότι οι τελευταίες προβλέψεις της κυβέρνησης ήταν «εξαιρετικά ρεαλιστικές», δεδομένης της απροσδόκητα αδύναμης ανάπτυξης στη Γαλλία και σε ολόκληρη την Ευρώπη και του χαμηλού πληθωρισμού. Η ανάπτυξη στη Γαλλία προβλέπεται τώρα στο 1 τοις εκατό το 2015 και σε 1,9 τοις εκατό το 2017, πολύ πιο κάτω από τις προηγούμενες προβλέψεις.

Την Τρίτη το βράδυ, η Ρώμη μείωσε επίσης τις οικονομικές της προβλέψεις και τώρα προβλέπει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα συρρικνωθεί 0,3 τοις εκατό το 2014, μια σημαντική μείωση σε σχέση με τις προσδοκίες για αύξηση του 0,8 τοις εκατό τον Απρίλιο. Η Ιταλία αναμένεται να κινηθεί στα όρια των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ το τρέχον έτος, με ένα έλλειμμα 3 τοις εκατό επί του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, εν τω μεταξύ, αναμένεται να αυξηθεί από το 131,6 τοις εκατό το 2014 σε 133,4 τοις εκατό το επόμενο έτος.

Αναφορικά με τη δέσμευση της κυβέρνησης να περικόψει 50 δις ευρώ από τις δημόσιες δαπάνες κατά τα επόμενα τρία χρόνια, ο Σαπέν δήλωσε: «Η Γαλλία δεν έχει ξανακάνει μια τόσο μεγάλη προσπάθεια». Οι περικοπές περιλαμβάνουν για πρώτη φορά πραγματικές μειώσεις στην κοινωνική πρόνοια, όπως τα οικογενειακά επιδόματα, με αποτέλεσμα ο Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ να προειδοποιήσει την Τρίτη για «επώδυνες» μεταρρυθμίσεις.

Ο γαλλικός προϋπολογισμός ήρθε μια ημέρα πριν από τις ακροάσεις επιβεβαίωσης του Πιερ Μοσκοβισί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο οποίος πρόκειται να αναλάβει τη θέση του Οικονομικού Επιτρόπου της ΕΕ. Όπως είναι αναμενόμενο, ο προκάτοχος του Σαπέν, αναμένεται να αντιμετωπίσει σκληρά ερωτήματα για τον ρόλο του στη διολίσθηση του ελλείμματος της Γαλλίας. Ένα βασικό στοιχείο των διαπραγματεύσεων με την Επιτροπή, η οποία θα δώσει την ετυμηγορία της για τον γαλλικό προϋπολογισμό στο τέλος του μήνα, θα είναι η μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος, που αποκλείει βραχυπρόθεσμες κυκλικές επιδράσεις. Βρυξέλλες και Βερολίνο έχουν καταστήσει σαφή την ανησυχία τους, ότι το Παρίσι δεν έχει κάνει αρκετά μέχρι σήμερα για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

www.ft.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα