ΔΝΤ: Προβλέπει επιστροφή της Ελλάδας σε πρωτογενή πλεονάσματα από το 2022
Επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα στον προϋπολογισμό το 2022 προβλέπει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τα δημόσια οικονομικά (fiscal monitor) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Η έκθεση καταγράφει μεγάλη αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων της γενικής κυβέρνησης σε όλο τον κόσμο το 2020 και ιδιαίτερα στις αναπτυγμένες οικονομίες, όπου έφθασαν το 11,7% του ΑΕΠ και τις αναδυόμενες οικονομίες (9,8%), ενώ στις χώρες με χαμηλό εισόδημα τα ελλείμματα ήταν χαμηλότερα (5,5%) λόγω της
Για την Ελλάδα, το ΔΝΤ προβλέπει ότι φέτος θα έχει πρωτογενές έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης 6% του ΑΕΠ από 7% πέρυσι, το οποίο θα μετατραπεί το 2022 σε πλεόνασμα 0,3% και στη συνέχεια θα αυξάνεται σταδιακά για να φθάσει στο 1,5% το 2026.
Το συνολικό έλλειμμα (περιλαμβανομένων των τόκων για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους) εκτιμάται ότι θα μειωθεί από 9,9% του ΑΕΠ πέρυσι στο 8,9% φέτος για να υποχωρήσει απότομα στο 2,6% το 2022 και στο 1,5% το 2026.
Τα δημόσια έσοδα προβλέπεται να αυξηθούν από το 48,3% του ΑΕΠ το 2020 στο 50,3% φέτος και να υποχωρήσουν τα επόμενα χρόνια σταδιακά, φθάνοντας στο 47,2% το 2026. Αντίστοιχα, οι δημόσιες δαπάνες θα αυξηθούν φέτος στο 59,1% του ΑΕΠ από 58,2% πέρυσι, για να μειωθούν απότομα στο 52,8% το 2022 και στη συνέχεια στο 48,7% το 2026.
Το δημόσιο χρέος προβλέπεται να μειωθεί φέτος στο 210,1% του ΑΕΠ από 213,1% πέρυσι, για να υποχωρήσει περαιτέρω στο 200,5% το 2022 και στο 179,6% το 2026.
Για την Ευρωζώνη, το συνολικό έλλειμμα εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 6,7% του ΑΕΠ φέτος και στο 3,3% το 2022 από 7,6% πέρυσι και ότι θα συνεχίζει να υποχωρεί τα επόμενα χρόνια. Το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα μεταξύ των αναπτυγμένων οικονομιών κατέγραψαν οι ΗΠΑ, καθώς ανήλθε στο 15,8% του ΑΕΠ το 2020 και αναμένεται να διαμορφωθεί στα ίδια επίπεδα (15%) και το 2022.
Όσον αφορά το δημόσιο χρέος της Ευρωζώνης, διαμορφώθηκε πέρυσι στο 96,9% του ΑΕΠ και προβλέπεται να αυξηθεί στο 98,2% φέτος για να αποκλιμακωθεί στο 96,5% το 2022 και το 91,9% το 2026. Στις ΗΠΑ, το χρέος διαμορφώθηκε στο 132,8% πέρυσι και αναμένεται να κινηθεί κοντά σε αυτά τα υψηλά επίπεδα έως το 2026, οπότε προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 134,5%.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, τα δημοσιονομικά ελλείμματα προβλέπεται ότι θα μειωθούν μεσοπρόθεσμα σε όλες τις χώρες, καθώς η ανάκαμψη θα αρχίσει να αποκτά δυναμική και θα ξεκινήσει η δημοσιονομική προσαρμογή. Το αποτέλεσμα αυτής της προσαρμογής θα είναι η σταθεροποίηση ή η μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ στις περισσότερες χώρες, αν και αυτό θα συνεχίσει να αυξάνεται σε κάποιες χώρες λόγω παραγόντων, όπως η γήρανση του πληθυσμού και οι ανάγκες ανάπτυξής τους.
Το Ταμείο αναγνωρίζει ότι είναι ασυνήθιστα υψηλή η αβεβαιότητα για τις δημοσιονομικές προοπτικές. Από τη μία πλευρά, αν οι εμβολιασμοί προχωρήσουν ταχύτερα από το αναμενόμενο, θα μπορούσαν να επιταχύνουν το τέλος της πανδημίας, ενισχύοντας τα δημόσια έσοδα και μειώνοντας τις ανάγκες για πρόσθετη δημοσιονομική στήριξη. Από την άλλη πλευρά, μία πιο παρατεταμένη ύφεση της οικονομίας και σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών σε ένα πλαίσιο υψηλού χρέους, μία αύξηση των εταιρικών πτωχεύσεων, μία αστάθεια στις τιμές των εμπορευμάτων ή μία αύξηση της κοινωνικής δυσφορίας θα μπορούσαν να περιορίσουν την ανάκαμψη.
Το Ταμείο επαναλαμβάνει ότι η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει ευέλικτη και υποστηρικτική έως ότου τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία. Η ανάγκη και η έκταση στήριξης διαφέρει μεταξύ των οικονομικών και των κλάδων τους και συνεπώς οι απαντήσεις να πρέπει να είναι ειδικές σε κάθε περίπτωση. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην πιο στοχευμένη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και βιώσιμων επιχειρήσεων.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Βίασαν και λήστεψαν 17χρονο
- Λευτέρης Μυτιληναίος: Πέθανε από κορωνοϊό
- Πρωτοφανής πολιτική παρέμβαση (για όλα τα θέματα) από τους συνδέσμους του ΠΑΟΚ
- Τσέκαρε μέσα σε 1 λεπτό εάν τα στοιχεία σου είναι ανάμεσα σε εκείνα που διέρρευσαν απ’ το Facebook
- Σοκ στην Κυπαρισσία: Νεκρός ο 39χρονος Κώστας Καρυτινός μέσα σε Γερμανό. Πώς τον σκότωσε θυμωμένος πελάτης
- Κυπαρισσία: Σοκ από τη δολοφονία του 39χρονου - Τα λόγια του δράστη πριν πατήσει τη σκανδάλη
- ΟΑΕΔ: Νέες θέσεις εργασίας με μισθό 933 ευρώ. Προϋποθέσεις, δικαιούχοι
- “Αντάρτικο” Τσιόδρας και άλλων έξι μελών της επιτροπής που είπαν “όχι” στις κυβερνητικές πιέσεις για άνοιγμα των Λυκείων
- Από το μηδέν ξανά οι δασικοί χάρτες
- Φωτιά ΤΩΡΑ στη Λακωνία- Άνδρος
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews
- Πρωτοφανής πολιτική παρέμβαση (για όλα τα θέματα) από τους συνδέσμους του ΠΑΟΚ
- Πάνε για πόλεμο Ρωσία και Ουκρανία;
- «Γαλάζιες» γκρίνιες για τη διαχείριση των 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης
- Η αντιστροφή της σχέσης Ε.Ε.-Τουρκίας
- Ανοίγουν τα Λύκεια τη Δευτέρα – Τι εισηγήθηκαν οι ειδικοί και ποιοι διαφώνησαν
- ΔΝΤ: Προβλέπει επιστροφή της Ελλάδας σε πρωτογενή πλεονάσματα από το 2022
- Τελευταία Νέα Antinews
- ΔΝΤ: Προβλέπει επιστροφή της Ελλάδας σε πρωτογενή πλεονάσματα από το 2022
- Πάνε για πόλεμο Ρωσία και Ουκρανία;
- Η αντιστροφή της σχέσης Ε.Ε.-Τουρκίας
- «Γαλάζιες» γκρίνιες για τη διαχείριση των 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης
- Ανοίγουν τα Λύκεια τη Δευτέρα – Τι εισηγήθηκαν οι ειδικοί και ποιοι διαφώνησαν
- Πρωτοφανής πολιτική παρέμβαση (για όλα τα θέματα) από τους συνδέσμους του ΠΑΟΚ
- Διπλή έρευνα της Δικαιοσύνης για τον Μένιο Φουρθιώτη
- Υπάρχουν και τα καλά! Να τα λέμε όλα…
- Ο περσινός τελικός του Champions League σε επανάληψη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- 3.445 κρούσματα, 749 σε μεθ, 75 θάνατοι
- Από το μηδέν ξανά οι δασικοί χάρτες
- Στη Σαλαμίνα για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας η ΠτΔ
- Κοροναϊός: 3.445 νέα κρούσματα – 749 οι διασωληνωμένοι – 75 νεκροί σε 24 ώρες (8.607 θάνατοι συνολικά)
- ΕΟΔΥ: 75 νεκροί, 749 διασωληνωμένοι και 3.445 νέα κρούσματα κορονοϊού (7/4)
- Υπό έλεγχο η φωτιά τώρα στο Άγιον Όρος
- Οι εξελίξεις στο Κυπριακό στο επίκεντρο της συνάντησης Αρχιεπισκόπου Αμερικής-Χατζηχρυσάνθου
- Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος στην Ι. Μονή Ομπλού
- Αιωνία η μνήμη !
- Δήμος Αθηναίων: Έγιναν 90 οι ψηφιακές υπηρεσίες του - Μπακογιάννης: Καλύτερη ποιότητα ζωής στην καθημερινότητά μας