Έκθεση ΟΟΣΑ: Η εξάρτηση από ενέργεια και σιτηρά μπορεί να φέρει πείνα

Την ώρα που ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης κάνει αστεία με την τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζει μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, λέγοντας ότι «δεν κρυώνει ο κόσμος», η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες χώρες μεταξύ των κρατών που κινδυνεύουν να υποστούν εφιαλτικές συνέπειες από τον πόλεμο, λόγω της στενής εξάρτησης όχι μόνο σε ενέργεια, αλλά και σε σιτηρά και ζωοτροφές από τη Ρωσία

και την Ουκρανία.

Από τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την ανάλυση της πρόσφατης ενδιάμεσης Έκθεσης του ΟΟΣΑ (μέρος της οποίας παρουσιάστηκε στα περισσότερα ΜΜΕ, την Παρασκευή 17 Μαρτίου, παρουσιάζοντας μόνο το τμήμα που αναφερόταν στα ενεργειακά) προκύπτει ότι αν συνεχιστεί η κλιμάκωση, είναι υπαρκτό το σενάριο να εκτοξευθούν σε αδιανόητα επίπεδα οι τιμές στα καύσιμα και στα βασικά τρόφιμα. Είναι ενδεικτικό ότι οι λέξεις «φτώχεια» και «πείνα» τονίζονται με έμφαση στη νέα ενδιάμεση έκθεση η οποία επικεντρώνεται στις «Οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις και πολιτικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία».

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την ανάλυσή της δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για την παγκόσμια κοινότητα και πολύ περισσότερο για όσες χώρες «εναγκαλίζονται» εμπορικά στενά με τη Ρωσία και την Ουκρανία για την κάλυψη των αναγκών τους ειδικά σε καύσιμα, σιτηρά και ζωοτροφές (βλ. σχετικό ρεπορτάζ: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κερδοσκοπία βάζουν φωτιά στις τιμές των τροφίμων»). Τα κράτη αυτά, μεταξύ των οποίων βρίσκεται η Ελλάδα σε «επικίνδυνη σειρά», κινδυνεύουν να υποστούν τρομακτικά χτυπήματα στις οικονομίες και κατ' επέκταση στις κοινωνίες τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα είναι στη 12η θέση ανάμεσα στα κράτη με τις πιο σημαντικές εμπορικές – εξαγωγικές, ως προς τις επιπτώσεις στο ΑΕΠ της, σχέσεις με τη Ρωσία και στη 10η σε σχέση με το ποσοστό κάλυψης του συνόλου των εισαγωγών σε σιτηρά από αυτές τις 2 χώρες. Το 2019, ενδεικτικά αναφέρεται, κάλυπταν πάνω από το 20% του συνόλου των εισαγωγών, με τουλάχιστον τα 4/5 να προέρχονται από τη Ρωσία.

Ακόμη πιο στενή εξάρτηση σε σιτηρά -και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία-έχει η Τουρκία (περίπου το 75% των εισαγωγών σε σιτηρά είναι από Ρωσία και Ουκρανία) που βρίσκεται στην 1η θέση της σχετικής λίστας. Ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής η Αίγυπτος και στην 3η θέση είναι το Ισραήλ (οι εισαγωγές σε σιτηρά από τις 2 χώρες ξεπερνούν το 50% του συνόλου) και ακολουθεί η Τυνησία.

Οι οικονομίες των χωρών που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις στις «λίστες εξάρτησης σε ενέργεια και σιτηρά» κινδυνεύουν, όπως αναφέρεται στην Έκθεση του ΟΟΣΑ, να πληγούν περισσότερο. Οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές στην περίπτωση που σταματήσουν εντελώς οι εξαγωγές ενέργειας της Ρωσίας προς την ΕΕ. «Ο αντίκτυπος από ένα τέτοιο τέτοιου σοκ είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί» αναφέρεται στην Έκθεση, η οποία έμμεσα παραπέμπει σε όσα προκάλεσε η έναρξη του πολέμου: Μέσα σε λίγες ώρες οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 170%.

[photo_0]

«Οξύς κίνδυνος απότομης αύξησης της φτώχειας και της πείνας»

Επίσης, μια πλήρης παύση των εξαγωγών σιταριού από τη Ρωσία και την Ουκρανία θα οδηγήσει σε σοβαρές ελλείψεις σε πολλές αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες (φυσικά και στις χώρες που έχουν και τη μεγαλύτερη «εξάρτηση»).

«Θα υπήρχε οξύς κίνδυνος όχι μόνο οικονομικών κρίσεων σε ορισμένες χώρες, αλλά και ανθρωπιστικών καταστροφών, με απότομη αύξηση της φτώχειας και της πείνας» επισημαίνεται στην Έκθεση προσθέτοντας έναν εξίσου σημαντικό παράγοντα: την πιθανή διακοπή της παραγωγής λιπασμάτων που με τη σειρά της θα επιδεινώσει για χρόνια αυτές τις εφιαλτικές συνέπειες (βλ. σχετικό ρεπορτάζ: «Τελικά... λέμε το ψωμί ψωμάκι!»).

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα