Ελλάδα και Κύπρος προσφέρουν αμυντικό βάθος στο Ισραήλ

08:33 7/8/2012 - Πηγή: Antinews

Οι στρατηγικές προεκτάσεις της συνεργασίας με το Ισραήλ σε όλους τους τομείς τίθενται επί τάπητος στις επαφές του Ισραηλινού προέδρου Σιμόν Πέρες με την ελληνική πολιτική και πολιτειακή ηγεσία. Ενέργεια, άμυνα, επενδύσεις, τεχνολογία, τουρισμός, γεωργία, αποτελούν τομείς στους οποίους η εμβάθυνση των σχέσεων επιδιώκεται και από τις δύο πλευρές.

 

Το θέμα της ενέργειας απασχολεί ιδιαίτερα τις δύο πλευρές καθώς τα κοιτάσματα που ανακαλύπτονται αλλάζουν ριζικά τους συσχετισμούς στην περιοχή.

Ανεξαρτήτως του τρόπου με τον οποίο θα διοχετευθεί μέρος του κυπριακού και ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μέσω αγωγού ή με πλοία, η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό μέρος της ενεργειακής αλλά και της ευρύτερης γεωπολιτικής εξίσωσης στην περιοχή.

Ισραηλινές εταιρείες προτίθενται να συμμετάσχουν και στις έρευνες για υδρογονάνθρακες νοτίως της Κρήτης, σύμφωνα με πληροφορίες, δε, ήδη από την περίοδο της κυβέρνησης Παπαδήμου είχαν εστιάσει το ενδιαφέρον τους σε συγκεκριμένα σημεία. Η ιδιωτικοποίηση ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, επίσης ανήκει στο πεδίο του ισραηλινού ενδιαφέροντος.

Το Ισραήλ, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, θεωρεί την Ελλάδα χρήσιμο και κρίσιμο εταίρο σε μια Ανατολική Μεσόγειο η οποία βυθίζεται στην αστάθεια. Οι κοινές αεροπορικές ασκήσεις και η εν γένει σύσφιγξη των αμυντικών σχέσεων καταδεικνύει τη σημασία που δίνουν οι Ισραηλινοί σε αυτόν τον τομέα.

Η προσπάθεια του Τελ Αβίβ να αποκαταστήσει διαύλους με την Αγκυρα, ακόμα και αν ευοδωθεί δεν πρόκειται να οδηγήσει σε αποκατάσταση σχέσης πλήρους εμπιστοσύνης. Ο περίγυρος παραμένει εχθρικός για το Ισραήλ και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει.

Αντιθέτως, εφόσον προχωρήσει σε στρατιωτική ενέργεια κατά του Ιράν στο ορατό μέλλον, όπως φαίνεται ότι σχεδιάζει, οι συνθήκες ασφαλείας θα επιδεινωθούν, ενώ η «αραβική άνοιξη» ούτως ή άλλως ριζοσπαστικοποιεί το περιβάλλον. Ο δε εμφύλιος στη Συρία δεν πρόκειται να οδηγήσει σε καλύτερη, για το Ισραήλ, επόμενη μέρα από άποψη συσχετισμού δυνάμεων στο συριακό έδαφος, καθώς τα ακραία ισλαμικά στοιχεία ενισχύονται.

Μέσα σε όλο αυτόν τον ορυμαγδό, το Ισραήλ βλέπει στην Κύπρο και την Ελλάδα το αμυντικό βάθος που λόγω γεωγραφίας του λείπει ως κράτος. Εξελίξεις ενδέχεται να υπάρξουν και σε ό,τι αφορά στην αμυντική βιομηχανία όπου οι Ισραηλινοί αναζητούν τρόπους συνεργασίας, η οποία αν προχωρήσει ανοίγει δρόμους σε ένα πεδίο που για ευνόητους λόγους θα έπρεπε να απασχολεί την Ελλάδα.

Αξιοσημείωτο είναι το ενδιαφέρον στον αγροτικό τομέα και ενδεικτικό είναι ότι στη συζήτηση με διευρυμένη σύνθεση που έγινε μετά τη συνάντηση των κυρίων Παπούλια και Πέρες, από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος και Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης και από ισραηλινής η υπουργός Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Ορίτ Νοκέντ.

 Λάμπρος Καλαρρύτης στον Ελεύθερο Τύπο

Keywords
Τυχαία Θέματα