ΔΝΤ: Χαμηλώνει τον πήχη για την παγκόσμια ανάπτυξη λόγω Brexit

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μείωσε τις προβλέψεις του για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου το επόμενο έτος, μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ και προειδοποίησε ότι η απόφαση εμποδίζει την παγκόσμια ανάπτυξη.

Ακόμη και αν η Βρετανία πετύχει άμεσα μια συμφωνία με τις υπόλοιπες 27 χώρες της ΕΕ στο εμπόριο, το ΔΝΤ αναμένει

ότι η οικονομία της Βρετανίας θα αναπτυχθεί κατά 1,3 τοις εκατό, αντί του 2,2 τοις εκατό το 2017 -η μεγαλύτερη υποβάθμιση για οποιαδήποτε προηγμένη οικονομία.

Το Ταμείο, το οποίο επανειλημμένα έχει εκφράσει ανησυχίες σχετικά με το Brexit πριν από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, μείωσε και 0,2 ποσοστιαίες μονάδες από τις προβλέψεις ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου για το 2016, στην ενημερωμένη έκδοση του World Economic Outlook (Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές). Η απόφαση του Brexit ενέχει ευρύτερους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία, που πολεμά με την αργή ανάπτυξη μετά την οικονομική κρίση και το εύθραυστο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, προειδοποίησε το ΔΝΤ, με αποτέλεσμα να κόψει 0,1 ποσοστιαίες μονάδες από τις παγκόσμιες προβλέψεις τόσο για το 2016 όσο και για το 2017.

"Από τις 22 Ιουνίου ήμασταν ... έτοιμοι να αναβαθμίσουμε ελαφρώς τις παγκόσμιες προβλέψεις για το 2016 - 17. Αλλά το Brexit εμποδίσει αυτή την αναβάθμιση, δήλωσε ο Maurice Obstfeld, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ. "Οι άμεσες επιπτώσεις ειδικά λόγω Brexit είναι μεγαλύτερες στην Ευρώπη και κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο". Ένας εκπρόσωπος της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, είπε ότι αναγνωρίζει πως η Βρετανία θα αντιμετωπίσει οικονομική "αβεβαιότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα", αλλά η κυβέρνησή της δεν είχε την πρόθεση να μην επιτρέψει την "αισιοδοξία σε μακροπρόθεσμη βάση".

Οι τελευταίες προβλέψεις του ΔΝΤ προϋποθέτουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ θα καταλήξουν σε εμπορική σχέση παρόμοια με εκείνη της Νορβηγίας, που σημαίνει ότι η Βρετανία θα μείνει στο εσωτερικό της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς. Το ΔΝΤ δήλωσε πριν από το δημοψήφισμα του Brexit ότι αυτό το σενάριο θα σήμαινε πως νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα είναι σύντομα "σχετικά σίγουροι για τη νέα μακροπρόθεσμη προοπτική και ως εκ τούτου η αβεβαιότητα θα διαλυθεί σχετικά γρήγορα".

Αλλά οι συνέπειες, ακόμη και από αυτόν τον μικρό αντίκτυπο του δημοψηφίσματος είναι σοβαρές. Το ΔΝΤ εξακολουθεί να εκτιμά ότι ο δημόσιος δανεισμός της Βρετανίας θα αυξηθεί κατά 0,7 τοις εκατό του εθνικού εισοδήματος το 2017. Αυτό σημαίνει ότι αντί για την εξοικονόμηση 350 λιρών την εβδομάδα, όπως είχε υποσχεθεί η εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης, το Brexit θα κοστίσει στον Βρετανό φορολογούμενο 270 λίρες την εβδομάδα. Πιο μακροπρόθεσμα, οι επιπτώσεις στα δημοσιονομικά θα είναι αρνητικές, θεωρεί το ΔΝΤ.

Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έκανε κανένα σχόλιο σχετικά με την εμπορική σχέση που η βρετανική κυβέρνηση θα επιδιώξει με την ΕΕ και είπε: "Η απόφαση να αποχωρήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση σηματοδοτεί μια νέα φάση για τη βρετανική οικονομία, αλλά ... είμαστε η ίδια εξωστρεφής, ανοιχτή στον κόσμο και με ευρεία σκέψη χώρα που ήμασταν πάντα".

Άλλα τμήματα της παγκόσμιας οικονομίας επηρεάζονται ελάχιστα από την ψήφο του Ηνωμένου Βασιλείου να φύγει, όσο η επίδραση παραμένει περιορισμένη, είπε το ΔΝΤ. Ωστόσο, το Brexit θα παραμείνει ένας κίνδυνος για το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας, ιδίως αν η σχέση μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ χαλάσει. Σύμφωνα με ένα σοβαρό σενάριο για το Brexit, το ΔΝΤ πιστεύει ότι η ανάπτυξη στις προηγμένες οικονομίες θα μπορούσε σχεδόν να μειωθεί κατά το ήμισυ το 2017 - από 1,8 τοις εκατό έως 1 τοις εκατό- αλλά θεωρεί ότι οι κίνδυνοι από τις πιο σοβαρές εκβάσεις έχουν μειωθεί, επειδή οι χρηματοπιστωτικές αγορές παρέμειναν ανθεκτικές τις εβδομάδες μετά από το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η ενημέρωση του ΔΝΤ συνιστά η Βρετανία και η ΕΕ των 27 να δείξουν γρήγορα την θέλησή τους να διατηρήσουν καλές εμπορικές σχέσεις στο μέλλον. "Πρωταρχικής σημασίας είναι μια ομαλή και προβλέψιμη μετάβαση σε ένα νέο σύνολο εμπορικών συναλλαγών μετά την έξοδο και τις οικονομικές σχέσεις που όσο το δυνατόν περισσότερο διατηρούν τα κέρδη από το εμπόριο μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης", αναφέρει. Με το Ηνωμένο Βασίλειο να βρίσκεται στο κέντρο της παγκόσμιας προσοχής, ο Φίλιπ Χάμοντ, ο νέος καγκελάριος, θα αντιμετωπίσει δύσκολα ερωτήματα στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της G20 αυτό το Σαββατοκύριακο.

Το ΔΝΤ επισημαίνει επίσης ότι πολλοί ακόμη παγκόσμιοι κίνδυνοι είναι ανησυχητικοί. Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και το προσφυγικό δημιουργούν πιέσεις σε όλο τον κόσμο, είπε ο Obstfeld. Αυτό περιπλέκει τις εκκρεμότητες της ανάκαμψης από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Οι πολιτικοί πρέπει να αναγνωρίσουν ότι όλοι οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι στο αργό παγκόσμιο περιβάλλον ανάπτυξης και "οι πολιτικοί δεν πρέπει να δεχθούν τους τρέχοντες ρυθμούς ανάπτυξης ως το 'νέο φυσιολογικό', που υπαγορεύεται από παράγοντες εκτός πολιτικής" είπε ο Obstfeld. Αντί να κατηγορούνε τις παγκόσμιες δυνάμεις, πρόσθεσε, οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να προσφέρουν "μια αίσθηση μεταξύ των ψηφοφόρων, ότι τα οφέλη της οικονομικής ανάπτυξης μπορεί να είναι πιο δίκαια κατανεμημένα".

ft.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα