Δημοσκόπηση: «Άλλο ένα Μνημόνιο» η συμφωνία που θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ

Τρία είναι τα βασικά συμπεράσματα της πανελλαδικής τηλεφωνικής δημοσκόπησης της εταιρείας «METRISI», που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 20-22 Μαΐου σε δείγμα 1.108 ατόμων, για λογαριασμό του protothema.gr.

Πρώτον, ότι η κοινή γνώμη -έξι στους δέκα πολίτες- προεξοφλεί τη συμφωνία με τους θεσμούς. Δεύτερον ότι η μεγάλη πλειοψηφία, 58,4%, πιστεύει ότι η συμφωνία θα είναι «άλλο ένα Μνημόνιο» μακριά από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Τρίτον, ότι μια ισχυρή μειοψηφία ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, περίπου τρεις στους δέκα και η πλειοψηφία (έξι στους δέκα) των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ επιθυμούν σκληρή διαπραγμάτευση, ακόμα και αν αυτό οδηγήσει σε έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Συγκεκριμένα:

• Το 61,2% πιστεύει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με τους θεσμούς, ενώ το 21,2% πιστεύει ότι θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδο. Η συντριπτική πλειοψηφία του 61,2% σχηματίζεται από ψηφοφόρους όλων των κομμάτων, με χαμηλότερο αυτό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ με 47,9%.

• Ποσοστό 58,4% πιστεύει ότι, εάν επέλθει συμφωνία, αυτή θα είναι «άλλο ένα Μνημόνιο, με φόρους και υφεσιακά μέτρα, όπως τα προηγούμενα» και μόλις το 25,2% πιστεύει ότι, εάν επέλθει συμφωνία, αυτή θα είναι σύμφωνη με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, εκτός των ψηφοφόρων της αντιπολίτευσης, που πιστεύουν ότι η συμφωνία θα είναι «μακριά» από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, το ίδιο πιστεύει και το 34,2% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος, καθώς και το 15,2% των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ, γεγονός που δείχνει, ενδεχομένως, εσωκομματικές τριβές.

• Μια ισχυρή μειοψηφία ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, 29,1% και το 63,2% των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ επιθυμούν μια σκληρότερη διαπραγμάτευση, ακόμα και εάν αυτό σημαίνει έξοδο της χώρας από το ευρώ, σε αντίθεση με τους 7/10 πολίτες που δεν επιθυμούν τη συμφωνία.

Το 49,2% πιστεύει ότι, εάν τελικά επιτευχθεί συμφωνία, δεν χρειάζεται να τεθεί σε δημοψήφισμα, αλλά αρκεί η έγκρισή της από την κυβερνητική πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

• Εάν όμως δεν επέλθει συμφωνία με τους θεσμούς, το 52,6% των πολιτών διαφωνεί με την προσφυγή σε πρόωρες κάλπες, ενώ αντίθετα το 49,3% συμφωνεί με τη συγκρότηση κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας.

• Η προεξόφληση της επίτευξης συμφωνίας της κυβέρνησης με τους θεσμούς αποτυπώνεται και στη μείωση της ανασφάλειας και του φόβου τόσο για έξοδο από το ευρώ όσο και για χρεοκοπία ή στάση πληρωμών από το Δημόσιο, καθώς επίσης και από το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία, 71,4%, πιστεύει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν επιθυμούν ένα Grexit.

• Ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει δημοφιλής, αφού η ικανοποίηση για το έργο και τις προσπάθειές του παραμένουν σε υψηλό ποσοστό, 44,9%, παρότι παρουσιάζει πτώση σχεδόν πέντε ποσοστιαίων μονάδων από τον Απρίλιο.

Αντίθετα, η ικανοποίηση από την κυβέρνηση έχει περιοριστεί στο 32,3%, ενώ σε βασικούς τομείς της κυβερνητικής πολιτικής σχέδια νόμου ή νομοσχέδια διχάζουν την κοινή γνώμη.

• Η δυσαρέσκεια προς την κυβερνητική πολιτική απεικονίζεται επίσης σε τρία σημαντικά ευρήματα. Πρώτον, ότι το 48,5% πιστεύει πως η κυβερνητική πολιτική αποδυνάμωσε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας, δεύτερον, στο ότι το 42,4% πιστεύει ότι η κατάσταση στη χώρα είναι σίγουρα/μάλλον χειρότερη σήμερα απ' ό,τι ήταν προ των εκλογών του Ιανουαρίου και τρίτον, στο γεγονός ότι το 56,9% διαφωνεί με την κυβερνητική διαπραγματευτική προσπάθεια απέναντι στους θεσμούς.

• Παράλληλα, η πιθανολογούμενη συμφωνία και η άποψη ότι θα είναι ένα ακόμα μνημόνιο αυξάνει την απογοήτευση για το μέλλον, με 6 στους 10 πολίτες να πιστεύουν ότι τόσο η κατάσταση στη χώρα όσο και στο οικογενειακό τους νοικοκυριό θα χειροτερέψει.

• Στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ με 33,4% παραμένει κυρίαρχος, με τη διαφορά με τη ΝΔ (23,9%) σταθερή στο +9,5%.

Το Ποτάμι βρίσκεται σταθερά στην τρίτη θέση με 6,2%, ενώ ενισχυμένοι σε σχέση με τη δημοσκόπηση του Απριλίου είναι οι ΑΝΕΛ με 5,3%, το ΚΚΕ στο 5,2% και η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ με 5,1%. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 3,1%, ενώ το «Άλλο Κόμμα» εμφανίζεται ενισχυμένο στο 5,6% και η αδιευκρίνιστη ψήφος στο 12,2%.

protothema.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα