Εκτός Ελληνικού το… Κατάρ;

Με τρεις ενδιαφερόμενους επενδυτές, τις εταιρείες Lamda Development, Elbit Cochin Ltd και London & Regional Properties προχωράει το εγχείρημα της αξιοποίησης του Ελληνικού, με το Qatar Investment Authority να έχει αποσύρει το ενδιαφέρον του για την έκταση του πρώην διεθνούς αεροδρομίου.

Πηγές προσκείμενες στο ΤΑΙΠΕΔ, σε επικοινωνία που είχαν με το Capital.gr,

ανέφεραν ότι οι λόγοι αποχώρησης του Κατάρ οφείλονται σε απαιτήσεις που ήγειρε το Κατάρ σχετικά με το διαδικαστικό σκέλος της αξιοποίησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι Καταριανοί επιθυμούσαν εξ αρχής διακρατική συμφωνία. Μέσω αυτής της συμφωνίας επιδίωκαν να πετύχουν άμεση στήριξη της κυβέρνησης, τόσο φορολογικά (εξαιρέσεις και μειωμένοι συντελεστές) όσο και στην ανάπτυξη – χρήση της έκτασης. Επιδίωκαν δηλαδή μεταφορά στο Ελληνικό της κεντρικής κυβέρνησης, υπουργείων και υπηρεσιών, καθώς και επιδότηση νέων κατοικιών για τη διαμονή δημόσιων υπαλλήλων. Ζητούσαν επίσης πλήρη κυριότητα για όλο το ακίνητο και όχι για το 30% της έκτασης.

«Είναι προφανές ότι μια τέτοιου είδους ανάπτυξη δεν συνιστά land mark development ούτε είναι σύμφωνη με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Έτσι, όπως επισημαίνουν, η δεύτερη φάση του διαγωνισμού προχώρησε με τους υπόλοιπους τρεις συμμετέχοντες που υπέγραψαν έγκαιρα Non Disclosure Agreement για να πάρουν τα τεύχη του διαγωνισμού.

Το Κατάρ, που δεν είχε υπογράψει το NDA και δεν είχε επίσημα ενημερώσει για το θέμα, είχε ειδοποιηθεί ότι ο διαγωνισμός προχωρά και της ζητήθηκε εκ νέου να ενημερώσει το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων για τις προθέσεις του, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες.

Την ίδια στιγμή, όπως ανέφερε το «Κεφάλαιο» του περασμένου Σαββάτου, οι Καταριανοί είχαν λάβει αποστάσεις τον τελευταίο καιρό από το project της αξιοποίησης των 5.300 στρεμμάτων του πρώην διεθνούς αεροδρομίου, όπως, εξάλλου, διεφάνηκε στη συνάντηση που είχε το Δεκέμβριο ελληνική αντιπροσωπεία με το Κατάρ.

Το Κατάρ θεωρεί ότι το project του Ελληνικού είναι ακόμη «ανώριμο», επιλέγοντας να επενδύσει σε άλλους τομείς, με μεγαλύτερες προοπτικές απόδοσης. Την ίδια στιγμή, η κωλυσιεργία αναφορικά με την χορήγηση άδειας παραμονής σε αλλοδαπούς επενδυτές, -περιλαμβάνεται στο νέο επενδυτικό νόμο που ακόμη δεν έχει συζητηθεί και ψηφιστεί από τη Βουλή- φέρεται να αποτέλεσε ένα ακόμη αρνητικό στοιχείο που προστέθηκε στο «κάδρο» του Ελληνικού.

Υπό το πρίσμα των εξελίξεων αυτών, ο Αντώνης Σαμαράς δεν πραγματοποίησε το σχεδιαζόμενο ταξίδι στο Κατάρ, για τα μέσα του Ιανουαρίου, ύστερα από τη «ρήξη» ΤΑΙΠΕΔ-Κατάρ που υπήρξε στην συνάντηση του Δεκεμβρίου.

Τα εύρωστα κεφάλαια του Κατάρ επιλέγουν να τοποθετηθούν σε projects, όπως η ενέργεια (π.χ. σχεδιάζουν την κατασκευή τερματικού σταθμού LNG στα τουρκικά παράλια στο Αιγαίου), οι οδικοί άξονες (έχουν ήδη χρηματοδοτήσει την υλοποίηση οδικών αξόνων σε χώρες των Βαλκανίων) ή η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου.

Πηγή:www.capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα