Είναι η απλή αναλογική το καλύτερο εκλογικό σύστημα;

Η απλή αναλογική αποτελούσε  ένα διαρκές αίτημα της Αριστεράς. Πίστευε, ότι με το σύστημα αυτό θα αποκτούσε μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη. Όμως, το επιχείρημα  ήταν οξύμωρο! Θυμάμαι, για παράδειγμα, το ΚΚΕ να θέτει ως στρατηγικό στόχο την απλή αναλογική, αλλά από την άλλη να αποκλείει τη κυβερνητική συνεργασία με άλλα κόμματα! Ε, τότε προς τι η απλή αναλογική; Για να παραμένει η χώρα ακυβέρνητη; Γιατί η απλή αναλογική  σημαίνει  de facto κυβερνήσεις συνεργασίας…..

Tα λεγόμενα κόμματα εξουσίας, από την άλλη, σταθερά υποστήριζαν

τα συστήματα ενισχυμένης αναλογικής τα οποία βοηθούν τον σχηματισμό βιώσιμης κυβέρνησης πριμοδοτώντας το πρώτο κόμμα. Άλλωστε, οι εκλογές διεξάγονται  για  να εκλεγεί κυβέρνηση και όχι  για να καταγράφεται η εκλογική δύναμη των κομμάτων.

Η ΝΔ δυο φορές, το 1981 και το 1993, είχε την ευκαιρία, αλλά και τη δυνατότητα να  ψηφίσει την απλή αναλογική για να  εμποδίσει την  αυτοδύναμη άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Όμως, και στις δυο περιπτώσεις πρυτάνευσε η λογική ότι προέχει η διακυβέρνηση της χώρας.

Το ΠΑΣΟΚ, αντιθέτως, δεν είχε τέτοια …κωλύματα! Το 1989, όταν έβλεπε ότι χάνει την εξουσία δεν δίστασε να αλλάξει τον  εκλογικό νόμο για να αποτρέψει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ. Και απαιτήθηκαν τρεις εκλογικές αναμετρήσεις για να κερδίσει η  ΝΔ πλειοψηφία μιας έδρας, ενώ  η εκλογική της επίδοση  έφτανε στο  48%!

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ψήφισε τον «Νόμο Κούβελα» για να είναι έτοιμη για παν ενδεχόμενο, λόγω της «πλειοψηφίας των 151», αλλά από τον νόμο αυτό ευνοήθηκε μόνο το ΠΑΣΟΚ, το οποίον αν και τον κατακεραύνωνε όταν ψηφιζόταν, τον εκμεταλλεύτηκε στο έπακρον και μόνον όταν είδε πως χάνει τις εκλογές, αποφάσισε να τον αλλάξει.

Με τη Συνταγματική Αναθεώρηση του 2001, ο εκλογικός νόμος ισχύει για τις μεθεπόμενες εκλογές, εκτός και αν ψηφιστεί από 200 βουλευτές, οπότε μπορεί να τεθεί σε ισχύ  αμέσως. Έτσι το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη ….μερίμνησε και ψήφισε τον Φεβρουάριο του 2004, τον «εκλογικό νόμο Σκανδαλίδη»,  τα αποτελέσματα του οποίου τα είδαμε στις εκλογές του 2007.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος, το 2008, αντί να αλλάξει ριζικά το «νόμο Σκανδαλίδη», με τροπολογία, «έδωσε bonus» 10 παραπάνω βουλευτών (που έφτασαν συνολικά τους 50)  στο πρώτο κόμμα. Με αυτό το σύστημα έγιναν οι εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012.

Τώρα, λοιπόν, με τη δημοσκοπική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και την «πρόβα» της τρικομματικής κυβέρνησης υπό τον Σαμαρά, κάποιοι επαναφέρουν το σενάριο της απλής αναλογικής.

Κατ’ αρχήν ο εκλογικός νόμος δεν μπορεί να ανακόψει την πορεία ενός κόμματος προς την εξουσία, αν το θέλει η κοινωνία. Πρώτο παράδειγμα είναι το ΠΑΣΟΚ. Το 1974 ξεκίνησε  με 12.5% και σε 7 χρόνια έφτασε στο 48%! Δεύτερο παράδειγμα  η Ν.Δ. την περίοδο 1989-1990. Τρίτο, παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ. Θυμάστε σε πόσες εκλογικές αναμετρήσεις περιμέναμε το πρωί για να δούμε, αν θα μπει στη Βουλή; Ε, λοιπόν, ο εκλογικός νόμος δεν τον…εμπόδισε να φτάσει στο 27% στις τελευταίες εκλογές.

Άρα, λοιπόν, για τα κόμματα δεν απ

Keywords
Τυχαία Θέματα