Εκτός Εθνικού Μετώπου ο Ζαν-Μαρί Λεπέν

Ο πρώην ηγέτης του κόμματος εκδιώχθηκε επισήμως από το ακροδεξιό κόμμα του.

Το Εθνικό Μέτωπο έδιωξε από τις τάξεις του και επισήμως τον Ζαν-Μαρί Λεπέν, έπειτα από μήνες πικρίας με την κόρη και διάδοχό του, Μαρίν Λεπέν. Ο Λεπέν κλήθηκε ενώπιον της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος στην έδρα του στο προάστιο του Παρισιού, Ναντέρ, αφού επανέλαβε τις παρατηρήσεις που έκανε πριν από 25 χρόνια υποτιμώντας το Ολοκαύτωμα. Η επιτροπή ψήφισε τον αποκλεισμό του Λεπέν, δήλωσε εκπρόσωπος του Εθνικού Μετώπου. «Το πλήρες κείμενο της απόφασης, συμπεριλαμβανομένης της συλλογιστικής

του, θα αποσταλεί σύντομα στον κ. Λεπέν», πρόσθεσε.

«Είμαι εξοργισμένος, νιώθω σαν να μου έχουν στήσει ενέδρα», δήλωσε ο Λεπέν αργότερα στην κρατική τηλεόραση. Πρόσθεσε ότι θα αμφισβητήσει την τελευταία απόφαση του κόμματος στο δικαστήριο. Ο Λεπέν, ο οποίος έβαλε το Εθνικό Μέτωπο στο πολιτικό χάρτη της Ευρώπης, έχει μηνύσει επιτυχώς το κόμμα σε προηγούμενες προσπάθειές του να τον περιθωριοποιήσουν.

Σε μια προσπάθεια να παραγκωνίσει τον πατέρα της, η Λεπέν επιδιώκει να γυρίσει σελίδα στην κληρονομιά του Εθνικού Μετώπου, το οποίο θεωρείται ξενοφοβικό και εθνικιστικό. Ο Λεπέν εξακολουθεί να έχει υποστήριξη από τους σκληροπυρηνικούς του κόμματος, αλλά η φλογερή προσωπικότητα του έχει γίνει εμπόδιο για τις προεδρικές φιλοδοξίες της κόρης του. Οι προσπάθειές της να απομακρύνει το κόμμα από το έντονο παρελθόν του έχει βοηθήσει το Εθνικό Μέτωπο να προσελκύσει νέους υποστηρικτές σε όλη τη Γαλλία, πετυχαίνοντας πολλές νίκες στις τοπικές εκλογές και θέτοντας την Λεπέν ως προεδρική υποψήφια το 2017.

Μία από τις πρώτες δοκιμασίες για την Λεπέν θα είναι οι περιφερειακές εκλογές αργότερα αυτό το έτος. Η ηγέτης του Εθνικού Μετώπου είναι υποψήφια για την προεδρία της περιοχής Νορ-Πα-ντε-Καλαί-Πικαρντί, στη βόρεια Γαλλία. Η περιοχή αυτή έχει γίνει το σημείο ανάφλεξης στη συζήτηση σχετικά με τις πολιτικές μετανάστευσης της Ευρώπης.

Χιλιάδες μετανάστες που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και την Αφρική καταλήγουν σε πρόχειρους καταυλισμούς στην πόλη-λιμάνι του Καλαί, καθώς προσπαθούν να φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω της σήραγγας της Μάγχης.

Η διαφωνία του Λεπέν με το κόμμα του πηγάζει από τα σχόλια που έκανε σε συνέντευξή του τον Απρίλιο, στα οποία επιβεβαίωσε τον επί δεκαετίες ισχυρισμό του, ότι οι θάλαμοι αερίων των Ναζί ήταν μια «λεπτομέρεια» του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Λεπέν είπε τότε στο ακροδεξιό περιοδικό Rivarol ότι ποτέ δεν θεώρησε τον Φιλίπ Πεταίν ως προδότη. Ο γάλλος στρατιωτικός ηγέτης είχε καταδικαστεί για προδοσία, για συνεργασία με τους Γερμανούς στην κατεχόμενη Γαλλία.

Τα σχόλια άφησαν την Λεπέν με ένα πολιτικό πρόβλημα, καθώς συνεργάτες της άρχισαν να ζητούν την εκδίωξή του. Τον Μάιο, μια ειδική επιτροπή αφαίρεσε την ιδιότητα του μέλους από τον Λεπέν και πρότεινε μια ψηφοφορία για να του αφαιρεθεί και ο τιμητικός τίτλος του προέδρου. Όμως, τον Ιούλιο, το δικαστήριο έβγαλε μια απόφαση υπέρ του Λεπέν, κρίνοντας ότι η ψηφοφορία παραβίασε τον εσωτερικό κανονισμό του κόμματος και ανέτρεψε την αποβολή του. Στις 4 Αυγούστου η Λεπέν έστειλε στον πατέρας της μια λίστα από παράπονα, με τα λεπτομερώς επίμαχα σχόλια που είχε κάνει και του ανέθεσε να αντιμετωπίσει την πειθαρχική ακρόαση. Η ίδια δεν παρέστη στη συνάντηση.

wsj.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα