Ένα νέο Βιετνάμ;

Το 1975, μετά από πολλά χρόνια πολέμου, οι ΗΠΑ αποχώρησαν ντροπιασμένες από το Βιετνάμ.

Ήταν μια «οδυνηρή» ήττα για την παγκόσμια αυτή υπερδύναμη.

Αργότερα, είχα διαβάσει κάπου, ότι ο πόλεμος εκείνος είχε κοστίσει πάρα πολλά δισεκατομμύρια δολάρια στους Αμερικάνους, τόσα που αν τα μοίραζαν στους Βορειοβιετναμέζους, που είχαν μέσο εισόδημα 7 δολάρια το χρόνο, θα ήταν όλοι πάμπλουτοι και άρα θα αποκήρυτταν τον κομμουνισμό από μόνοι τους, και άρα δεν θα υπήρχε λόγος πολέμου, ούτε τόσες δεκάδες χιλιάδες απώλειες

για τους Αμερικανούς.

Σήμερα βλέπουμε κάτι ανάλογο να συμβαίνει στο Αφγανιστάν, που θυμίζει κάτι σαν νέο Βιετνάμ για την Αμερική.

Μετά από δυο ολόκληρες δεκαετίες αμερικανικής παρουσίας εκεί, ο πόλεμος τερματίζεται με τους Ταλιμπάν θριαμβευτές, και την εικόνα των ΗΠΑ στα τάρταρα.

Έτσι, καθώς πλησιάζει η θλιβερή επέτειος της 9/11, που αποτέλεσε την αφορμή της αμερικανικής επέμβασης στο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν πανηγυρίζουν και η Αμερική υποχωρεί ατάκτως έχοντας πληρώσει έναν βαρύ λογαριασμό αίματος με σχεδόν 3.000 νεκρούς στρατιώτες της, και κάπου $2 τρισεκατομμύρια σε χρήμα.

Για πολλούς αναλυτές της διεθνούς επικαιρότητας, οι εξελίξεις αυτές θα αποδυναμώσουν το προφίλ των ΗΠΑ, και μάλιστα σε μια φάση όπου ο πρόεδρος Μπάιντεν προσπαθεί να συσπειρώσει τη Δύση ενάντια στην ανερχόμενη οικονομικά (και όχι μόνο) Κίνα.

Παράλληλα, ο πρόεδρος δέχεται σφοδρή κριτική για την κακή διαχείριση και οργάνωση της αμερικανικής αποχώρησης από το Αφγανιστάν, με τους διπλωμάτες των ΗΠΑ να φεύγουν άρον άρον με ελικόπτερα, την ώρα που μόλις ένα μήνα πριν ο Μπάιντεν υποτιμούσε την επέλαση των Ταλιμπάν.

Όσον αφορά στην υπόλοιπη Δύση (βλ. ΕΕ), η μόνη αντίδραση γίνεται μέσω οργισμένων… τουίτς προς τους Ταλιμπάν, θυμίζοντας σε εμένα τον ποταπό τα αυστηρά μηνύματα προς την Τουρκία του πάλαι ποτέ ΠτΔ κ.Παυλόπουλου.

Μηνύματα όπως «θα απομονωθείτε διεθνώς αν δεν συμμορφωθείτε», και άλλα παρόμοια.

Με αποτέλεσμα οι Ταλιμπάν να τα έχουν κάνει επάνω τους.

Και όπως ανέφερε η γερουσιαστής Liz Cheney, «όλοι οι αντίπαλοί μας ξέρουν πλέον πως μπορούν να μας απειλούν ατιμώρητα, ενώ οι σύμμαχοί μας αναρωτιούνται αν μπορούν πια να βασίζονται σε εμάς».

Κάτι ανάλογο δημοσίευσε και η κινεζική Global Times, γράφοντας πως «οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την αφερεγγυότητα της Αμερικής ως συμμάχου για κάποιους, τους οποίους πουλάει για τα δικά της εθνικά συμφέροντα».

Και ποια είναι τα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα; Κυρίως να πάψουν οι «διαρκείς» πόλεμοι απανταχού στην υφήλιο, κάτι που θέλει διακαώς η πλειοψηφία των Αμερικανών πολιτών, που έχουν βαρεθεί να υποδέχονται σάκους με πτώματα.

Ή όπως ανέφερε ο υπ. Εξ. των ΗΠΑ Antony Blinken, «το μόνο που θέλουν οι διεθνείς ανταγωνιστές μας είναι να μας δουν να λιμνάζουμε στο Αφγανιστάν για άλλα 5-10 χρόνια. Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι διότι κάτι τέτοιο δεν αποτελεί εθνικό μας συμφέρον».

Πάντως, για όλους εκείνους που θεωρούν ότι η Κίνα θα αποθρασυνθεί, και πια θα είναι ελεύθερη να κάνει ότι θέλει (βλ. Ταϊβάν) υπάρχει ο αντίλογος που βλέπει μια μετατόπιση της αμερικανικής στρατιωτικής και οικονομικής παρουσίας από την ευρύτερη Μ. Ανατολή προς τον Ειρηνικό, κάτι που κάθε άλλο επιθυμεί το Πεκίνο.

Όσο για τα καθ’ ημάς, προβλέπεται θηριώδης αύξηση των προσφύγων από το Αφγανιστάν, μέσω της Τουρκίας που άλλο που δεν θέλει από το να τους εργαλειοποιήσει, εκβιάζοντας τόσο την ΕΕ όσο και εμάς για ίδιά της συμφέροντα.

Συνεπώς προβλέπεται ένα καυτό φθινόπωρο, με τον Ερντογάν (και τις δικές μας ΜΚΟ) να τρίβουν τα χέρια τους, και μάλιστα σε μια φάση που ακόμη να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση και πιστοποίηση των ΜΚΟ, την οποία είχε ξεκινήσει ο Κουμουτσάκος αλλά τον εξαφάνισαν τα «βρώμικα συμφέροντα», αλλιώς δεν εξηγείται.

Όπως και να έχει ετοιμαστείτε για «εισβολές», και καλού κακού γραφτείτε σε καμιά σχολή εκμάθησης φαρσί, σουαχίλι, κλπ.

Και όσο για εκείνους που φοβούνται αύξηση των κρουσμάτων κόβιντ με την αθρόα έλευση των νέων προσφύγων, ελπίζω να ισχύει εκείνη η φήμη που άκουσα από έγκυρη πηγή, που θέλει τον λαλίστατο υπ. Υπανάπτυξης να δηλώνει πως «είμαστε θωρακισμένοι, κανένας παράτυπος μετανάστης δεν θα περνάει τα σύνορα αν δεν έχει κάνει αρνητικό σελφ τεστ το τελευταίο 24ωρο»!

Έτσι μπράβο… αν και χρειάζεται και PLF λέω εγώ, για να είμαστε πιο σίγουροι.

Ελπίζω λοιπόν οι έλεγχοι των εισερχομένων ικετών θα πρέπει να είναι ενδελεχείς στα σύνορα, όπως είναι και στα λιμάνια, όπου κλιμάκια του ΣΚΑΙ συνδράμουν τα λιμενικά όργανα στους ελέγχους των επιβατών κατά τον «επιβιβασμό»(!) όπως ανέφερε μια ρεπόρτερ του καναλιού τις προάλλες…

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βιετνάμ,vietnam