ΕΕ, ΝΑΤΟ συνιστούν ψυχραιμία για τη διαμάχη με την Τουρκία

Ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ζήτησαν αυτοσυγκράτηση, καθώς η δυσάρεστη πολιτική διαμάχη μεταξύ της Άγκυρας και των ευρωπαϊκών πρωτευουσών, όσον αφορά το επερχόμενο συνταγματικό δημοψήφισμα της Τουρκίας συνεχίζει να κλιμακώνεται. Όλα ξεκίνησαν το Σαββατοκύριακο, όταν η Ολλανδία απαγόρευσε στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να εισέλθει στη χώρα για να παραβρεθεί σε συγκέντρωση στο Ρότερνταμ

για την υποστήριξη των συνταγματικών αλλαγών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ερντογάν, με τη σειρά του, απάντησε συγκρίνοντας την Ολλανδία με τους Ναζί, επαναλαμβάνοντας ένα σχόλιο που έκανε και για τη γερμανική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα.

Ο σάλος φάνηκε να ωθεί τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ της Ευρώπης και της Άγκυρας στο χείλος του γκρεμού, αυξάνοντας τις ανησυχίες για την εύθραυστη συμφωνία για την ροή προσφύγων στην Ευρώπη. Και προκάλεσε ηγετικές προσωπικότητες, όπως ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, να ζητήσουν από την Τουρκία και τους Ευρωπαίους σύμμαχους της να επικεντρωθεί σε πιο σημαντικούς στόχους, όπως την ζωτικής σημασίας στρατιωτική συνεργασία στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους. "Οι επίμονες διαμάχες είναι στο επίκεντρο της δημοκρατίας μας, αλλά το ίδιο και ο αμοιβαίος σεβασμός", δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα. "Ως εκ τούτου, θα ενθαρρύνω όλους τους συμμάχους να δείξουν αμοιβαίο σεβασμό, να είναι ήρεμοι και να έχουν μια μετρημένη προσέγγιση ... προς αποκλιμάκωση της έντασης και ηρεμία της κατάστασης".

"Είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε σε όλα αυτά που μας ενώνουν", πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ. "Η παρουσία του ΝΑΤΟ στην Τουρκία είναι καλή για την Τουρκία, αλλά είναι επίσης καλή για την Ευρώπη και για την υπόλοιπη συμμαχία". Αλλά σε μια ένδειξη του πόσο τεταμένη έχει γίνει η κρίση, υπήρξαν συζητήσεις στους διαδρόμους της έδρας του ΝΑΤΟ τη Δευτέρα για την κρίση της Διώρυγας του Σουέζ το 1956, όταν η Βρετανία και η Γαλλία βομβάρδισαν αιγυπτιακές θέσεις χωρίς να προειδοποιήσουν άλλους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Το θέμα ήταν ότι τα πράγματα θα μπορούσε να είναι χειρότερα, αλλά υπήρχαν ελάχιστες διαβεβαιώσεις καθώς οι σχέσεις με την Τουρκία έχουν πάρει μια απότομη καθοδική πορεία μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν το περασμένο καλοκαίρι.

Ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε με μια άγρια καταστολή που περιλαμβάνει τη φυλάκιση εκατοντάδων στρατιωτικών αξιωματούχων, δημοσιογράφων και δημοσίων υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένων και μελών του δικαστικού σώματος. Τα βήματα αυτά, που η Άγκυρα θεωρεί ως ζωτικής σημασίας για την ασφάλειά της και η Ευρώπη θεωρεί ως υπερβολικά αυταρχικά, είχαν ήδη οδηγήσει τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ζητήσουν τον τερματισμό των ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία, η οποία επισήμως εξακολουθεί να είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ.

Η τρέχουσα διαμάχη πηγάζει από τις προσπάθειες της κυβέρνησης Ερντογάν να κερδίσει υποστήριξη μεταξύ των Τούρκων που ζουν στο εξωτερικό, για το πακέτο των συνταγματικών αλλαγών. Η Αυστρία, η Γερμανία και η Ολλανδία έλαβαν μέτρα για να αποτρέψουν μια τέτοια εκστρατεία, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την πιθανή καταστολή της ελευθερίας του λόγου αλλά και τη δημόσια ασφάλεια.

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμερα, αξιωματούχοι τάχθηκαν σταθερά στο πλευρό της Ολλανδίας, τη Γερμανίας και των άλλων μελών του μπλοκ. "Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί την Τουρκία να απόσχει από τις υπερβολικές δηλώσεις και ενέργειες που κινδυνεύουν να επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση", δήλωσε ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε συνέντευξη Τύπου. Ο Σχοινάς σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, προσπάθησαν κατά το Σαββατοκύριακο να παρακολουθούν τις εντάσεις με την Τουρκία. "Τα θέματα που προκαλούν ανησυχία μπορεί να επιλυθούν μόνο μέσω ανοικτών και άμεσων καναλιών επικοινωνίας και εμείς, εδώ στην Επιτροπή, θα συνεχίσουμε να παρέχουμε τις καλές μας υπηρεσίες προς το συμφέρον των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας" δήλωσε ο Σχοινάς. Και συμπλήρωσε εύστοχα: "Οι αποφάσεις όσον αφορά τη διεξαγωγή των συγκεντρώσεων και των συλλαλητηρίων στα κράτη-μέλη μας είναι ένα ζήτημα για τους ενδιαφερόμενους, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του διεθνούς και του εθνικού δικαίου των κρατών-μελών".

Η σκληρή απάντηση Ρούτε, που εμπόδισε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να προσγειωθεί το Σάββατο και έδιωξε μία άλλη Τουρκάλα υπουργό από το Ρότερνταμ στη Γερμανία, φαίνεται να έχει ενισχύσει τη θέση του. Σε συνέντευξη Τύπου σήμερα, ο Ρούτε δήλωσε ότι είχε προσπαθήσει να μειώσει τις εντάσεις, αλλά ότι η Τουρκία ήταν απρόθυμη να ακολουθήσει και επέμεινε ότι η θέση του δεν είχε αλλοιωθεί από τις επικείμενες εκλογές.

"Προσπαθήσαμε να υποβαθμίσουμε τη σύγκρουση", δήλωσε ο Ρούτε, προσθέτοντας: "Για να υποβαθμιστεί, χρειάζονται δύο". Ο ολλανδός πρωθυπουργός είπε επίσης ότι ήταν ικανοποιημένος από την εμφάνιση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. "Χαίρομαι που [η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα] Μέρκελ, μας είπε ότι η Γερμανία είναι μαζί μας", είπε, "και νομίζω ότι και οι Γάλλοι υπουργοί βοήθησαν. Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριξε πλήρως τη θέση μας, κάτι που είναι πολύ θετικό".

Καθώς κάθε πλευρά προσπαθεί να επωφεληθεί πολιτικά από τη διαφορά, οι πιθανότητες να πέσουν οι τόνοι σύντομα δεν φαίνονται πιθανές. Σε μια κοινή δήλωση, η Μογκερίνι και ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την πολιτική γειτονίας και θέματα διεύρυνσης της ΕΕ, προειδοποίησαν έντονα σχετικά με τις προτεινόμενες συνταγματικές αλλαγές του Ερντογάν, επικαλούμενοι την προειδοποίηση της Επιτροπής της Βιέννης για υποχώρηση των δημοκρατικών ελευθεριών υπέρ μιας καταπιεστικής προεδρίας. "Οι παρατηρήσεις της Επιτροπής της Βενετίας σχετικά με τις προτεινόμενες συνταγματικές τροποποιήσεις εγείρουν σοβαρές ανησυχίες για την υπερβολική συγκέντρωση εξουσιών σε μία θέση, με σοβαρές συνέπειες για τους απαραίτητους ελέγχους και τις ισορροπίες και όσον αφορά την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας" δήλωσαν Μογκερίνι και Χαν. "Είναι επίσης ανησυχητικό ότι αυτή η διαδικασία της συνταγματικής αλλαγής λαμβάνει χώρα κάτω από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης".

Προειδοποίησαν επίσης ότι η έγκριση των συνταγματικών αλλαγών θα μπορούσε να υπονομεύσει περαιτέρω τις προοπτικές της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ. "Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις, εφόσον εγκριθούν στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, και ιδιαίτερα η πρακτική εφαρμογή τους θα πρέπει να αξιολογηθούν υπό το πρίσμα των υποχρεώσεων της Τουρκίας ως υποψήφιας χώρας της ΕΕ και ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης" είπαν.

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα