ΕΕ: Οικονομικές μεταρρυθμίσεις με σκοπό την ανάπτυξη
Οι χώρες της ευρωζώνης πρέπει να επικεντρωθούν στη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας τους και των αγορών υπηρεσιών και μπορεί να επιβραδύνουν τον ρυθμό της μείωσης χρέους ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ετήσια αξιολόγησή της, σηματοδοτώντας μια στροφή μακριά από τις πολιτικές λιτότητας. Η αλλαγή της έμφασης έρχεται σε μια στιγμή που η ευρωζώνη προσπαθεί να ξεφύγει από ένα δεύτερο συνεχόμενο έτος ύφεσης και ρεκόρ ανεργίας που προήλθε από την κατάρρευση της εμπιστοσύνης των επενδυτών κατά τα τρία χρόνια της κρίσης χρέους.
Αξιωματούχοι της ΕΕ προειδοποίησαν ότι είναι επιβεβλημένη
Η Επιτροπή έδωσε στη Γαλλία και την Ισπανία, τη δεύτερη και την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, δύο επιπλέον χρόνια για να μειώσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα κάτω από το ανώτατο όριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο 3 τοις εκατό του ΑΕΠ. Η ανεργία στη Γαλλία είναι πάνω από 10 τοις εκατό και προβλέπεται ότι θα αυξηθεί. Στην Ισπανία είναι 27 τοις εκατό, με περισσότερο από το ήμισυ των νέων χωρίς απασχόληση – ένα επίπεδο που θα μπορούσε να έχει σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις.
Δείχνοντας πόσο πολύ απέχει η ευρωζώνη των 17 από την επιστροφή στην υγιή οικονομία, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι η οικονομία του μπλοκ θα συρρικνωθεί 0,6 τοις εκατό αυτό το έτος. Η Πολωνία και η Σλοβενία πήραν επίσης παράταση δύο επιπλέον χρόνια, ενώ η Πορτογαλία και η Ολλανδία πήραν ένα έτος παράταση της προθεσμίας μείωσης του ελλείμματος.
Τιμώντας τις σκληρές προσπάθειες εξυγίανσης που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, η Επιτροπή έληξε τα πειθαρχικά μέτρα κατά της Ιταλίας, της Ουγγαρίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Ρουμανίας, επειδή έχουν μειώσει τα ελλείμματά τους εντός των ορίων της ΕΕ.
Οι μεταρρυθμίσεις στο επίκεντρο
Επειδή οι φορτωμένες με χρέος κυβερνήσεις δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά για να προωθήσουν την ανάπτυξη μέσω των δημόσιων δαπανών, θα πρέπει να μεταρρυθμίσουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι οικονομίες τους, αντιμετωπίζοντας σε μεγάλο βαθμό τις ανεπάρκειες στις αγορές εργασίας, τα συστήματα συνταξιοδότησης και τις δημόσιες υπηρεσίες. Η Επιτροπή υπογράμμισε την ανάγκη οι αγορές εργασίας να γίνουν πιο ευέλικτες και να ανοίξουν οι αγορές προϊόντων και υπηρεσιών. Κάλεσε επίσης τη Γερμανία να αυξήσει τους μισθούς σε συνάρτηση με την παραγωγικότητα, έτσι ώστε η εγχώρια ζήτηση να αυξηθεί.
Ένα μεγάλο μέρος της προσοχής της επικεντρώθηκε στην Γαλλία, η οποία είπε ότι πρέπει να προβεί σε εργασιακές και συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις για να ανακτήσει το χαμένο δυναμισμό των επιχειρήσεων της, μειώνοντας παράλληλα τις δημόσιες δαπάνες της για την αντιμετώπιση του μεγάλου προϋπολογισμού της. Θα πρέπει επίσης να απλοποιήσει το φορολογικό της σύστημα για να βοηθήσει τις εταιρείες να γίνουν ανταγωνιστικές και να κάνει βιώσιμο το συνταξιοδοτικό της σύστημα μέχρι το 2020.
Ο Μπαρόζο είπε ότι το Παρίσι θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τα δύο επιπλέον χρόνια που χορηγεί η Επιτροπή για τη μεταρρύθμιση. «Αυτός ο επιπλέον χρόνος θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί με σύνεση για την αντιμετώπιση της μη ανταγωνιστικότητας της Γαλλίας, καθώς οι επιχειρήσεις της χώρας έχουν υποστεί μια ανησυχητική απώλεια ανταγωνιστικότητας κατά την τελευταία δεκαετία και μάλιστα μπορούμε να πούμε κατά τα τελευταία 20 χρόνια», είπε.
Ο επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις, Όλι Ρεν, έστειλε το ίδιο μήνυμα στην πατρίδα του. «Είναι πλέον υψίστης σημασίας αυτή η ανάσα που δημιουργήθηκε από τον βραδύτερο ρυθμό της ενοποίησης να χρησιμοποιηθεί από τα κράτη μέλη για την εφαρμογή των εν λόγω οικονομικών μεταρρυθμίσεων που είναι αναγκαίες ώστε να απελευθερωθεί το αναπτυξιακό δυναμικό μας και να βελτιώσουμε την ικανότητά μας να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας», είπε. Η γαλλική εργατική νομοθεσία καθιστά δύσκολη την απόλυση κάποιου με σύμβαση αορίστου χρόνου, γεγονός που καθιστά τους εργοδότες απρόθυμους να προσλάβουν. Ο κατώτατος μισθός στη Γαλλία, που φτάνει τα € 1.430 το μήνα και είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, εμποδίζει την απασχόληση και καθιστά τα γαλλικά προϊόντα λιγότερο ανταγωνιστικά σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι συστάσεις, αφού εγκριθούν από τους ηγέτες της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής στα τέλη Ιουνίου, θα αποκτήσουν δεσμευτικό χαρακτήρα και αναμένεται να επηρεάσουν το πώς οι εθνικοί προϋπολογισμοί θα συνταχθούν από το 2014 και μετά.
http://www.reuters.com/article/2013/05/29/us-eu-economy-idUSBRE94S0OM20130529
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- ΕΚΤΑΚΤΟ: Πέθανε γνωστός Έλληνας τραγουδιστής
- ΤΕΖΕΝΙS: ΣΛΙΠ ΜΕ 3€
- Συνελήφθη για απομιμήσεις ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας "Αρβανιτίδης"
- O κλειδάριθμος της βλακείας
- Επιχορήγηση επιχειρήσεων για πρόσληψη + 2.200 άνεργων πτυχιούχων ΑΕΙ
- ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Δείτε που πήρε ο... ύπνος την Ελένη Μενεγάκη!
- Πανελλήνιες 2013 Χημεία Κατεύθυνσης: οι πρώτες εκτιμήσεις
- Δείτε πως είναι στην πραγματικότητα η "Φρύνη" από τα "Κλεμμένα Όνειρα"! [video]
- Τα ψεμματα τελειωσαν για τον αντωνη...
- Η εκλογική πλατφόρμα του Manifesto – Αυτόνομη Κίνηση Μεταπτυχιακών Παντείου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews

- Τελευταία Νέα Antinews
- ΕΕ: Οικονομικές μεταρρυθμίσεις με σκοπό την ανάπτυξη
- Ο αρχιτρομοκράτης που οι ΗΠΑ άφησαν να φύγει
- Ρελάνς Σαμαρά με κατάθεση αντιρατσιστικού νομοσχεδίου από τη ΝΔ
- ΤτΕ: Ανάκαμψη από το 2014 και μείωση της ανεργίας το 2015
- Για κακούργημα παραπέμπεται ο Παπακωνσταντίνου
- Κουτσαβακισμοί Τσίπρα λόγω δημοσκοπικής κατάρρευσης
- Υπάρχει ακόμα ελληνικό φιλότιμο!
- Η Άλωση της Πόλης
- Εκστρατεία κατά της ανεργίας στην Ευρώπη
- Ποιος φοβάται το κυβερνητικό διαζύγιο;
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- ΥΠΟΙΚ: Έως το τέλος καλοκαιριού οι ενέργειες για το λαθρεμπόριο καυσίμων
- Εκτός κινδύνου τα παιδιά που παρέσυρε η κλούβα των ΜΑΤ
- Τα χρέη οδηγούν τους μικροπωλητές της ΑΜΘ στην… αυτοκτονία!
- Στη φυλακή οι υπαίτιοι θανάτου 9χρονης στη Σάμο
- Πέθανε η σπουδαία ηθοποιός Φράνκα Ράμε
- Μη-επανδρωμένο αεροσκάφος σκότωσε τον υπαρχηγό των Ταλιμπάν
- Μεσογειακή …Διαστροφή και εθνικά θέματα...
- O Νάνος Βαλαωρίτης γράφει στον Σαμαρά για την Χρυσή Αυγή