Έφτασε η ώρα να συγκληθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών;

O προαναγγελθείς πόλεμος στην Ουκρανία βάζει μια σειρά από ερωτήματα και προβληματισμούς για τη χώρα μας. Για τη διαχειριστική επάρκεια της κυβέρνησης, για την ιδεολογική κυριαρχία της Αριστεράς, για το μέλλον της Ελλάδας σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον.

Θέτει το βασικό ερώτημα: Είναι η Ελλάδα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει τον πρώτο πόλεμο επί ευρωπαϊκού εδάφους στον 21οαιώνα;

Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Αυτή την ώρα ο

στρατός του Πούτιν δολοφονεί αθώες ψυχές αλλά στην Ελλάδα δεν κουνιέται φύλλο. Κάτι χλιαρές ανακοινώσεις καταδίκης, κάτι αριστερές παπάτζες περί καπιταλισμού που γεννά πολέμους, κάτι βλακείες άλλων περί ενεργοποίησης της Ευρώπης. Ποιας Ευρώπης που δε μπορεί τέσσερα χρόνια να πάρει απόφαση αν θα αλλάξει η χειμερινή ώρα;

Ούτε…Jesuis Ukraine, ούτε διαδηλώσεις με συνθήματα «φονιάδες των λαών, Ρώσοι», ούτε να καίνε σημαίες και ομοιώματα του Πούτιν.

Σα να μην έχει γίνει τίποτε. Λες και ο κόκκινος φασισμός δεν σκοτώνει. Λες και ο ρωσικός στρατός δε μπορεί να είναι ιμπεριαλιστικός αλλά μόνο… απελευθερωτικός.

Λες και τα ρωσικά όπλα δε σφάζουν ή δε διαμελίζουν παιδάκια.

Αλλά αυτό σημαίνει ιδεολογική κυριαρχία της Αριστεράς με ολίγη εθνικοπατριωτική εσάνς που περιμένει από το 1821 το ξανθό γένος να μας σώσει.

Αυτά όμως είναι βλακείες και χωρίς μεγάλη ουσία. Η ουσία για όλους μας είναι πόσο έτοιμοι είμαστε να αντιμετωπίσουμε έναν πόλεμο και τις συνέπειές του.

Η Ελλάδα εδώ και μήνες καταγράφει απανωτά ρεκόρ στις τιμές της ενέργειας και στα καύσιμα, και δε φταίει απόλυτα η αναταραχή στην Ουκρανία.

Η κυβέρνηση των αρίστων μας έλεγε τον Σεπτέμβριο ότι μέχρι τέλη του 2021 θα έχουμε καθαρίσει με τις αυξήσεις και θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Δεν έκανε απολύτως τίποτε όταν το φυσικό αέριο στη χώρα μας πωλούνταν ακριβότερο από πολλές χώρες, όπως η Βουλγαρία.

Προετοίμασε τη χώρα για μια ενεργειακή κρίση; Έκανε συμφωνίες ώστε να έχει αποθέματα φυσικού αερίου και σε χαμηλές τιμές; Μπόρεσε να διαβλέψει τις δραματικές εξελίξεις ώστε να μη φτάσουν στις τσέπες των δοκιμαζόμενων από την οικονομική κρίση και την πανδημία Ελλήνων;

Όχι, δεν έκανε απολύτως τίποτε. Έριχνε επιδόματα για να κλείσει τρύπες, αλλά δε μπόρεσε και δε μπορεί να διαχειριστεί το όποιο διπλωματικό κεφάλαιο έχει.

Ούτε πίεσε την Ευρώπη για να κάνει κάτι, ούτε βρήκε μόνιμες λύσεις για να μην τσακιστούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, ούτε καν διαπραγματεύτηκε ώστε να μειωθούν οι υπέρογκοι φόροι στα καύσιμα.

Απλά έβλεπε σαν παρατηρητής το τρένο να έρχεται κατά πάνω της κι έκανε το σταυρό της μη χτυπήσει ο Πούτιν την Ουκρανία.

Τώρα όμως τι θα κάνει; Όλα δείχνουν ότι οι επιπτώσεις του πολέμου (ακόμη κι αν αυτός τελειώσει αύριο) θα κρατήσουν πολύ. Οι τιμές σε φυσικό αέριο και καύσιμα θα είναι υψηλές για πολλούς μήνες.

Είναι προετοιμασμένη η κυβέρνηση; Έχουμε επάρκεια; Κλείνουμε συμφωνίες; Συζητούμε για μείωση των φόρων;

Στην κυβέρνηση επικρατεί πανικός. Μιλούν ήδη για αναθεώρηση του προϋπολογισμού και ανάγκη να βρεθούν λεφτά για να μοιραστούν εκεί που πρέπει, σε μια χρονιά που φαίνεται εκλογική.

Αλλά η περήφανη και ισχυρή θέση στη διεθνή σκακιέρα που είναι; Όλο αυτό τον καιρό μας λένε ότι η Ελλάδα ακούγεται σε όλο τον κόσμο. Ισχύει αυτό; Γιατί δεν το βλέπουμε. Κανείς δε μας ακούει, είμαστε μόνοι μας, από τους Ευρωπαίους δε μπορούμε να περιμένουμε και πολλά αν δεν ενεργοποιηθούμε εμείς.

Ούτε βεβαίως πρέπει να εθελοτυφλούμε και με τις κινήσεις του γείτονα. Σε μια ημέρα πολέμου ο Ερντογάν διέταξε να παραβιάσουν τον ελληνικό εναέριο χώρο τουλάχιστον 40 φορές τα τουρκικά μαχητικά.

Μπορεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να διαχειριστεί αυτή την πολλαπλή κρίση;

Αν δε μπορεί ας συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

Άραγε εκείνο το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας υπάρχει; Το υπουργείο Εξωτερικών πέραν των δημοσίων σχέσεων που κάνει μια χαρά, είναι σε θέση να χαράξει εθνική στρατηγική;

Είναι ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν άμεσα.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα