Εφικτή η εκλογή Προέδρου

Σίγουρος για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά ο Πρωθυπουργός, επιχειρώντας να κλείσει κάθε συζήτηση για πολιτική αστάθεια που θα επιβαρύνει περαιτέρω την πολιτική ατμόσφαιρα.

Ο Αντώνης Σαμαράς κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το απόγευμα της Τετάρτης, εκτός από την επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι οι εκλογές θα γίνουν

το 2016 και άρα θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αυτή τη στιγμή, με βάσει και το αποτέλεσμα της ψήφου εμπιστοσύνης προ ημερών, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία αριθμεί 155 βουλευτές και άρα υπολείπονται ακόμα 25, οι οποίοι είναι άγνωστο ακόμα τι θα πράξουν.

Αν εξαιρέσει κανείς τις αθλιότητες του ΣΥΡΙΖΑ περί εξαγοράς, κουμπαράδων και άλλων γελοίων κατηγοριών, θα διαπιστώσει στο παρασκήνιο την έντονη συζήτηση που γίνεται για το αύριο του τόπου, τόσο από τους βουλευτές που ήταν μέχρι πρότινος στη ΔΗΜΑΡ, όσο και από ανεξάρτητους.

Υπό αυτή την έννοια, και εάν λάβουμε ως δεδομένο και την αναδίπλωση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ και πρωτοπαλίκαρου του Αλέξη Τσίπρα, του Πάνου Σκουρλέτη που είπε - αφού είχαν προηγηθεί οι κλήσεις για εξηγήσεις από τις δικαστικές αρχές - το μεσημέρι της Τετάρτης, ότι δεν σημαίνει πως όποιος ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχει χρηματιστεί, ίσως διευκολύνεται η συγκέντρωση του αριθμού των 180 βουλευτών.

Σε πολύ χαλαρό κλίμα έχει ξεκινήσει η βολιδοσκόπηση ανεξάρτητων βουλευτών που προέρχονται από τον χώρο της κεντροδεξιάς, ενώ γίνονται και διερευνητικές επαφές, μέσω τρίτων προσώπων, και με βουλευτές που κινούνται στον κεντροαριστερό χώρο.

Στη λίστα των προσώπων, οι προθέσεις των οποίων διερευνώνται, είναι εκτός από τους ανεξάρτητους, και βουλευτές του κόμματος του Πάνου Καμμένου, αλλά και όσοι ήταν στη ΔΗΜΑΡ. Στη ΝΔ θεωρούν ότι όπως διαμορφώνεται το τοπίο, με τα μηνύματα των αγορών και υπό τον κίνδυνο να τιναχθούν όλα στον αέρα από το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας και περιπέτειας, πολλοί ίσως αναθεωρήσουν την άποψή τους και τελικά ψηφίσουν πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στο «μικροσκόπιο» βρίσκονται πρόσωπα εκ των οποίων το καθένα θέλει, όπως λέγεται, ειδικό χειρισμό και διαφορετική προσέγγιση. Στον πρώτο κατάλογο είναι οκτώ πρόσωπα που είναι ανεξάρτητοι και προέρχονται οι δυο πρώτοι από τη ΝΔ (μέχρι πρότινος ήταν και ο Νικήτας Κακλαμάνης που επέστρεψε στη ΝΔ) και οι άλλοι έξι από τους Ανεξάρτητους Έλληνες: Βύρων Πολύδωρας, Γιώργος Κασαπίδης, Μίκα Ιατρίδη, Γιώργος Νταβρής, Γιάννης Κουράκος, Βασίλης Καπερνάρος, Κώστας Γιοβανόπουλος και Χρυσούλα Γιαταγάνα. Όλοι τους όμως είναι πρόσωπα που ανήκουν στην ευρύτερη δεξιά και κεντροδεξιά οικογένεια.

Στο δεύτερο κατάλογο είναι έξι πρόσωπα που ενδιαφέρουν τη ΝΔ και ανήκουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος του Πάνου Καμμένου είναι τα εξής: Τέρενς Κουίκ, Παύλος Χαϊκάλης, Παναγιώτης Μελάς, Μαρία Κόλλια, Μαρίνα Χρυσοβελώνη και Έλενα Κουντουρά. Επίσης πρόσωπα που έχουν αναφορές στην κεντροδεξιά και έχουν γαλουχηθεί με τα νάματα της δεξιάς παράταξης.

Στον τρίτο κατάλογο εντάσσονται πρόσωπα που δυνητικά μπορεί να ψηφίσουν πρόεδρο της Δημοκρατίας. Την «εξάδα» αποτελούν οι Χρήστος Αηδόνης, Γρηγόρης Ψαριανός, Μίμης Ανδρουλάκης, Βασίλης Οικονόμου, Κατερίνα Μάρκου και Μάρκος Μπόλαρης. Επίσης υπάρχει και ο τέταρτος κατάλογος των προσώπων που έχουν εγκαταλείψει τη ΔΗΜΑΡ, όπου ανήκουν πρόσωπα, όπως ο Σπύρος Λυκούδης ή άλλων που είναι σε απόσταση με τον Φώτη Κουβέλη, όπως η Νίκη Φούντα, ο Γιώργος Κυρίτσης, κ.α.

Όπως είναι κατανοητό η δεξαμενή είναι μεγάλη (άνω των 35 ονομάτων και χρειάζονται 25) και άρα υπάρχει δυνατότητα να…αλιευθούν ψήφοι, με πολιτικά επιχειρήματα και με το δίλημμα εάν θέλουν να προχωρήσει η χώρα μπροστά και να αφήσει πίσω της τα μνημόνια ή να επιστρέψει στο χειρότερο παρελθόν.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα