Εφ’ όλης της ύλης αναμέτρηση με το Σαμαρά θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην εφ’ όλης της ύλης κοινοβουλευτική αναμέτρηση με την κυβερνητική πολιτική και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά εστιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ με τη μομφή προς την κυβέρνηση. Την πρόταση από του βήματος της βουλής παρουσίασαν οι Γιάννης Δραγασάκης

και Νίκος Βούτσης, που είναι και τα δύο στελέχη τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο ν’ αποφασίσει η Κουμουνδούρου να προχωρήσει στην κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας προς την κυβέρνηση.

«Πράξη δημοκρατική ευθύνης» και «πολιτικό και ηθικό χρέος» χαρακτήρισε την κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Δραγασάκης αναπτύσσοντας στη βουλή την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζοντας ότι είναι ο μόνος τρόπος που διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ για «να υποχρεώσει τον πρωθυπουργό να έρθει στη βουλή. Ο αντιπρόεδρος της βουλής διευρύνοντας την επιχειρηματολογία του κόμματός του κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει τις προϋποθέσεις και το κύρος να διαπραγματευτεί γιατί «η κυβέρνηση συγκροτήθηκε στο συγγνώμη του Αντώνη Σαμαρά για τις αντιμνημονιακές του θέσεις. Είναι μια κυβέρνηση υποταγής. Είναι μια κυβέρνηση που δε μπορεί να διαπραγματευθεί γιατί είναι κυβέρνηση μνημονιακή. Είναι μια μέρος του προβλήματος. Μέρος του ολιγαρχικού συστήματος της Ευρώπης που πρέπει να αλλάξει». Οριοθετώντας τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τις σημερινές δεσμεύσεις της χώρας ο Γιάννης Δραγασάκης πρόσθεσε με νόημα ότι «δεχόμαστε ότι το κράτος έχει συνέχεια αλλά δε δεχόμαστε ότι η πολιτική έχει συνέχεια. Μια βουλή μπορεί να ακυρώσει νόμους που έχει ψηφίσει».

«Το καντήλι της κυβέρνηση έχει τελειώσει. Ο λαός θα το σβήσει» ανέφερε απ’ την πλευρά του ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης και επιτέθηκε στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι «χτίζει μια δημοκρατία εκτάκτου ανάγκης» στην οποία «ο λαός ζει μια δημοκρατία στη φορμόλη, στο απόσπασμα και στην τεχνητή αναπνοή, επειδή η πολιτική της κυβέρνησης είναι άκρως μεροληπτική υπέρ της διαπλοκής και του μεγάλου κεφαλαίου». Ο Νίκος Βούτσης τόνισε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δε θα ανεχθεί διακοσμητικό και αντιλαϊκό ρόλο» και θα παλέψει «μέσα και έξω απ’ τη βουλή για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των συνταγματικών εγγυήσεων του ελληνικού λαού».

Επιπροσθέτως ο Γιάννης Δραγασάκης με το βλέμμα στην επόμενη μέρα ανέφερε ότι «η επόμενη κυβέρνηση θα είναι της Αριστεράς αλλά θα είναι και μια κυβέρνηση ανοιχτή στις δημοκρατικές και πατριωτικές δυνάμεις». Τα ανοίγματα αυτά του ΣΥΡΙΖΑ πέραν των ανεξαρτήτων Ελλήνων και άλλων δυνάμεων στο χώρο της κεντροδεξιάς με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει γέφυρες, στοχεύουν και στο να ξεκαθαρίσουν το τοπίο στο χώρο της κεντροαριστεράς. Ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να καταδείξει ότι ο τρίτος πόλος, οι ζυμώσεις για τη συγκρότηση του οποίου βρίσκονται σε εξέλιξη, δε μπορεί να διαφοροποιηθεί και να αναμετρηθεί μετωπικά με «τους εκφραστές της πολιτικής του μνημονίου στην Ελλάδα». Ενδεχομένως ο ΣΥΡΙΖΑ που δε φαίνεται να πιστεύει πως θα προκαλέσει την πτώση της κυβέρνησης με την ψηφοφορία της Κυριακής θέλει να «τελειώσει» τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και τη ΔΗΜΑΡ ακόμα και να τους εξαφανίσει απ’ την είσοδό τους στο επόμενο ευρωκοινοβούλιο, καθιστώντας εαυτόν ως το μόνο εκφραστή τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας, ακόμα και του χώρου που καλύπτει μέχρι σήμερα η κλασική σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα.

Ναι στη μομφή απ’ το ΚΚΕ με κατηγορίες προς το ΣΥΡΙΖΑ για «Αριστερά του Τέξας»

Tην ίδια ώρα το ΚΚΕ όπως διαφάνηκε από την τοποθέτηση του ειδικού αγορητή του θα ψηφίσει την πρόταση μομφής. Ο Νίκος Καραθανασόπουλος έσπευσε απ’ το βήμα της βουλής να διευκρινίσει ότι το ΚΚΕ «καταγγέλλει την κυβερνητική πολιτική και θα το δείξουμε με την ψήφο μας την Κυριακή» χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα υποκριτική και αποπροσανατολιστική την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο βουλευτής του ΚΚΕ έκανε λόγο για «Αριστερά του Τέξας» σημειώνοντας με έμφαση ότι ο Αλέξης Τσίπρας «πήρε διαζύγιο ακόμα και απ’ τον οπορτουνισμό» αφού «δεν αναπολεί ούτε καν την Ευρώπη των λαών, αλλά την Ευρώπη του Μιτεράν και του Κολ»! Καταλήγοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι το λαϊκό κίνημα δεν μπορεί να μπει κάτω από «ξένη σημαία» και να εμπλακεί στην αντιπαράθεση ΕΕ-ΔΝΤ, Ομπάμα και Μέρκελ.

Keywords
Τυχαία Θέματα