Δύο σενάρια για το υπό διάλυση κόμμα του Π.Καμμένου

Πληθαίνουν οι «κεντροδεξιές» παρουσίες στα έδρανα των ανεξάρτητων βουλευτών μετά την αποχώρηση του Κώστα Μαρκόπουλου και του Γιάννη Κουράκου από τους Ανεξάρτητους Ελληνες.

Σενάρια και υποθέσεις για τις επόμενες κινήσεις τους έχουν πάρει φωτιά καθώς σε «όμορες» θέσεις βρίσκονται τέσσερις βουλευτές που διεγράφησαν από τη Ν.Δ.: ο Νίκος Νικολόπουλος, ο Νίκος Σταυρογιάννης, ο Θεόδωρος Σολδάτος και ο Γιώργος Κασαπίδης. Οι δύο πρώην ΑΝ.ΕΛ. βουλευτές κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους

για τις επόμενες κινήσεις τους και ξεκαθαρίζουν με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν επιστρέφουν στη Ν.Δ. Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκονται τα στελέχη, πρώην βουλευτές που παραιτήθηκαν από το κόμμα του Πάνου Καμμένου και η πολυετής ενασχόλησή τους με τα κοινά δύσκολα… θα τους κρατήσει στο σπίτι τους: ο Χρήστος Ζώης (Λάρισα), ο Μιχάλης Γιαννάκης (Βοιωτία), ο Γιάννης Μανώλης (Β’ Αθηνών), ο Δημήτρης Σταμάτης (Αιτωλοακαρνανία).

Τα σενάρια που κυκλοφορούν αναφέρουν ότι στις προθέσεις των βουλευτών και στελεχών είναι η δημιουργία ενός φορέα «κεντροδεξιού» και συγκεκριμένα λίγο πιο «δεξιού» από τη Ν.Δ. με αντιμνημονιακό χαρακτήρα προκειμένου να προσελκύσει τους ψηφοφόρους των ΑΝ.ΕΛ. που διαλύονται και να αποτελέσει «ανάχωμα» στην ακραία επιλογή της Χρυσής Αυγής από αγανακτισμένους ψηφοφόρους. Αν θα υπάρξει «γάμος» μεταξύ των ανεξάρτητων βουλευτών που προέρχονται από τη Ν.Δ. είναι πολύ νωρίς να προβλεφθεί.

Οι εκτιμήσεις είναι ότι οι όποιες κινήσεις θα γίνουν στις αρχές του 2013 κι εφόσον θα έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα στους Ανεξάρτητους Έλληνες, όπου οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένονται αποχωρήσεις πολιτευτών και στη συνέχεια βουλευτών.

Το δεύτερο σενάριο που κυκλοφορεί έντονα στο παρασκήνιο είναι αν η συγκεκριμένη ομάδα των βουλευτών θα μπορέσει να αποτελέσει «μαξιλάρι» σε κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία μετρά 150 βουλευτές.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια, σχεδόν είναι μηδενικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανεξάρτητοι βουλευτές που έχουν πει «όχι» στις κρίσιμες ψηφοφορίες δεν πρόκειται να αλλάξουν θέση «όσο θα υπάρχουν νομοσχέδια σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής».

Τα πρώτα μηνύματα, πάντως, που φτάνουν στους δύο βουλευτές που έφυγαν από τους ΑΝ.ΕΛ. είναι ικανοποιητικά, όπως αναφέρουν συνεργάτες τους. «Θα κινηθούμε έτσι όπως επιτάσσει η κοινωνία», λένε χαρακτηριστικά και συνεχίζουν τις ζυμώσεις και τις επαφές. Από την πλευρά της Ν.Δ., παρακολουθούν τις εξελίξεις, ωστόσο το «μήνυμα» που εκφράζουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις βουλευτές είναι ότι «δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με αντιμνημονιακές φωνές». Αντίθετα, υπάρχουν «γαλάζιοι» που υποστηρίζουν ότι στο στοίχημα της επανένωσης της Κεντροδεξιάς «δεν περισσεύει κανείς».

Εν αναμονή των εξελίξεων, ο πονοκέφαλος γίνεται πιο έντονος σε κάθε περίπτωση για τον Πάνο Καμμένο. Οι πληροφορίες θέλουν τη Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και τον Τέρενς Κουίκ να ανήκουν στους προβληματισμένους βουλευτές σχετικά με την επιλογή του προέδρου των ΑΝ.ΕΛ. να βγάλει το στίγμα της Κεντροδεξιάς από το κόμμα του, ενώ είναι περισσότεροι εκείνοι που προβληματίζονται για την επόμενη μέρα των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Την ίδια στιγμή, οι φήμες εντείνονται για μεταγραφή βουλευτών των ΑΝ.ΕΛ. που προέρχονται από την Αριστερά στον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στο χάος που παρουσιάζει το κόμμα του Πάνου Καμμένου, ενώ δεν είναι ακόμη γνωστή η στάση που θα τηρήσουν τελικά οι δύο βουλευτές του Αρματος Πολιτών, δηλαδή ο Γιάννης Δημαράς και ο Γαβριήλ Αβραμίδης, οι οποίοι εξελέγησαν με τη συνεργασία των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Αν και οι δύο έχουν δηλώσει ότι τα εσωκομματικά των ΑΝ.ΕΛ. δεν τους αφορούν, ο εκπρόσωπος του κόμματος, Σωτήρης Στανωτάς, κράτησε σαφείς αποστάσεις. Με δήλωσή του υποστήριξε ότι οι εξελίξεις στους Ανεξάρτητους Ελληνες επηρεάζουν την ενότητα και την αποτελεσματικότητα του δημοκρατικού κοινωνικού πατριωτικού χώρου, ενώ έθεσε θέμα διαφάνειας και παροχής εξηγήσεων από όλους προκειμένου να επικρατήσουν οι πολιτικοί όροι και οι στόχοι που ενέκριναν οι ψηφοφόροι στην κάλπη του Ιουνίου.

Κατερίνα Κατσαβού στον Τύπο της Κυριακής

Keywords
Τυχαία Θέματα