Εικόνες Σαϊγκόν στην Καμπούλ - Άνθρωποι πέφτουν από αεροπλάνα (βίντεο)
Εικόνες Σαϊγκόν, στο Βιετνάμ, το 1975, διαδραματίζονται στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, με χιλιάδες Αφγανούς οι οποίοι συνεργάστηκαν με τους Αμερικανούς να προσπαθούν να επιβιβαστούν σε κάποια από τα αεροσκάφη που απομακρύνουν από τη χώρα Δυτικούς διπλωμάτες, στρατιωτικό και άλλο προσωπικό.
Αφγανοί να είναι κρεμασμένοι σαν τα σταφύλια σε σκάλες επιβίβασης αεροσκαφών και να προσπαθούν, χωρίς επιτυχία, να μπουν σε αυτά, προκειμένου να φύγουν στη Δύση.
Εικόνες εκατοντάδων από αυτούς να προσπαθούν να εμποδίσουν αμερικανικό μεταγωγικό αεροσκάφος να απογειωθεί
Βίντεο με κάποιους από αυτούς που κρεμάστηκαν από το αεροσκάφος, και λίγο μετά την απογείωσή του, αφού δεν μπορούσαν να αντέξουν, φαίνεται να πέφτουν, όπως τουλάχιστον αναφέρεται σε ξένες ιστοσελίδες, από ύψος πολλών εκατοντάδων μέτρων.
Στημένο σόου;
Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι ανατράπηκαν μετά την αμερικανο-ΝΑΤΟϊκή εισβολή, το 2001, η οποία ακολούθησε τις τρομοκρατικές επιθέσεις στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης, την 11-9-2000, εισήλθαν και πάλι στην Καμπούλ ήδη από χτες, χωρίς να πέσει ούτε μια ντουφεκιά.
Αμέσως ξεκίνησαν τα πολιτικά παζάρια ανάμεσα στους Ταλιμπάν και τις άλλες πολιτικές, φυλετικές φατρίες και πολέμαρχους, για νέα κυβέρνηση.
Μένει να φανεί κατά πόσον είναι ειλικρινείς οι διαβεβαιώσεις που έχουν δώσει οι Ταλιμπάν ότι έχουν αλλάξει και «εκσυγχρονιστεί» και δεν θα ακολουθήσουν εξτρεμιστικές πολιτικές, ότι δεν θα δίδουν καταφύγιο σε τζιχαντιστικές ένοπλες ομάδες, όπως παλιότερα στον Οσάμα Μπιν Λάντεν, καθώς και ότι δεν θα γυρίσουν τη χώρα στον θρησκευτικό Μεσαίωνα, έτσι όπως έκαναν στο παρελθόν όταν βρίσκονταν στην εξουσία.
Όπως και να' χει, είναι εντυπωσιακό ότι ο κυβερνητικός «στρατός» που άφησαν πίσω τους οι Αμερικανοί, με σχετικά καλό εξοπλισμό μάλιστα, δεν έδωσε μάχη με τους Ταλιμπάν, ή ελάχιστα συγκρούστηκε μαζί τους, παραδίδοντας αμαχητί ακόμα την Καμπούλ.
ΠΗ προέλαση των Ταλιμπάν ήταν τόσο ταχεία που έκανε πολλούς να αναρωτηθούν ακόμα κι' αν πρόκειται για στημένο - προκατασκευσμένο σόου όλο αυτό που ζει η χώρα τις τελευταίες εβδομάδες.
Βέβαια, για τους γνωρίζοντες τις ιδιαιτερότητες αυτής της κεντροασιατικής χώρας, κάτι τέτοιο ήταν αναμενόμενο, δεδομένου ότι παρόμοια σκηνικά εκτυλίχθηκαν τα τελευταία σαράντα χρόνια, οπότε η χώρα σπαράσσεται από στρατιωτικές εισβολές, εμφύλιους πολέμους μεταξύ πολεμάρχων και φυλάρχων, με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή της και το μαζικό προσφυγικό - μεταναστευτικό ρεύμα.
Κρίση αξιοπιστίας για τις ΗΠΑ
Ωστόσο, αν κρίνει κανείς από τις επίσημες δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων, όταν προ μηνών ανακοίνωσαν την απόσυρση των δυνάμεων των ΗΠΑ, ουδείς ανέμενε μια τόσο γρήγορη προέλαση -και μάλιστα χωρίς την παραμικρή αντίσταση- των Ταλιμπάν, οι οποίοι μέσα σε μερικές εβδομάδες κατέλαβαν σχεδόν όλη τη χώρα.
Μένει, πάντως, να φανεί κατά πόσον οι Ταλιμπάν είναι πραγματικά απόλυτα κυρίαρχοι ή θα επαναληφθούν αντίστοιχα σκηνικά με το παρελθόν, οπότε δεν τα βρήκαν μεταξύ τους οι πολιτικές και φυλετικές φατρίες, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει εμφύλιο λουτρό αίματος. Οπως μετά την αποχώρηση των Σοβιετικών, το 1989.
Ανεξαρτήτως αυτού, οι εικόνες και μόνο να εγκαταλείπονται οι μέχρι χτες στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, αποτελεί σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία των ΗΠΑ.
Κάτι που καλείται να λάβει σοβαρά υπόψιν της και η Αθήνα, η οποία συχνά εναποθέτει όλες της τις «ελπίδες» στην αμερικανική υποστήριξη.
Να σημειωθεί, επίσης, πως και επί Τράμπ, οι Κούρδοι της Συρίας, τους οποίους η Ουάσιγκτον επίσης χαρακτηρίζε ως στενούς συμμάχους της, υπέστησαν ... μεγαλειώδες άδειασμα, μετά από συνεννοήσεις Τράμπ - Ερντογάν, προς όφελος της Τουρκίας.
Τουρκικές κορβέτες για το Πακιστάν
Σε αυτό το σκηνικό, η Τουρκία, όπως σχεδιάζεται και από το ΝΑΤΟ, καλείται να λειτουργήσει ως ένας από τους «διαύλους» μεταξύ Ταλιμπάν και Δύσης, διατηρώντας κάποιες δυνάμεις της στην Καμπούλ και αναλαμβάνοντας τη διαχείριση του αεροδρομίου της.
Σε αυτό τπ πλαίσιο, ιδιαίτερης σημασίας είναι οι σχέσεις Τουρκίας - Πακιστάν. Μάλιστα, χτες, ο Ταγίπ Ερντογάν εξήρε τον ρόλο που παίζει το Πακιστάν στην περιοχή.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι η τοποθέτησή του έγινε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στα Ναυπηγεία στην Κωνσταντινούπολης για το πρόγραμμα ναυπήγησης κορβετών για το πακιστανικό Πολεμικό Ναυτικό («MILGEM Corvette Project»).
Ο Τ. Ερντογάν υποστήριξε ότι το Πακιστάν, με το οποίο η Τουρκία αναπτύσσει στενές οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις, μπορεί να διαδραματίσει ζωτικής σημασίας ρόλο στην επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στο Αφγανιστάν.
Τείχος - σύνορα ΕΕ και ΝΑΤΟ
Ο Τ. Ερντογάν, επίσης, επανέλαβε τις ανησυχίες του για ένα νέο κύμα μετανάστευσης. «Θα συνεχίσουμε -είπε- κάθε δυνατή προσπάθεια για τη σταθεροποίηση της περιοχής και του Αφγανιστάν. Γι' αυτό πρέπει να αναπτύξουμε περισσότερο τη συνεργασία μας με το Πακιστάν».
Μένει να φανεί, πάντως, εάν η Άγκυρα για μια ακόμη φορά θα εκμεταλλευτεί και θα εργαλειοποιήσει το Προσφυγικό, όπως έκανε και το 2020 στον Εβρο, προκειμένου να πιέσει την ΕΕ και την Ελλάδα.
Έχοντας, προφανώς, προβλέψει τις συνέπειες της αποχώρησης των Αμερικανών από το Αφγανιστάν, εδώ και μήνες η Τουρκία έχει ξεκινήσει να υψώνει τείχος στα σύνορά της με το Ιράν. Το τείχος υψώνεται τη στιγμή που η Τουρκία δεν χάνει την ευκαιρία να ... καταγγέλλει την Ελλάδα για τον «φράχτη» στον Έβρο.
Να σημειωθεί πως τις τελευταίες δεκαετίες, ο μεγαλύτερος αριθμός των Αφγανών προσφύγων φεύγει από τη χώρα μέσω του Ιράν. Αυτός ο δρόμος είναι ταυτόχρονα και «λαθρεμπορικός διάδρομος», όπου, εκτός των άλλων, διακινείται το όπιο που παράγεται στο Αφγανιστάν.
Στο Ιράν, όμως, πολλοί εγκλωβίζονται και είναι αναγκασμένοι να ζουν επί σειρά ετών, προσπαθώντας να περάσουν στην Τουρκία, και από εκεί στην Ελλάδα και την ΕΕ. Το ίδιο συμβαίνει και με αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες Αφγανών που είναι εγκλωβισμένοι στην Τουρκία.
Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ο υπουργός Άμυνας της γείτονος, Χουλούσι Ακάρ, επιθεώρησε πρόσφατα τα μέτρα που έχουν ληφθεί στα σύνορα με το Ιράν, ενώ, παράλληλα, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ερντογάν, προκειμένου να τον ενημερώσει γι' αυτά.
Ο ίδιος είπε ότι το τείχος που κτίζεται, «έχει ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος του», Σχεδόν 150 χιλιόμετρα έχουν καλυφθεί, καθώς και ότι έχουν ενισχυθεί περαιτέρω τα συνοριακά φυλάκια και σταθμοί με πρόσθετο προσωπικό.
Μάλιστα, έσπευσε να δηλώσει ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα σύνορά μας είναι και σύνορα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ». Κάτι που σημαίνει ότι για μια ακόμη φορά η Άγκυρα θα θελήσει να «ανταλλάξει» τις όποιες «υπηρεσίες» της στο Προσφυγικό με επιπλέον χρηματοδοτήσεις και ανοχή (αν όχι υποστήριξη) της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στα γεωπολιτικά σχέδιά της.
Επικρίσεις και αντιπροσφυγικές διαθέσεις
Δεδομένου, όμως, ότι στην Τουρκία αναπτύσσονται αντι-προσφυγικές διαθέσεις και η κυβέρνηση δέχεται επικρίσεις από την αντιπολίτευση για το Προσφυγικό, ο Χ. Ακάρ κατέβαλε προσπάθειες για να «διαψεύσει» ότι τα σύνορα είναι σουρωτήρι.
Ο ίδιος ισχυρίστηκε, λοιπόν, ότι τα πλάνα που προβάλλονται στην τηλεόραση δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια, ενώ ανέφερε ότι, «από τις αρχές του έτους έχουν εμποδιστεί 91.078 άτομα να εισέλθουν παράνομα στη χώρα. Ο αριθμός των ατόμων που εμποδίστηκαν να εισέλθουν στα σύνορά μας ήταν 181.328. Ο αριθμός αυτών που αντιστοιχούν στα σύνορα με το Ιράν είναι 61.943».
Πηγή: lawandorder.gr
Διαβάστε περισσότερα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- ΒΟΜΒΑ από τον Βρετανό υπουργό Άμυνας! «ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ θα καταλήξουν 3-5 εκατ. Αφγανοί φυγάδες...»
- ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ; «Θα κλειδώσουν 24 χιλιάδες παιδιά σε ένα στάδιο και θα τα εμβολιάσουν με το ζόρι!»
- Αναχώρησαν τα Αιγυπτιακά Chinook - Το μήνυμα του ΓΕΕΘΑ - ΦΩΤΟ
- Νίκος Χαρδαλιάς:Η πρώτη ανάρτηση της συζύγου του μετά το ισχαιμικό – Τα τελευταία νέα της υγείας του
- Κατάρρευση Αφγανιστάν: Τα δικαιώματα των Aφγανών γυναικών στη γραμμή βολής καθώς οι Ταλιμπάν επιστρέφουν στην εξουσία
- Ανεξέλεγκτη η φωτιά στα Βίλια: Τεράστιο το πύρινο μέτωπο - Εκκενώθηκαν 5 οικισμοί και ένα γηροκομείο
- Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Νίκος Μπίνας- Φωτιά τώρα ειδήσεις
- Άγιος Φανούριος ο Μεγαλομάρτυρας: μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας στις 27 Αυγούστου
- Εικόνες Σαϊγκόν στην Καμπούλ - Άνθρωποι πέφτουν από αεροπλάνα (βίντεο)
- ΝΑΤΟ: Έκτακτη συνεδρίαση την Τρίτη για το Αφγανιστάν
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews
- Τελευταία Νέα Antinews
- Εικόνες Σαϊγκόν στην Καμπούλ - Άνθρωποι πέφτουν από αεροπλάνα (βίντεο)
- Υπ. Υποδομών: Έλεγχοι κτιρίων στις πυρόπληκτες περιοχές
- Υπουργείο Εργασίας: Ξεκίνησε η εφαρμογή του υποχρεωτικού εμβολιασμού στο προσωπικό δομών ηλικιωμένων και ΑμεΑ
- Δύσκολη νύχτα για Βίλια και Κερατέα - Εκκενώνεται και ο οικισμός Βενίζα
- Θεμιστοκλέους: Ξεπέρασαν σήμερα τα 11 εκατ. οι εμβολιασμοί κατά της covid-19
- H Πρόεδρος της Δημοκρατίας έβαλε σύμβουλό της να την υπερασπιστεί για τις ανεμογεννήτριες!
- Τσίπρας για Αφγανιστάν: Η ΕΕ να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες με την έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
- Κορονοϊός: 2.218 κρούσματα, 250 διασωληνωμένοι,13 θάνατοι
- ΜέΡΑ25: Να μην αντιμετωπιστούν ως «λαθροεισβολείς» οι γυναίκες από το Αφγανιστάν
- Τζανακόπουλος: Μισή και υποκριτική η συγνώμη του κ. Μητσοτάκη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Νίκος Χαρδαλιάς:Η πρώτη ανάρτηση της συζύγου του μετά το ισχαιμικό – Τα τελευταία νέα της υγείας του
- Συνταξιούχοι: Σε εκκρεμότητα πέντε πακέτα αυξήσεων και αναδρομικών
- Άγιος Φανούριος ο Μεγαλομάρτυρας: μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας στις 27 Αυγούστου
- ΝΑΤΟ: Έκτακτη συνεδρίαση την Τρίτη για το Αφγανιστάν
- Κατάρρευση Αφγανιστάν: Τα δικαιώματα των Aφγανών γυναικών στη γραμμή βολής καθώς οι Ταλιμπάν επιστρέφουν στην εξουσία
- Θεσσαλονίκη: Δικαστήριο καταλόγισε αποζημίωση για θάνατο από πτώση κλαδιού
- Ηλεκτρονικές αποδείξεις : Έξτρα έκπτωση φόρου εισοδήματος έως 5.000 ευρώ τον χρόνο
- Ανεβαίνει ξανά η θερμοκρασία...
- Εμβολιασμός: Ποιοι θα κάνουν την τρίτη δόση