Είχε σχέση ο Βούλγαρος πρωθυπουργός με το οργανωμένο έγκλημα;

Υπό τον τίτλο «οι Βρυξέλλες αρνήθηκαν να κάνουν έρευνα για τον κ. Μπορίσοφ», η εφημερίδα «Τρουντ» της Σόφιας γράφει σήμερα, ότι «η αρμόδια για την καταπολέμηση του οργανωμένους εγκλήματος, της διαφθοράς και του ξεπλύματος χρήματος Επιτροπή της Ευρωβουλής δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει έρευνες για την προσφυγή της ιστοσελίδαw Μπίβολ (Bivol.bg) σχετικά με τις υπόνοιες για διασύνδεση του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ με το οργανωμένο έγκλημα».

Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται, ότι η βουλγαρική ιστοσελίδα, η οποία

έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα αναδημοσίευσης στα βουλγαρικά της ιστοσελίδας Wikileaks, προσέφυγε στη βουλγαρική Εισαγγελία και στην αρμόδια διαρκή επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου κατόπιν της δημοσίευσης απόρρητων τηλεγραφημάτων του πρώην Αμερικανού πρέσβη στη Βουλγαρία Τζόν Μπάγιαρλι.

«Σε ένα από τα τηλεγραφήματα αυτά αναφέρεται: ‘Κατηγορίες στο παρελθόν συνδέουν τον Μπορίσοφ με σκάνδαλα με υγρά καύσιμα, με παράνομες συναλλαγές σε συνδυασμό με τη Lukoil (σ.σ. ρωσική επιχείρηση πετρελαίου, ιδιοκτησία της οποίας είναι το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Βουλγαρίας Lukoil Neftochim εδώ και δώδεκα χρόνια) όπως και με σοβαρή διακίνηση μεταμφεταμινών. Οι πληροφορίες του SIMO (σ.σ. σύμφωνα με τους συντάκτες, που ανέλαβαν την πρωτοβουλία της προσφυγής, τα αρχικά αυτά είναι κωδική ονομασία της CIA) αποτελεί επιβεβαίωση των κατηγοριών αυτών» γράφει ο ανταποκριτής της εφημερίδας στις Βρυξέλλες Βεσελίν Ζέλεφ.

Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι η όλη υπόθεση άρχισε τον περασμένο Ιούνιο με τις προσφυγές των Βούλγαρων δημοσιογράφων Αθανάς Τσομπάνοφ, Ασέν Ιορδανόφ και Πέντσο Πέντσεφ στις εισαγγελικές αρχές της Βουλγαρίας και στην αρμόδια επιτροπή της Ευρωβουλής να ερευνήσουν το προαναφερόμενο τηλεγράφημα όπως και τις αποκαλύψεις του βουλγαρικού Τύπου για το παρελθόν του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ.

Μέχρι στιγμής, η διαρκής επιτροπή της Ευρωβουλής ανέβαλε δύο φορές την απόφαση της για το θέμα, ενώ στην τελευταία συνεδρίαση υπέρ της διεξαγωγής έρευνας ψήφισαν μόνο οι σοσιαλιστές ενώ οι εκπρόσωποι όλων των υπόλοιπων κομμάτων (εκτός των Πρασίνων, που απουσίαζαν από τη συνεδρίαση) ήταν αντίθετοι, σημειώνει ο ανταποκριτής της «Τρουντ».

Εξάλλου, ο γενικός εισαγγελέας της Βουλγαρίας Μπορίς Βέλτσεφ αρνήθηκε, επίσης, την ανάληψη δράσης από την πλευρά της εισαγγελίας μετά το δημοσίευμα του επίμαχου απόρρητου τηλεγραφήματος του πρώην Αμερικανού πρέσβη, με το επιχείρημα ότι «η εισαγγελία δεν μπορεί να στηριχτεί στις ανακρίσεις της σε τηλεγραφήματα και σε δημοσιεύματα του Τύπου».

Keywords
Τυχαία Θέματα