Έκθεση βόμβα από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής

Φωτο: e-typos

Έκθεση βόμβα, σύμφωνα με την οποία, η χώρα βαδίζει με γεωμετρική ακρίβεια στο γκρεμό, δημοσίευσε όχι η… Κομισιόν ή το ΔΝΤ αλλά το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Σα να λέμε η ίδια η κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι το Γραφείο είναι ανεξάρτητο, όσο μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο.

Πρόκειται για ένα ηχηρό καμπανάκι που πρέπει να το ακούσουν πολλοί ή μάλλον να το διαβάσουν διότι δεν είναι στραβός μόνο ο γυαλός, στραβά

αρμενίζουμε κι εμείς.

Συγκεκριμένα, στην τριμηνιαία έκθεση αναφέρεται ότι επικρατεί ένα εκρηκτικό μείγμα ανεργίας, καθυστερήσεων ή προχειρότητας στις μεταρρυθμίσεις, ασφυκτικής πίεσης των δανειστών αλλά και κοινωνικής έκρηξης που ακολουθεί.

Μάλιστα, γίνεται η πρόβλεψη ότι θα χρειαστούν κι άλλες μειώσεις συντάξεων και θα ξανανοίξει το ασφαλιστικό!

Η επιτροπή με επικεφαλής τον καθηγητή Π. Λιαργκόβα επισημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις χαρακτηρίζονται από προχειρότητα είτε είναι εμβαλωματικές όπως έγινε στην περίπτωση της ΕΡΤ και της Δημοτικής Αστυνομίας.

Κάνουν λόγο για έλλειψη μακρόπνοου σχεδιασμού αν και θεωρούν ότι μόνο οι μεταρρυθμίσεις, και ειδικά η φορολογική, θα οδηγήσουν σε έξοδο από την κρίση. Μεταρρυθμίσεις που όμως θα πρέπει να γίνουν με πολιτική συναίνεση.

Επίσης, διαπιστώνουν ότι η τρόικα πλέον έχει αλλάξει στάση και επιλέγει την πίεση μέσω των χρηματοδοτήσεων, αντί της προκαταβολικής εμπιστοσύνης προς την ελληνική πλευρά, ζητώντας έτσι να δει απτά αποτελέσματα. Και τονίζουν ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για νέα μέτρα λιτότητας, προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που θα υπάρξει το 2014.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η ύφεση και η ανεργία, σε συνδυασμό με την επέκταση της ανασφάλιστης εργασίας και την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.α., αυξάνουν τα ελλείμματα των Ασφαλιστικών Ταμείων, κι αυτό δυστυχώς μπορεί να οδηγήσει σε νέες περικοπές συντάξεων και έτσι νέο κύκλο ύφεσης. Συμπληρώνει, δε, ότι η κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος είναι όντως ασταθής και οι τάσεις μπορούν να αναστραφούν μόνον αν αποδώσουν γρήγορα άλλα μέτρα και πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας (ΕΣΠΑ, μεγάλα έργα κλπ).

Όσον αφορά στην ανεργία, αμφισβητείται εάν τα κονδύλια που περιμένουμε από τις Βρυξέλλες (περίπου 180 εκατ. ευρώ) μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα λόγω των τεράστιων διαστάσεων που έχει πάρει το πρόβλημα, αλλά αυτό που προκαλεί σοκ είναι η επισήμανση ότι με τα δεδομένα των τελευταίων 20 ετών, το πρόβλημα της ανεργίας μπορεί να καταστεί ανεξέλεγκτο.

Έχει βέβαια και θετικά η έκθεση, όπως ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος στα δημοσιονομικά, επισημαίνοντας ότι επετεύχθη η σημαντική μείωση του ελλείμματος και ότι η χώρα είναι κοντά σε πρωτογενές πλεόνασμα. Επίσης, εξαίρουν τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού για την οικονομική διπλωματία, προσθέτοντας ότι άλλαξαν σημαντικά το κλίμα, ενώ για την εκτέλεση του προϋπολογισμού εκτιμούν ότι είναι καλύτερη του αναμενομένου, παρά το γεγονός ότι διαπιστώνουν πως η ύφεση και η μείωση των εισοδημάτων δημιουργούν υστέρηση στα φορολογικά έσοδα και οι δημόσιες δαπάνες είναι μεν εντός στόχων, αλλά χρειάζονται καλύτερο προληπτικό έλεγχο.

Keywords
Τυχαία Θέματα