Έκδοση 7ετούς ομολόγου και "απόσυρση" από τις αγορές

Ο σχεδιασμός του ΟΔΔΗΧ ολοκληρώνεται για το 2019 με την έκδοση 7ετούς ομολόγου μέσα στο α' δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

Στη συνέχεια παύουν οι νέες εκδόσεις μέχρι το τέλος του έτους.

Η ολοκλήρωση του προγράμματος εκδόσεων τον Μάιο θα σημάνει και την έναρξη της ταχύτερης διολίσθησης των επιτοκίων για τα ελληνικά ομόλογα, των οποίων οι αποδόσεις ήδη πιέζονται προς τα κάτω από την εξαιρετικά μικρή "προσφορά", καθώς και η τελευταία έκδοση

θα περιοριστεί σε μόλις 2 - 2,5 δισ. ευρώ.

Εκτιμήσεις από τον κύκλο των primary dealers αναφέρουν προβλέψεις για υπερκάλυψη της έκδοσης κατά 4-5 φορές.

Όπως υποστηρίζεται αρμοδίως, το ΥΠΟΙΚ δεν πρόκειται να "παραβιάσει" το όριο εκδόσεων που είχε τεθεί εξαρχής για μόλις 7-8 δισ. επιπλέον ομόλογα μέσα στο τρέχον έτος, λόγω του πολύ υψηλού αποθεματικού ρευστότητας, το οποίο ήδη αγγίζει τα 49 δισ. ευρώ.

Πέραν αυτού, όμως, η περιορισμένη παρουσία στις αγορές με νέα ομόλογα συντηρεί σκόπιμα τη "σπανιότητα" των διαθέσιμων τίτλων στη δευτερογενή αγορά, ώστε να αυξάνεται η ελκυστικότητά τους και να συμπιέζονται ακόμα περισσότερο οι αποδόσεις, με συνέπεια τη βελτίωση των τιμών τους (η πτώση των αποδόσεων ενισχύει τις τιμές).

Στο ΥΠΟΙΚ αποφεύγουν να κάνουν προβλέψεις για το ύψος του επιτοκίου, αλλά υποστηρίζουν ότι και η έκδοση αυτή θα πρέπει στηριχθεί με ένα μικρό αλλά ευδιάκριτο premium, έτσι ώστε να ενισχυθεί το momentum που ήδη έχει δημιουργηθεί από τις συνεχείς αναβαθμίσεις της αξιολόγησης, αλλά και την επερχόμενη μερική προεξόφληση του χρέους προς το ΔΝΤ.

Τα επόμενα βήματα

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, μετά την έκδοση του 7ετούς ομολόγου και την ολοκλήρωση της διαδικασίας μερικής προεξόφλησης του ΔΝΤ, το ΥΠΟΙΚ και ο ΟΔΔΗΧ θα ασχοληθούν αφενός με την "τακτοποίηση" εκκρεμοτήτων που αφορούν ομολογιούχους που έχουν εγκλωβιστεί στα υπόλοιπα των ομολόγων που είχαν ενταχθεί στο PSI το 2012. Και, αφετέρου, με τη σταδιακή απομείωση του βραχυπρόθεσμου χρέους, το οποίο από το 2019 και μετά θα πρέπει να αρχίσει να μειώνεται από το ύψος των 14-15 δισ. ευρώ ετησίως. Το δεύτερο σκέλος της διευθέτησης θα ξεκινήσει αργότερα μέσα στο β' εξάμηνο του έτους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμόδιων παραγόντων του ΥΠΟΙΚ/ΟΔΔΗΧ, ο συνδυασμός των αλλεπάλληλων αναβαθμίσεων και της βεβαιότητας στη δευτερογενή αγορά ότι δεν θα υπάρξουν άλλες "προσφορές" ελληνικών ομολόγων μετά το 7ετές "θα αυξήσει την πίεση στις αποδόσεις. Και θα τις οδηγήσει σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα, ενισχύοντας την αίσθηση της απαγκίστρωσης της τύχης του ελληνικού χρέους από τις περιπέτειες των ιταλικών ομολόγων", οι οποίες, καταπώς φαίνεται, θα συνεχιστούν και "πολύ πιθανόν να ενταθούν μέσα στο 2019...".

Τράπεζες και ΕΚΤ

Πάντως, εξακολουθεί να παραμένει "μυστήριο" η στάση της ΕΚΤ όσον αφορά τη διατήρηση σε ισχύ του περιορισμού κατοχής ελληνικών κρατικών ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες, δεδομένου ότι στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια υπάρχουν μόλις 8 δισ. ευρώ κρατικών ομολόγων, ποσό μηδαμινό σε σύγκριση με αυτό που συμβαίνει στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Η "απαγόρευση" αυτή στερεί τις ελληνικές τράπεζες από ένα ισχυρά αποδοτικό asset, σε σύγκριση με τις άλλες επενδυτικές επιλογές τους, την ίδια στιγμή που αυτές πιέζονται να αυξήσουν την κερδοφορία τους.

Το θέμα αυτό έχει απασχολήσει το οικονομικό επιτελείο και "ακούγεται" ότι τελευταία έχουν γίνει κινήσεις υπενθύμισης της παλιάς –από το φθινόπωρο– υπόσχεσης του κ. Ντράγκι ότι θα επανεξέταζε το θέμα μετά τις πρώτες αξιολογήσεις. Προς το παρόν, πάντως, δεν έχει γίνει καμία σχετική κίνηση που να προδικάζει άμεσες αλλαγές στο θέμα αυτό.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα