Εκθεση - βόμβα: 45 δισ. κόστισε στην Ελλάδα η διαπραγμάτευση του 2015

Στα 45 δισ. ευρώ -ή αλλιώς 25% του ΑΕΠ- υπολογίζει η δεξαμενή σκέψης Lisbon Council και η επενδυτική Τράπεζα Berenberg τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από τη διαπραγμάτευση του 2015, στην επικαιροποιημένη έκθεσή τους με τίτλο «The Euro Plus Monitor Spring 2016».

Σύμφωνα

με όσα δημοσιεύει η «Καθημερινή», το think-tank εκτιμά πως το ΑΕΠ φέτος θα είναι κατά 6,5% μικρότερο από όσο θα έπρεπε να είναι, μετά τη διαπραγμάτευση του 2015. «Ακόμη και μία μέτρια ανάκαμψη αργότερα μέσα στο έτος δεν θα οδηγήσει σε κάποιο αξιοπρόσεκτο κέρδος στο πραγματικό ΑΕΠ. Για το 2016, το ελληνικό ΑΕΠ θα είναι 6,5% κάτω από αυτό που θα έπρεπε να ήταν κανονικά» αναφέρεται στην έκθεση. Τουτέστιν, σήμερα το ΑΕΠ βρίσκεται στα 180 δισ. ευρώ αντί για 192,5 δισ., σημειώνοντας θεωρητικά μια απώλεια 12,5 δισ. ευρώ.

Όπως εκτιμούν τα δύο ιδρύματα, τα κρατικά ταμεία απώλεσαν τουλάχιστον 8 δισ. ευρώ λόγω μειωμένων φορολογικών εσόδων και αύξησης δαπανών, ενώ τοποθετούν τον λογαριασμό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στα 12 δισ.

«Το χαμηλότερο ΑΕΠ, ελαφρώς χαμηλότερος αποπληθωριστής του ΑΕΠ λόγω της επιστροφής στην ύφεση, τα χαμένα έσοδα στα κρατικά ταμεία και οι απώλειες από τη μη υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων ανεβάζουν τον τελικό λογαριασμό, σύμφωνα με το Euro Plus Monitor, στο 25% τουλλάχιστον του σημερινού ΑΕΠ ή σε περίπου 45 δισ. ευρώ» αναφέρεται.

Στην έκθεση επισημαίνεται ακόμη πως το ζήτημα της υψηλής φορολογίας στη χώρα. «Όπως άλλες χώρες με μικρές διοικητικές ικανότητες, η Ελλάδα θα μπορούσε να επωφεληθεί πολύ από απλούστερους αντί για υψηλότερους φόρους για να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της οικονομίας, την προοπτική της ανάπτυξης και την φοροεισπρακτική της δυνατότητα. Θα μπορούσε να είναι και εξακολουθεί να είναι ιδανική υποψήφια χώρα για την εφαρμογή ενός ενιαίου φορολογικού συντελεστή στο εισόδημα και στον τζίρο σε συνδυασμό με εκπτώσεις φόρου για την αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων, υπό την απειλή, σε διαφορετική περίπτωση, αυστηρών ποινών», αναφέρεται στην έκθεση.

Την ίδια στιγμή, οι συγγραφείς της έκθεσης υπογραμμίζουν πως το βασικό πρόσκομμα στην προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα παραμένει το διάχυτο κλίμα αβεβαιότητας.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα