ΔΝΤ: Αμετανόητο για συντάξεις, ρυθμίσεις, κατασχέσεις
Θα χρειαστούν 15 χρόνια για να φθάσει το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα στα προ κρίσης επίπεδα αναφέρεται στο κείμενο Συμπερασμάτων του ΔΝΤ ενόψει της έκθεσής του για την Ελλάδα - Προβλέπει ανάπτυξη 2% για το 2020 - Ζητά περικοπή συντάξεων, τέλος στις ρυθμίσεις δανείων και μείωση του αφορολόγητου - Μεγάλο λάθος η 13η σύνταξη του Μαΐου
Ανάπτυξη μόλις 2% φέτος και το 2020 προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
«Θα χρειαστεί μιάμιση δεκαετία ακόμη μέχρι να φτάσει το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα στα προ κρίσης επίπεδα» εκτιμά το ΔΝΤ και ρίχνει ευθύνη στην ακύρωση προψηφισμένων μέτρων, ενώ συστήνει στην Αθήνα να λάβει άμεσα ή και σκληρά μέτρα, όπως:
- να κόψει από συντάξεις και να ενισχύσει τους οικονομικά ασθενέστερους και όχι μόνον συνταξιούχους (εννοώντας πχ άπορους, άνεργους, υπερχρεωμένα νοικοκυριά, πολύτεκνες οικογένειες κλπ)
- να μπει τέλος σε ρυθμίσεις χρεών και τα μέτρα προστασία της κατοικίας των οφειλετών, επειδή δεν ευνοούν την καλλιέργεια συνείδησης πληρωμών
- να «τρέξει» το σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων
- να μειωθεί το αφορολόγητο, κλπ.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κείμενο Συμπερασμάτων του ΔΝΤ ενόψει της έκθεσης του άρθρου 4 του Καταστατικού του Ταμείου για τη χώρα μας. ότι «η προστασία των στεγαστικών δανείων και τα έκτακτα καθεστώτα ρύθμισης για φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές (…) πρέπει να εκλείψουν μόνιμα».
Επιπλέον λέει πως «σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ, πολύ μεγάλο ποσοστό της δημόσιας δαπάνης κατευθύνεται σε συντάξεις και μισθολογικές δαπάνες του δημοσίου και πολύ μικρό ποσοστό σε άλλες κοινωνικές δαπάνες» όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα κλπ.
Συγκεκριμένα, τα στελέχη του κλιμακίου το ΔΝΤ για την Ελλάδα αναφέρουν τα εξής- μεταξύ άλλων- στο κείμενο Συμπερασμάτων:
«Η νέα κυβέρνηση κληρονόμησε μια χλιαρή ανάκαμψη, επιβαρυμένη από τις παρακαταθήκες της κρίσης και τις ανατροπές πολιτικών σε όλους τους τομείς μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, οι οποίες αύξησαν περαιτέρω τις δημοσιονομικές, χρηματοπιστωτικές και εξωτερικές τρωτότητες.
Ενώ η κυβέρνηση έκανε μια πολλά υποσχόμενη αρχή με το να απομακρύνει εμπόδια αναφορικά με τις δομικές μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις και με το να προχωρήσει στην εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών, χρειάζεται άμεσα μεγαλύτερη προσπάθεια σε όλους τους τομείς πολιτικής προκειμένου να καταστεί η Ελλάδα ανταγωνιστική εντός της νομισματικής ένωσης, να εξαλείψει το πλεονάζον χρέος και να επιτύχει περισσότερη ανάπτυξη (…).
1. Η νέα κυβέρνηση ορθώς δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη αλλά είναι αντιμέτωπη με μια δύσκολη μάχη. Το κατά κεφαλήν εισόδημα παραμένει σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά πριν την προσχώρηση στην Ευρωζώνη, αντανακλώντας σημαντικές παρακαταθήκες της κρίσης (υψηλό δημόσιο χρέος, υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων, υπερχρεωμένους δανειολήπτες), χαμηλή παραγωγικότητα, απουσία επενδύσεων, αδύναμη νοοτροπία πληρωμής και δυσμενείς δημογραφικές τάσεις.
Οι προοπτικές μετριάστηκαν περαιτέρω από την ευρεία υποχώρηση πολιτικών μετά την έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, με μεταρρυθμίσεις που προβλέπονταν από το πρόγραμμα να καθυστερούν (π.χ. δημοσιονομικές-διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις), να ακυρώνονται (π.χ. τα προνομοθετημένα μεταρρυθμιστικά πακέτα για τις συντάξεις και τη φορολογία εισοδήματος) ή να ανατρέπονται (π.χ. βασικά στοιχεία των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας που εισήχθησαν κατά την περίοδο 2011-2013 και προσπάθειες διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και ενίσχυσης της νοοτροπίας πληρωμών).
2. Η ανάπτυξη αναμένεται να κινηθεί κοντά στο 2 τοις εκατό το 2019 και το 2020. Η βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη ευνοείται από την κυκλική ανάκαμψη και το καταναλωτικό κλίμα, γεγονός που θα έπρεπε να μεταφραστεί σε υψηλότερες επενδύσεις.
Εντούτοις, με την πρόβλεψη για μακροχρόνια ανάπτυξη στο 0,9%, θα χρειαστεί μιάμιση δεκαετία ακόμη μέχρι να φτάσει το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα στα προ κρίσης επίπεδα.
Η αναλογία χρέους προς το ΑΕΠ προβλέπεται να έχει καθοδικές τάσεις μέσα στην επόμενη δεκαετία με σχετικά χαμηλό κίνδυνο ρευστότητας μεσοπρόθεσμα, αν και η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα δεν διασφαλίζεται κάτω από ρεαλιστικές μακροοικονομικές παραδοχές.
Οι -ακόμη αδύναμες- τράπεζες μετριάζουν τις προοπτικές ανάκαμψης και θέτουν σημαντικούς κινδύνους τόσο δημοσιονομικά όσο και στο κομμάτι στης χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
(…)
Σε αυτό το πλαίσιο, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την πολιτική της εντολή και το βελτιωμένο επενδυτικό κλίμα ώστε να αναπτύξει ένα ευρύ φάσμα εργαλείων πολιτικής και να ξεπεράσει τα μακροχρόνια οργανωμένα συμφέροντα, με στόχο να προωθήσει την μακροχρόνια ανάπτυξη σημαντικά πιο πάνω από τις τωρινές προβλέψεις.
3. Η αποκατάσταση του τραπεζικού τομέα, ο οποίος τώρα είναι ένας δυσλειτουργικός κινητήρας ανάπτυξης, είναι μια κορυφαία προτεραιότητα. Ο στόχος της κυβέρνησης για την επίτευξη μονοψήφιων ποσοστών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) μέχρι τα μέσα του 2022 κινείται στη σωστή κατεύθυνση και το προτεινόμενο σχήμα προστασίας ενεργητικού (ΑPS) με την ονομασία «Ηρακλής» θα μπορούσε να παρέχει σημαντική υποστήριξη (αν και σημαντικές λεπτομέρειες του σχήματος δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές).
Εντούτοις, για την πλήρη αποκατάσταση της ποιότητας του ενεργητικού, σε συνάρτηση με την ποιότητα και τα επίπεδα τραπεζικού κεφαλαίου, της ρευστότητας και της κερδοφορίας, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αναπτύξει μια πιο συνολική, φιλόδοξη και καλά συντονισμένη στρατηγική. Αυτές οι προσπάθειες θα πρέπει πρωτίστως να είναι αγορακεντρικές, με οποιαδήποτε δημόσια στήριξη να υπόκειται σε μια δυναμική ανάλυση κόστους-οφέλους και να υποστηρίζονται από περαιτέρω βελτιώσεις του νομικού πλαισίου (π.χ. πιο αποδοτικές δικαστικές διαδικασίες και εκσυγχρονισμό του καθεστώτος αφερεγγυότητας).
Η προστασία των στεγαστικών δανείων και τα έκτακτα καθεστώτα ρύθμισης για φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές έχουν παρεμποδίσει την ουσιαστική αναδιάθρωση του χρέους, έχουν υπονομεύσει την νοοτροπία πληρωμών και θα πρέπει να εκλείψουν μόνιμα.
4. Η μείωση των δημοσιονομικών στόχων θα υποστήριζε την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη. Το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα για το 2019 αναμένεται να είναι σύμφωνο με την δέσμευση της Ελλάδας προς τους Ευρωπαίους εταίρους για πλεόνασμα 3.5 τοις εκατό ως ποσοστό του ΑΕΠ- αν και για ακόμη μια φορά εξαρτάται από την υπο-εκτέλεση των δημοσίων επενδύσεων, γεγονός που μετριάζει την ανάπτυξη.
Για το 2020, (το κλιμάκιο του ΔΝΤ προτείνει) η κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι εταίροι να συναινέσουν σε μια πορεία χαμηλότερων δημοσιονομικών πλεονασμάτων, με δεδομένο το ευρύ οικονομικό περιθώριο και τις σημαντικές μη εξυπηρετούμενες ανάγκες σε κοινωνική και επενδυτική δαπάνη και για τη συμπερίληψη δαπανών που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν συνέργειες με ενισχυμένες δομικές μεταρρυθμίσεις.
5. Το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής θα πρέπει να επανασταθμιστεί για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της κοινωνικής ενσωμάτωσης.
Σχέδια για την μείωση των άμεσων φόρων και για την ενίσχυση της φορολογικής συνέπειας είναι ευπρόσδεκτα αλλά περισσότερα θα μπορούσαν να επιτευχθούν με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
Η Ελλάδα παραμένει κοντά στον πυθμένα της ΕΕ αναφορικά με το ποσοστό των εργαζόμενων που πληρώνουν φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και έχει ένα από τα υψηλότερα κενά συμμόρφωσης αναφορικά με τον ΦΠΑ.
Σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ, πολύ μεγάλο ποσοστό της δημόσιας δαπάνης κατευθύνεται σε συντάξεις και μισθολογικές δαπάνες του δημοσίου και πολύ μικρό ποσοστό σε άλλες κοινωνικές δαπάνες.
Για την αντιμετώπιση καίριων αναγκών, η Ελλάδα θα πρέπει να αυξήσει σημαντικά την κοινωνική δαπάνη (π.χ. για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που παρέχεται με βάση εισοδηματικά κριτήρια και τη δημόσια υγεία) και τις επενδύσεις. Για την ελευθέρωση δημοσιονομικού χώρου, οι συνταξιοδοτικές παροχές των τωρινών συνταξιούχων θα πρέπει να υπολογίζονται σύμφωνα με τον νέο τρόπο υπολογισμού (και η πρόσφατη αποκατάσταση των δώρων που χορηγούνταν πριν από την κρίση θα πρέπει να ανατραπεί).
Πηγή: protothema.gr
Διαβάστε περισσότερα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Κωνσταντίνος Αργυρός: Αποκάλυψε την παρανομία που έκανε και πήγε να παραδοθεί (exclusive)
- Βαριές καταγγελίες της Ζωής Κωνσταντοπούλου για την υπόθεση Novartis
- Αμαλιάδα: Νεκρή 16χρονη μαθήτρια μέσα στο σχολείο. Αιτία θανάτου, σε σοκ συμμαθητές και δάσκαλοι
- Μοσχόπουλος, Ρέππας – Παπαθανασίου, Bijoux de kant και Μάκβεθ Λιγνάδη μετά τις επαναλήψεις στο Εθνικό Θέατρο – Όλο το φετινό πρόγραμμα
- Σίσσυ Παυλοπούλου: Ποια είναι, ποιο το μυστικό της σχέσης με Προκόπη Παυλόπουλο [video]
- Πιέζει το ΔΝΤ για συντάξεις, μεταρρυθμίσεις και πλεονάσματα
- Τι θα συνέβαινε στην Γη αν δεν υπήρχε σελήνη;
- «Να μη διαψεύσουμε τις ελπίδες του 32% του ελληνικού λαού», κάλεσε ο Αλ. Τσίπρας (VIDEO)
- Πώς αποτιμά το Κίνημα Αλλαγής τα εκλογικά του αποτελέσματα από το 2015
- Ο πατούλης καλεί τον τσίπρα να σταματήσει την αφισορύπανση
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews
- Επτά νεκροί από ανατροπή λέμβου με μετανάστες ανοιχτά των Οινουσσών
- ΝΔ για την ομιλία Τσίπρα: Ο κ. Τσίπρας θυμίζει καθημερινά πόσο ψεύτης και χαιρέκακος είναι
- Τσίπρας: Είναι ιστορική ευθύνη να μη διαψεύσουμε τις ελπίδες του λαού που μας εμπιστεύθηκε
- ΔΝΤ: Αμετανόητο για συντάξεις, ρυθμίσεις, κατασχέσεις
- Τελευταία Νέα Antinews
- ΔΝΤ: Αμετανόητο για συντάξεις, ρυθμίσεις, κατασχέσεις
- ΝΔ για την ομιλία Τσίπρα: Ο κ. Τσίπρας θυμίζει καθημερινά πόσο ψεύτης και χαιρέκακος είναι
- Τσίπρας: Είναι ιστορική ευθύνη να μη διαψεύσουμε τις ελπίδες του λαού που μας εμπιστεύθηκε
- Επτά νεκροί από ανατροπή λέμβου με μετανάστες ανοιχτά των Οινουσσών
- ΔΝΤ: Πρέπει να μειωθούν το 2020 τα πρωτογενή πλεονάσματα
- ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ εκμεταλλεύεται την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού για μικροπολιτικούς λόγους
- Πονοκέφαλος για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν οι υποψήφιοι Επίτροποι της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας
- Υψηλοί τόνοι μεταξύ Κ. Αχ. Καραμανλή και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το Μετρό Θεσσαλονίκης
- Εισβολή του Ρουβίκωνα στα γραφεία της Jumbo
- Ενοχοι επτά από τους 10 κατηγορούμενους για τα «θαλασσοδάνεια» της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Μοσχόπουλος, Ρέππας – Παπαθανασίου, Bijoux de kant και Μάκβεθ Λιγνάδη μετά τις επαναλήψεις στο Εθνικό Θέατρο – Όλο το φετινό πρόγραμμα
- Κορυφαίες διακρίσεις για τον ΟΠΑΠ στα Sports Marketing Awards
- Ο Αρχηγός ΓΕΑ στο Συμπόσιο Αρχηγών Αεροποριών του ΝΑΤΟ
- Κωνσταντίνος Αργυρός: Αποκάλυψε την παρανομία που έκανε και πήγε να παραδοθεί (exclusive)
- Ρωσία: Οι S-400 στην Τουρκία δεν απειλούν την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας
- Ελλάδα 2021: Μεγάλο αφιέρωμα του ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE στους ήρωες που ανέστησαν το υπόδουλο Γένος
- Κ. Μπακογιάννης: Ενισχύονται άμεσα τα Δημοτικά Ιατρεία της Αθήνας
- Μαρίνα Πατούλη: Δείτε τη να χορεύει με κατακόκκινο φόρεμα στο Μπουένος Άιρες [video]
- Συλλήψεις με συνδρομή ΟΠΚΕ και ΕΚΑΜ σε διαμέρισμα στα Εξάρχεια