Δημοσκόπηση ΠΑΜΑΚ: Στις 13 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Μη αναστρέψιμη μοιάζει πλέον η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ παρά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα "καλά λόγια” ξένων αξιωματούχων για την πρόοδο της οικονομίας αλλά και τις όποιες βελτιώσεις στο κλίμα, όπως καταδεικνύει η δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ.

Είναι ενδεικτικό, ότι η διαφορά

της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου ανέρχεται στο 13%, ενώ στην παράσταση νίκης φτάνει το 46%.

Ειδικότερα, στη δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ στις 8 η ΝΔ συγκεντρώνει 31% στην πρόθεση ψήφου έναντι 30,5% στη σφυγμομέτρηση του Σεπτεμβρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει 18% έναντι 17,5%, η ΧΑ παραμένει σταθερή στο 7%, η ΔΗΣΥ καταγράφει 6,5% έναντι 7,5%, το ΚΚΕ 5,5% έναντι 6,5%, Το Ποτάμι 1,5% έναντι 1%, οι ΑΝΕΛ 2,5% έναντι 2% η Ένωση Κεντρώων 3% έναντι 2%, η Πλεύση Ελευθερίας 2% (χωρίς ποσοστό στο προηγούμενο γκάλοπ), "άλλο κόμμα” απαντά το 7% των ερωτηθέντων, 16% δηλώνει δεν ξέρω/ δεν απαντώ, άκυρο/ λευκό θα ψήφιζε το 5,5% ενώ 11% θα απείχε από την εκλογική αναμέτρηση.

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 65,5% έναντι 19,5%, 2% εκτιμά ότι θα κερδίσει τις εκλογές άλλο κόμμα, ενώ 13% δηλώνουν δεν ξέρω/ δεν απαντώ. Το 37% εκτιμά ότι καταλληλότερος για τη θέση του πρωθυπουργού είναι ο πρόεδρος της ΝΔ ενώ το 22% ο πρωθυπουργός. "Κανένας” απαντά το 37% των ερωτώμενων ενώ 4% δηλώνει δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρίνεται καταλληλότερος να διαχειριστεί τα ζητήματα της οικονομίας από το 34% των ερωτηθέντων και τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής από το 43,5%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας κρίνεται πιο κατάλληλος να διαχειριστεί τα ζητήματα της οικονομίας από το 19,5% των πολιτών και τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής από το 21,5%. "Κανείς δεν είναι κατάλληλος” δηλώνει το 41,5% των ερωτώμενων για την οικονομία και το 30,5% για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Δεν ξέρω/ δεν απαντώ δηλώνουν το 5 και το 4,5% αντίστοιχα.

Η μεγάλη πλειονότητα της κοινής γνώμης, περίπου οχτώ στους δέκα ερωτηθέντες, (75,5%) εκτιμά ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ το 16,5% δηλώνει ότι τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και το 8% δηλώνει δεν ξέρω/ δεν απαντώ. Πάντως, από το 88% των ερωτηθέντων που απαντούσαν τον Ιανουάριο ότι τα πράγματα πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση, το ποσοστό βαίνει σταθερά μειούμενο.


Παράλληλα, το 56% των ερωτώμενων δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από το έργο της κυβέρνησης, 35,5% απαντά ότι δεν είναι ικανοποιημένο, αλλά δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, ενώ μόνο το 6,5% δηλώνει ικανοποιημένο από το κυβερνητικό έργο. Σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, υπάρχει κάμψη για τους "ανικανοποίητους”, αλλά δεν υπερβαίνει τις 3 ποσοστιαίες μονάδες (59% τον Ιούνιο).

Σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, αθροιστικά το 50% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι η κατάσταση σίγουρα (26,5%) ή μάλλον (23,5%) θα χειροτερέψει. 37% θεωρούν ότι η κατάσταση θα παραμείνει η ίδια, 9,5% πιστεύουν ότι μάλλον θα βελτιωθεί και 2,5% θεωρούν ότι σίγουρα θα βελτιωθεί με τους αισιόδοξους να αθροίζουν ποσοστό 12%. 1% των πολιτών απαντά αυθόρμητα ότι η κατάσταση θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις. Να σημειωθεί πάντως ότι το 50% των "απαισιόδοξων” του Οκτωβρίου είναι το χαμηλότερο ποσοστό από το Νοέμβριο του 2015.

Σε σχέση με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, τη συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ, και τις συμφωνίες που υπογράφηκαν η πλειονότητα των ερωτηθέντων (46,5%) δηλώνει ότι η επίσκεψη δεν απέβη προς όφελος της χώρας, 31% θεωρεί ότι είναι ωφέλιμη για τη χώρα ενώ 22,5% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ. Το 47,5% των πολιτών εκτιμά η επίσκεψη δεν ενίσχυσε το ηγετικό προφίλ του κ. Τσίπρα, ενώ 43,5% εκτιμά ότι το ηγετικό προφίλ του Αλέξη Τσίπρα ενισχύθηκε. 9% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ.

Όσον αφορά το κυβερνητικό σχήμα που οι πολίτες θέλουν να προκύψει μετά από τις επόμενες εκλογές, το 36% ζητεί αυτοδυναμία ΝΔ ή κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ, το 23,5% ζητεί αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, 10,5% των ερωτώμενων απαντούν αυθόρμητα ότι προτιμούν οικουμενική κυβέρνηση ή κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας, ενώ 30% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα