Δυσοίωνες εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για την ανάπτυξη

14:43 1/4/2019 - Πηγή: Antinews

Τον πήχη της ανάπτυξης του 2019 χαμηλώνει σημαντικά η Τράπεζα της Ελλάδος, με τη νέα της πρόβλεψη να απέχει πολύ τόσο από τη δική της προηγούμενη πρόβλεψη όσο και από αυτή της κυβέρνησης, επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα του Capital.gr.

Συγκεκριμένα, η TτΕ προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία αναμένεται να "τρέξει"

με ρυθμό 1,9% το τρέχον έτος. Η εκτίμηση της κυβέρνησης κάνει λόγο για ανάπτυξη 2,5%.

"Το 2019, παρά τη σημαντική επιβράδυνση στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης, η μεγέθυνση του ΑΕΠ αναμένεται στο περυσινό επίπεδο του 1,9%", αναφέρει η έκθεση της ΤτΕ.

Η νέα εκτίμηση της ΤτΕ για ρυθμό ανάπτυξης στο 1,9% φέτος είναι πολύ πιο δυσμενής από την προηγούμενη πρόβλεψη για ρυθμό 2,5%. Μάλιστα σε άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,5% βασίστηκε και το ΥΠΟΙΚ στην χάραξη του Προϋπολογισμού του για το τρέχον έτος.

Ο πεσιμισμός της ΤτΕ συνδέεται με τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που κατεβάζουν τον αναπτυξιακό πήχη του 2018 σε ρυθμό 1,9% (από 2,1% που ανέμενε η κυβέρνηση για το 2018), αλλά και από μια σειρά νέων δεδομένων στα οποία αναφέρθηκε ήδη ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, σε πρόσφατη ομιλία του. Στοχοποίησε τα πλεονάσματα, τα οποία πρότεινε να μειωθούν ταχύτερα μετά το 2022 (στο 2% του ΑΕΠ, αντί για σταδιακή μείωση στο 2,2% που ισχύει), αλλά και τόνισε την ανάγκη μείωσης των NPLs, των φορολογικών συντελεστών και αύξησης των δημοσίων επενδύσεων.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, έφτασαν στα 81,8 δισ. ευρώ ή στο 45,4% επί του συνόλου των δανείων στα τέλη Δεκεμβρίου. Η νομισματική αρχή σημειώνει ότι το νέο πλαίσιο προστασίας της α' κατοικίας αποτελεί βήμα για επανασύνδεση της χώρας στις αγορές.

Ο μεγαλύτερος δημοσιονομικός κίνδυνος, σύμφωνα με την ΤτΕ, είναι η ενδεχόμενη εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ που έκριναν αντισυνταγματικές προγενέστερες περικοπές συντάξεων. Η σημαντικότερη πρόκληση, είναι η μόνιμη επιστροφή του ελληνικού δημοσίου στις διεθνείς αγορές με βιώσιμους όρους.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα