ΕΛΣΤΑΤ: Χαμηλότερο ήταν τελικά το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017

Στο 3,9% του ΑΕΠ "κλείδωσε" τελικά το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 4% του ΑΕΠ (αναθεωρήθηκε δηλαδή προς τα κάτω κατά 0,1% του ΑΕΠ). Αναμένεται και η ανακοίνωσή του σε όρους μνημονίου (με βάση τα στοιχεία του Απριλίου ήταν στο 4,2% του ΑΕΠ).

Σύμφωνα με την νέα

2η κοινοποίηση δημοσιονομικών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ αναθεωρήθηκε προς τα "κάτω", κατά 0,2% και το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 στο 3,7% του ΑΕΠ από 3,9% προηγουμένως. Ο λόγος για την 2η επί τα χείρω αναθεώρηση του 2016 (το 2017 είχε μειωθεί κατά 0,4% του ΑΕΠ).

Τα στοιχεία θα τεθούν πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τους δημοσιονομικούς στόχους του 2018-2019. Η οριακή αυτή επιδείνωση στις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας μένει να φανεί αν θα δυσκολέψει τα ελληνικά επιχειρήματα για υπεραπόδοση φέτος και το 2019, ικανή να καλύψει την διανομή κοινωνικού μερίσματος αλλά και "παροχές" αξίας 1,1 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι για τις παροχές δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει οι θεσμοί αμφισβητώντας σύμφωνα με πληροφορίες ένα μέρος από το υπερπλεόνασμα.

Τα στοιχεία

Πάντως, η βασικότερη αιτία των αλλαγών δεν είναι άλλη από το ΑΕΠ. Η ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει ότι "οι αναθεωρήσεις στο αποτέλεσμα των ετών 2015 - 2017 οφείλονται κυρίως σε επικαιροποιημένα στοιχεία, σε μεθοδολογικές αλλαγές στην ταξινόμηση κάποιων ειδικών συναλλαγών και στην αναθεώρηση του ΑΕΠ".

Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι το ονομαστικό ΑΕΠ ήταν τελικά υψηλότερο από ότι υπολογιζόταν προηγουμένως: στα 180,2 δις ευρώ έναντι 177,7 που ήταν η εκτίμηση του Απριλίου για το έτος 2017. Καθώς λοιπόν είναι ο παρονομαστής, δείχνει το πλεόνασμα "χαμηλότερο". Σε απόλυτη αξία το πρωτογενές πλεόνασμα μειώθηκε στα 7,01 από 7,08 δις ευρώ.

Το ισοζύγιο γενικής κυβέρνησης (μαζί με δαπάνες για τόκους) παραμένει στο 0,8% του ΑΕΠ. Το χρέος σε αξία είναι οριακά υψηλότερο στην νέα αυτή κοινοποίηση (στα 317,414 δις ευρώ από 317.407 προηγουμένως), αλλά ως αναλογία του ΑΕΠ καταγράφεται για τον ίδιο λόγο χαμηλότερο στο 176,1% του ΑΕΠ έναντι 178,6% προηγουμένως.

Πρώτη σε χρέος σύμφωνα με την Eurostat

Στην παράλληλη ανακοίνωση της Eurostat για όλα τα κράτη μέλη, δεν υπάρχει κανένας "αστερίσκος" για τις ελληνικές επιδόσεις. Αυτό που αναφέρεται είναι η αρνητική "πρωτιά" ης Ελλάδας στο χρέος που έφτασε στο 176.1% του ΑΕΠ το 2017 με 2η την Ιταλία στο 131.2% του ΑΕΠ και 3η την Πορτογαλία στο 124.8% του ΑΕΠ.

Η ανακοίνωση

Πρόκειται για την καθιερωμένη ανακοίνωση ανά εξάμηνο των δημοσιονομικών επιδόσεων όλων των κρατών - μελών στο πλαίσιο της "διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος" η οποία στο παρελθόν είχε αποκαλύψει τους "αστερίσκους" στα ελληνικά στοιχεία με τις γνωστές δημοσιονομικές περιπέτειες στις οποίες είχε εισέλθει η χώρα.

Οι μετρήσεις σε όρους Eurostat και σε όρους Μνημονίου (ή αλλιώς μεταμνημονιακής Ενισχυμένης Εποπτείας αφού πλέον τα μνημόνια τελείωσαν), έχουν μια σειρά από τεχνικές διαφοροποιήσεις στον τρόπο υπολογισμού του πλεονάσματος. Μεταξύ άλλων, είναι διαφορετική η μέτρηση των επιστροφών φόρων, των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις, των εσόδων από τα κέρδη ομολόγων από κεντρικές Τράπεζες, των δαπανών για τη στήριξη των τραπεζών, των δαπανών για το προσφυγικό που δεν καλύπτονται από την ΕΕ.

Η πιστοποίηση γίνεται με βάση τα στοιχεία που έστειλε η ΕΛΣΤΑΤ στις αρχές Οκτωβρίου στη Εurostat. Η "διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος" ή αλλιώς EDP ελέγχει το κατά πόσο τα κράτη-μέλη διατηρούν κάτω του ορίου του 3% του ΑΕΠ το έλλειμμα, αλλά και κατά πόσο διατηρούν σε πτωτική πορεία το χρέος.

Η Eurostat πιστοποιεί τα στοιχεία και αυτά χρησιμοποιούνται στη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, με την Κομισιόν να περιμένει αυτές τις ημέρες τις απαντήσεις από τα 6 κράτη - μέλη στα οποία έστειλε επιστολές ζητώντας εξηγήσεις αναφορικά με τους στόχους του 2019 (σ.σ. με μεγάλο αγκάθι την Ιταλία).

Στην ελληνική περίπτωση η διαπραγμάτευση βρίσκεται ούτως ή άλλως σε εξέλιξη στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας με τεχνικά κλιμάκια να πραγματοποιούν "καθόδους" στην Αθήνα, αλλά και εξ αποστάσεως διαπραγματεύσεις και ανταλλαγές στοιχείων να λαμβάνουν συνεχώς χώρα.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα