Εναντίον της Ελλάδας ξανά ο Σόιμπλε, λέει όχι στην επιμήκυνση

Tη μάσκα του «κακού» απέναντι στην Ελλάδα ξαναφόρεσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατηγορώντας την ως τη μόνη χώρα της ευρωζώνης που δεν σημείωσε ως τώρα πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και ως εκ τούτου δεν δικαιούται επιμήκυνση!

«Ολες οι χώρες που εφαρμόζουν πρόγραμμα προσαρμογής, εκτός της Ελλάδας που βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, έχουν σημειώσει

σημαντική πρόοδο… Περισσότερος χρόνος θα δοθεί μόνο σε όσους πραγματοποιούν μεταρρυθμίσεις», κούνησε το δάχτυλο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σε συνέδριο, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Δεν αποκλείεται η στροφή του Σόιμπλε να υπαγορεύτηκε από την «ανταρσία» 42 βουλευτών του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, που κάλεσαν τη Μέρκελ να αλλάξει στάση απέναντι στην Ελλάδα. Κατ’ ουσίαν ζήτησαν να κλείσει η κάνουλα της βοήθειας και να εξεταστεί η δυνατότητα… προσωρινής αποπομπής της από το ευρώ, ακόμη και χρεοκοπίας εντός της Ε.Ε.

«Αν μια χώρα της ευρωζώνης δεν καταφέρει να μειώσει το χρέος της, τότε θα πρέπει να εξεταστεί η προσωρινή έξοδός της από την ΟΝΕ», αναφέρει έγγραφο της ομάδας των 42 βουλευτών της CDU/CSU, που περιήλθε στην κατοχή της Handelsblatt. Οι «αντάρτες» της Μέρκελ ζητούν να θεσπιστεί μια συντεταγμένη διαδικασία χρεοκοπίας κρατών εντός της ευρωζώνης, που θα προβλέπει παραμονή του «κράτους-παρία» στην Ε.Ε. για να αποφευχθούν κοινωνικές και οικονομικές αναταραχές. Ωστόσο. η θυσία του (σ.σ.: δίκην Ιφιγένειας) κρίνεται επιβεβλημένη «για να μην καταρρεύσει το ευρώ εξαιτίας ενός κράτους-μέλους».

Η σκλήρυνση του Σόιμπλε απέναντι την Αθήνα συνοδεύτηκε από την κατηγορηματική άρνηση του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, να διευκολύνει την Ελλάδα, σε αντίθεση με τις προτροπές του ΔΝΤ και του IIF να παραχωρηθούν σημαντικές ανάσες στην Αθήνα!

Στη μηνιαία του ομιλία ο Ντράγκι απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να δεχτεί η ΕΚΤ κούρεμα ή χρονική μετάθεση αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων (ύψους 40 δισ. ευρώ) που έχει στην κατοχή της. Να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος αυτού του πακέτου η ΕΚΤ το απέκτησε δευτερογενώς στο 20% της ονομαστικής του αξίας, κι όμως απαιτεί από τη γονατισμένη Ελλάδα να το αποπληρώσει στο ακέραιο.

Σε αντίθετο μήκος κύματος κινήθηκε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα, καθώς στόχος της Τρόικας είναι να βρεθούν βιώσιμα μέτρα, που θα κρατήσουν το ελληνικό πρόγραμμα σε τροχιά.

Η «χαλαρότερη» στάση του ΔΝΤ συνοδεύτηκε από την ακόμη «φιλελληνικοτερη» τοποθέτηση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) που ζήτησε ουσιαστικά την αλλαγή του μνημονιακού μίγματος, καλώντας την Ε.Ε. να δώσει επιμήκυνση στην Ελλάδα και να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού. Το εντυπωσιακότερο είναι πως το ίδρυμα του κ. Τσαρλς Νταλάρα, που εκπροσωπεί τις διεθνείς τράπεζες, ζήτησε να εγκαταλειφθούν τα μέτρα σκληρής λιτότητας στην Ε.Ε. και να αντικατασταθούν ουσιαστικά από κεϊνσιανές πολιτικές τόνωσης της ζήτησης μέσω δημοσίων επενδύσεων.

Γιάννης Παπαδάτος στον Ελεύθερο Τύπο 

Keywords
Τυχαία Θέματα