Εκλογές στη Βουλγαρία: Σε αναζήτηση της Ευρώπης

Στην εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές στις 12 Μαΐου, η Ευρώπη είναι ο μεγάλος απών. Εκτός από μια έκκληση για έξοδο από την ΕΕ – που κάνει η ακροδεξιά – ή την υπόσχεση ότι οι ευρωπαϊκοί πόροι θα συνεχίσουν να ρέουν στα ταμεία της χώρας, όπως υποστηρίζουν τα δύο μεγάλα κόμματα, σχολιάζει ο Svetoslav Terziev στην Sega.
Για πρώτη φορά από την είσοδο της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή

Ένωση (ΕΕ) το 2007, η Ευρώπη δεν είναι θέμα της δημόσιας συζήτησης. Κάθε σκοπός γίνεται τελικά κουραστικός, αλλά ο λόγος εδώ φαίνεται βαθύτερος: η Ευρώπη έχει ενταχθεί στο μακρύ κατάλογο των ψευδαισθήσεων που χάθηκαν κατά τη μεταβατική περίοδο που ακολούθησε την πτώση του κομμουνισμού το 1989.
Κανένα κόμμα δεν εμφανίζεται ενώπιον των ψηφοφόρων του προτάσσοντας την ευρωπαϊκή ιδέα, αυτές τις μέρες. Ακόμη και οι πολιτικοί σχηματισμοί που αυτοχαρακτηρίζονται «ευρωπαϊκοί» το έχουν ξεχάσει. Η Ευρώπη έχει γίνει μια καρφίτσα στο πέτο των βούλγαρων πολιτικών, οι οποίοι την κρατούν για να τη δείχνουν στους ξένους. Όταν αισθάνονται την ανάγκη, σπεύδουν στις Βρυξέλλες για να πείσουν τους εαυτούς τους ότι εξακολουθούν να υπάρχουν, παρά τις αποδείξεις για το αντίθετο που υπάρχουν στο εσωτερικό. Φυσικά, εκεί συναντούν εκπροσώπους μόνο όσων πρόσκεινται στο κόμμα τους και δηλώνουν δυνατά την υποστήριξή τους, ιδίως στην πορεία προς τις εκλογές.

Παίζοντας το ευρωπαϊκό χαρτί

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της πτώσης του ευρωπαϊκού ονείρου προσφέρεται και μόνο από το κόμμα που κυβερνά τη χώρα και είναι έτοιμο να ολοκληρώσει μια δεύτερη θητεία, το GERB (Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας). Στο μεγαλοπρεπές σόου του κόμματος που διεξήχθη στις 7 Απριλίου στη Σόφια, ακτιβιστές παρέδωσαν ένα πολυτελές φυλλάδιο με τίτλο «Η σωστή κατεύθυνση για τη Βουλγαρία: Σημεία της πολιτικής ατζέντας του GERB».
Οι πρώτες γραμμές υπενθυμίζουν στους αναγνώστες ότι πρόκειται για ένα «κεντροδεξιό κόμμα και μέλος της οικογένειας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος». Για να το αποδείξει, εξέχοντα μέλη της «οικογένειας» κλήθηκαν και να εγκαταστάθηκαν στην πρώτη θέση για την περίπτωση, συμπεριλαμβανομένου του Γενικού Γραμματέα του ΕΛΚ, Αντόνιο Λόπες (Ισπανία) και του πρόεδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ στο Στρασβούργο, Ζοζέφ Ντολ (Γαλλία).
Ο τελευταίος πιθανότατα δεν είχε ιδέα ότι η παρουσία τους είχε ως στόχο να νομιμοποιήσει την εμπορευματοποίηση της ευρωπαϊκής ιδέας, έτσι όπως τη μεταφέρει η βουλγαρική Δεξιά. Αν μπορούσε να διαβάσει βουλγαρικά, θα έβλεπε ότι το ευρωπαϊκό ζήτημα αφορά αποκλειστικά και μόνο τα «ευρωπαϊκά κονδύλια». Για να εξαλειφθεί κάθε αμφιβολία σχετικά με το γεγονός ότι η Ευρώπη έχει υποβαθμιστεί σε ένα τσουβάλι λεφτά, ο πρώην πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ μίλησε ειλικρινά προς τους επισκέπτες του από το ΕΛΚ. «Χάρη στους διακεκριμένους επισκέπτες μας, εγγυόμαστε ότι μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια, περί τα 32 δις λέβα (€ 16 εκατ.) θα διοχετευτούν στην βουλγαρική οικονομία. Όταν αναφερόμαστε στο GERB, πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου ότι είμαστε ένα κόμμα που έφερε χρήματα στη Βουλγαρία».

Γκρεμισμένα όνειρα

Μια μικρή υπενθύμιση: πριν έρθει στην εξουσία το 2009, το GERB είχε πολύ μεγαλύτερες ευρωπαϊκές φιλοδοξίες: να μπει η Βουλγαρία στον χώρο της Σένγκεν και να σώσει τη χώρα από τον ταπεινωτικό Μηχανισμό Συνεργασίας και Ελέγχου, στον οποίο υπόκειται από την ένταξή της. Με λίγα λόγια, να γίνει η Βουλγαρία ένα πλήρες μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Αλλά συνέβη το αντίθετο: η Σόφια έχει χάσει όλες τις ελπίδες (και το ενδιαφέρον) για την υιοθέτηση του ευρώ και την ένταξη στη ζώνη Σένγκεν, με το κόστος της διατήρησης επ’ αόριστον του ΜΣΕ, ως μια υπενθύμιση ότι η χώρα δεν αξίζει να καθίσει στο ευρωπαϊκό τραπέζι.
Οποιαδήποτε νίκη ή διεκδίκηση μεταξύ των κομμάτων σχετικά με το θέμα της Ευρώπης έχει επίσης εξαφανιστεί: κανένα κόμμα δεν αναμένει ότι μπορεί να κερδίσει τις εκλογές με το να είναι «πιο ευρωπαϊκό» από τα άλλα. Η απόδειξη αυτή παρέχεται από το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP). Το πιο εκπληκτικό είναι ότι στη νέα του θέση ως πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PSE), ο αρχηγός του BSP, Σεργκέι Στάνισεφ, μιλάει πολύ λιγότερο για την Ευρώπη στους Βούλγαρους ψηφοφόρους του, από ό,τι στο παρελθόν. Στο πρόγραμμα του κόμματός του για τις εκλογές της 12ης Μαΐου υπάρχει μόνο μια μικρή παράγραφος αφιερωμένη στην «Βουλγαρία στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ». Και αυτό δηλώνει μόνο την άρνηση να αποδεχθεί την ιδέα μιας Ευρώπης «δύο ταχυτήτων». Για το σκοπό αυτό, συνεχίζει το πρόγραμμα, οι οικονομικές διαφορές μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών περιφερειών της Ένωσης πρέπει να μειωθούν.
Αν η ευρωπαϊκή ιδέα έχει συρρικνωθεί στο πρόγραμμα των μεγάλων κομμάτων, τι γίνεται με τα μικρά κόμματα; Για αυτούς, η Ευρώπη έχει γίνει μικροσκοπική, αν όχι ανύπαρκτη. Το πολιτικό κόμμα της πρώην Ευρωπαίου Επιτρόπου Μεγκλένα Κούνεβα, Βουλγαρία για τους Πολίτες, υπόσχεται «31 πράγματα που θα αλλάξουν τη ζωή μας». Ο όρος «ευρωπαϊκό» δεν εμφανίζεται μέχρι την παράγραφο 28: να προωθήσει ένα πρόγραμμα για την αποκατάσταση των παλαιών εργατικών κατοικιών στη χώρα, με τις ευλογίες –όπως καταλαβαίνει ο αναγνώστης – των ευρωπαϊκών ταμείων.


Απειλή για τη δημοκρατία
Για να είμαστε δίκαιοι, πρέπει να παραδεχτούμε ότι το θέμα της Ευρώπης φαίνεται σαφώς στην πρώτη γραμμή των προτάσεων του ηγέτη του εθνικιστικού και ξενοφοβικού κόμματος Ατάκα, Βόλεν Σιντέροφ. Αυτό το κόμμα κατεβαίνει στις εκλογές με ένα πρόγραμμα με τίτλο «Μια νέα πορεία για τη Βουλγαρία», η οποία απέχει πολύ από το να είναι νέα, αλλά τα έχει καταφέρει μόνο στην εκλογική πλατφόρμα του κόμματος.
Ένα ολόκληρο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στο θέμα της παραμονής της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η απάντηση βρίσκεται στην πρώτη πρόταση: «Η ένωση στη σημερινή της μορφή είναι μια απειλή για τη δημοκρατία και την εθνική κυριαρχία των κρατών μελών». Μετά την απαρίθμηση όλων των ελαττωμάτων της ΕΕ, ο Βόλεν Σιντέροφ προτείνει ένα «γενικό επαναπροσανατολισμό της βουλγαρικής οικονομίας προς την Κίνα, την Ινδία, τη Βραζιλία, την Ιαπωνία και τη Ρωσία».
Και έτσι, απουσία οτιδήποτε άλλου, τα κόμματα μας προσφέρουν μια εικονική βόλτα σε όλο τον παγκόσμιο χάρτη, ενώ αναμένουν ότι οι ψηφοφόροι θα τους δώσουν το εισιτήριο για το Κοινοβούλιο – το οποίο παραμένει το κύριο τουριστικό γραφείο για τους Βούλγαρους πολιτικούς.

http://www.presseurop.eu/en/content/source-information/318701-sega

Keywords
Τυχαία Θέματα