Εκατόμβες νεκρών εργατών στο βωμό της «γιορτής του ποδοσφαίρου» στο Κατάρ – Σιωπά η FIFA

Η επιβεβαίωση από την ινδική πρεσβεία στο Κατάρ ότι από το 2012 μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους 500 Ινδοί εργάτες που δουλεύουν στα έργα υποδομής που γίνονται στη χώρα ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου 2022, ήρθε απλώς να επαναφέρει στο προσκήνιο, για άλλη μια φορά, τις άθλιες εργασιακές συνθήκες επί των οποίων στήνεται η «μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου». Για την ακρίβεια, από το 2010 μέχρι σήμερα στο βωμό των έργων έχουν σκοτωθεί 974 Ινδοί εργάτες, άλλοι 382 Νεπαλέζοι την τελευταία διετία και αν συνεχιστεί ο ρυθμός αυτός, σύμφωνα με οργανώσεις δικαιωμάτων, η πρώτη σέντρα του Μουντιάλ

θα έχει βαφτεί στο αίμα περισσοτέρων από 4.000 εργάτες. Στη χώρα εργάζονται συνολικά 1,2 εκατομμύρια ξένοι εργάτες.

Η επιβεβαίωση αυτή ήρθε να συμπληρώσει τις αλλεπάλληλες ανάλογες καταγγελίες που περιγράφουν ως εφιαλτικές τις συνθήκες εργασίας με τους εργάτες να είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται περισσότερες από 12 ώρες σε αφόρητη ζέστη και στη συνέχεια να στοιβάζονται για να ξεκουραστούν σε δωμάτια ανά δεκάδες χωρίς την απαραίτητη τροφή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κλπ. Το ζήτημα έχει επανειλημμένως φτάσει στη FIFA αλλά πολύ πρόσφατα και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τις συνδικαλιστικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις να ζητούν επιτακτικά συγκεκριμένα μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης ακόμη και την μεταφορά του Μουντιάλ αλλού σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Από την πλευρά της η FIFA κωφεύει εκτιμώντας ότι μέσα από τον οργασμό κατασκευαστικών έργων και την «προσοχή» που πλέον όλοι δείχνουν, λόγω του Μουντιάλ, στο Κατάρ, θα επιτευχθεί κάποια έστω και στοιχειώδης πρόοδος στον τομέα των εργασιακών δικαιωμάτων.

Αν και οι αρχές του Κατάρ έχουν διαβεβαιώσει ότι έχουν προχωρήσει σε αλλαγή νομοθεσίας και σε σύσταση επιτροπών ελέγχου οι οποίες πραγματοποιούν διαρκείς επιθεωρήσεις στα εργοτάξια και «κόβουν» τσουχτερά πρόστιμα (σε τελευταία ανακοίνωση αναφέρεται η επιβολή κυρώσεων σε 2000 περιπτώσεις μέσα στο 2013), οι συνδικαλιστικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις που παρακολουθούν την πορεία των έργων διαβεβαιώνουν ότι τίποτε σημαντικό δεν έχει αλλάξει. Και θεωρούν ότι στη ρίζα του προβλήματα βρίσκεται το σύστημα «kafala», ένα σύστημα ημι-δουλείας που ισχύει σχεδόν σε όλες τις μοναρχίες του Κόλπου και αφορά τους ξένους εργάτες που δεν καλύπτονται από το ντόπιο εργατικό δίκαιο (εφόσον φυσικά αυτό υπάρχει). Ένας ξένος εργάτης για να εισέλθει στη χώρα χρειάζεται άδεια διαμονής, που τη διασφαλίζει μόνο αν κάποιος μόνιμος κάτοικος εγγυηθεί γι αυτόν. Ο «εγγυητής» συνήθως κατάσχει το διαβατήριο, κακοποιεί τους εργάτες που «γράφονται» στο όνομά του, και ουσιαστικά τους αντιμετωπίζει ως «επένδυση» και υπό την έννοια αυτή μπορεί να τους κάνει ό,τι θέλει. Μάλιστα, συχνά πραγματοποιούνται και «αγοραπωλησίες εγγυήσεων» δηλαδή πωλούνται οι ξένοι εργάτες μεταξύ των αφεντικών, στην κυριολεξία, ως αντικείμενα χωρίς κανένα δικαίωμα. Για να αλλάξει δουλειά, αφεντικό ακόμη και για να φύγει από τη χώρα, ο ξένος εργάτης χρειάζεται τη γραπτή συγκατάθεση του, νομικά κατοχυρωμένου, «εγγυητή» του. Και εννοείται ότι ό ίδιος δεν μπορεί να καταγγέλλει τίποτε εφόσον δεν έχει καν το διαβατήριό του στα χέρια του.

Θεωρητικώς η FIFA έχει ενημερωθεί για το αδιανόητο αυτό νόμιμο δουλεμπόριο εργατών και υποστηρίζει ότι η όλη διαδικασία προετοιμασίας των υποδομών του Μουντιάλ συνεισφέρει στην κατάργησή του. Κάτι τέτοιο, προς το παρόν, δεν έχει γίνει φυσικά. Όσο για τις αρχές του Κατάρ ισχυρίζονται ότι «όπου εντοπίζεται παρανομία, ακολουθείται όλη η νόμιμη διαδικασία» χωρίς κανένα σχόλιο για την kafala. Προκλητικά, μάλιστα, μετά την επιβεβαίωση για το θάνατο τόσο μεγάλου αριθμού Ινδών εργατών, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του Κατάρ εξέδωσε ανακοίνωση όπου ούτε λίγο ούτε πολύ υποστηρίζει ότι «το θέμα ερευνάται, καθώς δεν έχει διαπιστωθεί ότι οι θάνατοι αυτοί δεν επήλθαν από φυσικά αίτια ή από τροχαίο ατύχημα, αλλά από εργατικό»

επιμένοντας ότι η καρδιακή προσβολή μέσα σε συνθήκες ερήμου και καύσωνα θα μπορούσε να είναι φυσικό αίτιο θανάτου.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα