Ελευθερία λόγου στο διαδίκτυο

Του Δρος Απόστολου Κρητικόπουλου*

Ένα τεράστιο θέμα έχει προκύψει στη Μεγάλη Βρετανία μετά τον εν ψυχρώ σφαγιασμό τριών λευκών κοριτσιών από αφρικανικής καταγωγής δολοφόνο και τη μαζική αντίδραση από -πατριώτες κυρίως- Βρετανούς, οι οποίοι με συγκεντρώσεις τους σε δεκάδες πόλεις (μερικές φορές και με βίαιες εκτονώσεις) διαμαρτυρήθηκαν για τη φρικτή δολοφονία των παιδιών. Η αστυνομία και η κυβέρνηση προσπάθησαν συντονισμένα να μετριάσουν τις αντιδράσεις των Άγγλων, οι οποίοι διαμαρτύρονταν οργανωμένα κυρίως μέσω των κοινωνικών δικτύων στο ίντερνετ, θυμίζοντας εποχές Αραβικής Άνοιξης, όταν

και τότε πάλι το facebook και το twitter είχαν παίξει καθοριστικό ρόλο ως εργαλεία συντονισμού και κινητοποίησης για τις τότε μαζικές συγκεντρώσεις.

Έτσι, παρακολουθήσαμε περιστατικά όπου η αγγλική αστυνομία εισέβαλε σε σπίτια πολιτών οι οποίοι είχαν εκφράσει απόψεις υπέρ των συγκεντρώσεων στο διαδίκτυο ή, σε ακόμα πιο υπερβολικές περιπτώσεις, να γίνονται συλλήψεις χρηστών του twitter επειδή απλά αναπαρήγαγαν (δεν το έγραψαν οι ίδιοι!) κάποιο σχόλιο άλλου πολίτη που εκφραζόταν κατά της κυβέρνησης ή υπέρ των διαδηλώσεων. Η βρετανική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι όλες αυτές οι ενέργειες γίνονται βάσει νομικού πλαισίου που απαγορεύει από οποιοδήποτε μέσο την παρότρυνση σε πράξεις βίας. Ο ίδιος ο Ίλον Μασκ, ο ιδιοκτήτης του X, έχει αρχίσει προσωπικά μια μάχη εναντίον του αγγλικού και του σκοτσέζικου κράτους μέσω αναρτήσεών του, στις οποίες διακωμωδεί την αυστηρότητά τους. Τίθεται ένα σοβαρότατο θέμα ελευθερίας έκφρασης, το οποίο προφανώς συγκρούεται με τη διατήρηση της έννομης τάξης σε μια οργανωμένη κοινωνία.

Αποτελεί όντως παράνομη πράξη παρότρυνσης σε βία όταν κάποιος εκφράζεται σε ένα χαλαρό και εφήμερο μέσο έκφρασης, όπως το facebook, ή είναι απλά μια κραυγή εκτόνωσης της έντασης ενός προσώπου που ανήκει στο πλήθος και έτσι θέλει να εκφράσει την αγανάκτησή του; Μια κυβέρνηση πρέπει να εξαντλεί την αυστηρότητά της και να χρησιμοποιεί τεχνολογικά εργαλεία καταγραφής και παρακολούθησης για να καταδικάζει σε πολυετή κάθειρξη (!) κάποιον πολίτη επειδή στιγμιαία αγανάκτησε και εξέφρασε την οργή του για ένα φρικτό γεγονός στο ίντερνετ; Δεν έχω σαφείς απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα. Από τη μια, ως ελεύθερος άνθρωπος που είμαι, θέλω να μπορούμε να εκφραζόμαστε όσο πιο ανεμπόδιστα γίνεται, από την άλλη καταλαβαίνω ότι η διασπορά οργής και εκρηκτικής αγανάκτησης μπορεί να προκαλέσει σοβαρά θέματα διαταραχής της τάξης και του νόμου.

Καταλήγω πως ως θέμα είναι πλέον τεράστιο, και κάθε κυβέρνηση πρέπει να είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις, διατηρώντας όσο καλύτερα τις ισορροπίες.

*∆ιδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)

The post Ελευθερία λόγου στο διαδίκτυο appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα