Ειδικές Οικονομικές Ζώνες με προστασία των εργαζομένων

Τον δρόμο για τη δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών (ΕΟΖ – SEZ) σχεδιάζει να ανοίξει η κυβέρνηση, γνωρίζοντας, όμως, καλά τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει. Στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες του «Τύπου της Κυριακής» μελετά εκ νέου το θέμα, είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων μέσω των ειδικών –και όχι ελεύθερων– οικονομικών ζωνών και ειδικότερα των εξαγωγών, αλλά με διασφαλισμένα τα εργασιακά ζητήματα.

Το επιτελείο του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη

εξετάζει όλες τις δυνατότητες και «χτίζει» τα επιχειρήματά του, προετοιμαζόμενο για «σκληρή μάχη» στις Βρυξέλλες, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρείται δεδομένο ότι θα εγείρει ισχυρές αντιρρήσεις, καθώς ως γνωστόν στις ΕΟΖ ισχύουν ειδικοί οικονομικοί, φορολογικοί και εργασιακοί όροι. Το βασικότερο εμπόδιο στην παρούσα φάση, που θα πρέπει να βρει τρόπο να ξεπεράσει η κυβέρνηση, είναι ότι τέτοιες ελεύθερες ζώνες είναι αντίθετες στην ενιαία αγορά για λόγους προστασίας του ανταγωνισμού, και πρέπει να επιδιωχθεί ειδική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μια διαπραγμάτευση που αναμένεται να είναι δύσκολη, γιατί πρέπει να αντιμετωπιστούν οι διαφωνίες στην Ε.Ε. αφού μια τέτοια εξέλιξη δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα στη χώρα μας.

Στα ισχυρότερα επιχειρήματα της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι η εργασιακή ισότητα εντός και εκτός των ειδικών οικονομικών ζωνών. Γι’ αυτό και ο προσανατολισμός είναι στις ελληνικές ΕΟΖ να μην ισχύει διαφορετικό εργασιακό καθεστώς (χαμηλότεροι μισθοί από την υπόλοιπη αγορά, ευέλικτες εργασιακές σχέσεις ή και «εισαγωγή» εργαζομένων) όπως ισχύει στις ελεύθερες ζώνες. Επίσης, δεν θα υπάρχει απόκλιση σε θέματα περιβαλλοντικών νόμων.

Η σκέψη των επιτελών του υπουργείου Ανάπτυξης είναι στις ΕΟΖ να υπάρξουν κίνητρα που θα έχουν φορολογικό χαρακτήρα (π.χ. φορολόγηση εταιρικών κερδών με 10%), αλλά θα εγγυώνται την αποφυγή δημιουργίας φορολογικού ντάμπινγκ έναντι των γειτονικών -εκτός ΕΟΖ- επιχειρήσεων. Επιπλέον, θα υπάρχουν απλουστευμένες διαδικασίες από πλευράς γραφειοκρατίας, ώστε να βοηθηθούν εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Οπως σχολίαζαν πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, για την αντιστροφή της υφεσιακής πορείας της Ελλάδας χρειάζεται να υπάρξει δραστική αύξηση των εξαγωγών και σημαντικές εισροές ξένων επενδυτικών κεφαλαίων (FDI). Σε επίπεδο δεικτών τόσο οι εξαγωγές όσο και το FDI αυξάνουν το ΑΕΠ. Σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας, οι εξαγωγές και οι επενδύσεις δημιουργούν θέσεις εργασίας και δείχνουν ότι οι παραγωγικές μονάδες στη χώρα είναι ή γίνονται πιο ανταγωνιστικές.

Η αύξηση των εξαγωγών και η προσέλκυση επενδύσεων είναι οι δύο ουσιωδέστερες αδυναμίες της οικονομίας τα τελευταία πολλά χρόνια, ήδη πολύ προ της κρίσεως.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για οριζόντιες μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα δημιουργήσουν πολύ καλύτερες συνθήκες τόσο για τις εξαγωγές όσο και για τις επενδύσεις. Ομως απαιτούν χρόνο για να υλοποιηθούν σωστά και ακόμη περισσότερο χρόνο για να βρουν ανταπόκριση στην πραγματική οικονομ

Keywords
Τυχαία Θέματα