Έκθεση για την κατάσταση της … γαλλικής οικονομίας ζήτησε Σόιμπλε!!!

Σε μία κίνηση που αναμένεται να εκνευρίσει ιδιαίτερα το Παρίσι προχώρησε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, ο Σόιμπλε ζήτησε μελέτη για το ποιες μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να εφαρμόσει η Γαλλία για να ξανακερδίσει τη

χαμένη ανταγωνιστικότητα της.

Συγκεκριμένα, ζήτησε από τους πέντε ανεξάρτητους οικονομικούς συμβούλους της γερμανικής κυβέρνησης, τους επονομαζόμενους και πέντε σοφούς, να εξετάσουν το ενδεχόμενο να καταρτίσουν μελέτη για την γαλλική οικονομία.

Η ανησυχία του Βερολίνου για την κατάσταση της γαλλικής οικονομίας είναι δεδομένη. Ο Σόιμπλε είχε θέσει το ζήτημα της χαμηλής ανταγωνιστικότητας και της γενικότερης κατάστασης της γαλλικής οικονομίας πριν λίγες ημέρες, όταν συναντήθηκε με τους πέντε σοφούς. «Η ανησυχία αυξάνεται δεδομένης της έλλειψης δράσης από πλευράς της γαλλικής κυβέρνησης όσον αφορά αλλαγές στην αγορά εργασίας», δήλωσε στο Reuters ο Λαρς Φελντ, ένας εκ των ανεξάρτητων συμβούλων. Οι πέντε σοφοί κατέστησαν σαφές ότι το αίτημα του Σόιμπλε δεν είναι επίσημο, ενώ το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει «ανεπίσημες συζητήσεις» του Σόιμπλε.

Οι πέντε σοφοί δεν είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν την προτροπή Σόιμπλε και, σύμφωνα το Reuters, αν το κάνουν πιθανότατα θα συντάξουν τη μελέτη από κοινού με κάποιο γαλλικό ίδρυμα. Στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης για τη γερμανική οικονομία που παρουσίασαν την προηγούμενη Τετάρτη, οι πέντε σοφοί αναφέρουν ότι η συνεχιζόμενη στασιμότητα της γαλλικής οικονομίας αποτελεί πηγή ανησυχίας δεδομένης της ύφεσης στην ευρωζώνη, ενώ αμφιβάλουν κατά πόσο τα μέτρα λιτότητας που έχει ανακοινώσει η γαλλική κυβέρνηση επαρκούν προκειμένου να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα. «Προς το παρόν το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ευρωζώνη δεν είναι πλέον η Ελλάδα, η Ισπανία ή η Ιταλία. Αντιθέτως, είναι η Γαλλία, διότι δεν έχει κάνει τίποτα προκειμένου να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της και μάλιστα κατευθύνεται προς την αντίθετη κατεύθυνση» σχολιάζει ο Φελντ.

http://www.reuters.com/article/2012/11/09/us-germany-france-economy-idUSBRE8A80MO20121109

Keywords
Τυχαία Θέματα