Ένας υπέροχος αθλητικός Αύγουστος!
Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός έκανε και πάλι το θαύμα του! Έκανε τους Έλληνες να συγκινηθούν, να… χοροπηδούν από χαρά και υπερηφάνεια, να υποκλιθούν στο μεγαλείο των «χρυσών» Αντιγόνης Ντρισμπιώτη, Μίλτου Τεντόγλου, Απόστολου Χρήστου, Ελίνας Τζένγκο και Αντώνη Παπακωνσταντίνου. Και υπάρχει και συνέχεια, με τον Λευτέρη Πετρούνια να διεκδικεί σήμερα (21/8, 16:00) με αξιώσεις το έκτο ευρωπαϊκό χρυσό μετάλλιο στους κρίκους, κάτι που έχει πετύχει μόνο ο Ούγγρος Κρίστιαν Μπέρκι με έξι μετάλλια στον πλάγιο ίππο.
Καρδίτσα, Γρεβενά, Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη,
Αυτά τα «χρυσά» παιδιά του στίβου, της κωπηλασίας και της κολύμβησης -ας μην ξεχνάμε και τον νεαρό «χρυσό» αρσιβαρίστα Κωνσταντίνο Λαμπρίδη στο Ευρωπαϊκό U17- μαζί με όλους τους μεταλλιούχους (Στεφανίδη, Ντούσκος, Φίτσιου, Αναστασιάδου, Γκολομέεβ, η εθνική νεανίδων στο πόλο, η ομάδα της καλλιτεχνικής κολύμβησης κόμπο) μας ανέβασαν στο βάθρο! Εκτός από τα έξι χρυσά, η Ελλάδα πανηγύρισε την κατάκτηση έξι ασημένιων και δύο χάλκινων μεταλλίων σε επίπεδο ανδρών και γυναικών.
Αυτές και αυτοί που ξεχώρισαν, αλλά και τ΄ άλλα παιδιά του ελληνικού ερασιτεχνικού αθλητισμού, όσα προσπάθησαν και δεν μπήκαν στα μετάλλια, μας υπενθυμίζουν κάθε φορά τη σημασία της αφοσίωσης του ανθρώπου σε κάτι υψηλό, ηθικό και πνευματικό.
Είναι κομιστές ελπίδας και πίστης. Πρεσβεύουν τις αξίες του Ολυμπισμού: την ευγενή άμιλλα, την ανοχή, την ισότητα, τη δικαιοσύνη, τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, την αυτοπειθαρχία, την αυτοεκτίμηση, τη συμμετοχή και τη συνεργασία.
To Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) παρουσιάζει τις επιτυχίες του ελληνικού αθλητισμού τον Αύγουστο:
ΧΡΥΣΑ ΚΑΙ ΔΙΠΛΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΝΤΡΙΣΜΠΙΩΤΗ (2 χρυσά μετάλλια)
ΧΡΥΣΟ – 35 χλμ. ΒΑΔΗΝ (Ευρωπαϊκό Μονάχου)
ΧΡΥΣΟ – 20 χλμ. ΒΑΔΗΝ (Ευρωπαϊκό Μονάχου)
Η «πιο… καλή γκαρσόνα», στο τσιπουράδικο με τους μεζέδες της μητέρας της Γιώτας, στην Καρδίτσα! Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, δεν είχε άλλη επιλογή επί δεκαετίες, παρά να βγαίνει για προπόνηση στον… δρόμο λίγο μετά τα μεσάνυχτα και αφού είχε ολοκληρώσει σέρβις και καθαριότητες. Είχε σταματήσει τον αθλητισμό στα 20 της χρόνια, λόγω σπουδών και οικογενειακών ζητημάτων. Στα 27 της ζύγιζε μόνο 43 κιλά και είχε βρεθεί στο όριο της νευρικής ανορεξίας. Για να φτιάξει το σώμα της ξεκίνησε τότε ξανά την ενασχόληση με τον αθλητισμό μέχρι που κάποιος φίλος της την προκάλεσε να ξαναφτάσει σε επίπεδο πρωταθλητισμού… κι αυτό ήταν!
Η Ντρισμπιώτη έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό, μετά την κατάκτηση της 8ης θέσης στα 20 χλμ. βάδην στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο (1:31.24) το 2021. Παρά την επιτυχία της στην Ιαπωνία, αρχικά είχε εξαιρεθεί από τις ολυμπιακές υποτροφίες της ΕΟΕ, λόγω ηλικίας. Η έντονη αντίδρασή της και η σθεναρή υποστήριξη που έλαβε από την Κατερίνα Στεφανίδη είχε ως αποτέλεσμα να συμπεριληφθεί ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.
Κι αφού στις 22 Ιουλίου φέτος, κατέκτησε την 4η θέση στα 35 χλμ. βάδην του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στο Όρεγκον των ΗΠΑ, με χρόνο 2:41.58 συντρίβοντας το παλαιό πανελλήνιο ρεκόρ, στο Μόναχο έγραψε Ιστορία! Στα 38 χρόνια της έγινε η πρώτη Ελληνίδα, σε άνδρες και γυναίκες, που έκανε νταμπλ σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην ιστορία του στίβου, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο τόσο στα 35 χλμ. βάδην (2 ώρες και 47 λεπτά) στις 16/8, όσο και το χρυσό στα 20 χλμ. (1:29.03) στις 20/8.
«Δεν έτρεχα μόνη μου σήμερα, έτρεξα για όλους όσοι ήταν δίπλα μου και με πίστεψαν. Οι Έλληνες ήταν η δύναμή μου για να τρέξω ακόμη περισσότερο και να κερδίσω. Τους ευχαριστώ»,» δήλωσε μετά το «χρυσό» νταμπλ, η Ελληνίδα βαδίστρια που μέσα σε 4 ημέρες διένυσε 55 χλμ. και ήταν αυτή που επέμεινε στον προπονητή της, Ναπολέοντα Κεφαλόπουλο, να συμμετάσχει και στα 20μ. παρά την κούραση.
Ο επόμενος αγώνας της… τεράστιας Αντιγόνης Ντρισμπιώτη είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού το 2024, όταν θα προσπαθήσει να ανέβει στο βάθρο… πριν κρεμάσει τα παπούτσια της.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΥ (1 χρυσό, 1 ασημένιο)
ΧΡΥΣΟ – 50μ. ΎΠΤΙΟ (Ευρωπαϊκό Ρώμης)
ΑΣΗΜΕΝΙΟ – 100μ. ΎΠΤΙΟ (Ευρωπαϊκό Ρώμης)
Ο πανύψηλος κολυμβητής (1.98) ξεκίνησε την κολύμβηση σε ηλικία 7 ετών, απλά για να μάθει κολύμπι. Αν και όπως έχει δηλώσει στην αρχή δεν του άρεσε καθόλου, άρχισε ν’ αγαπά την κολύμβηση σιγά σιγά και έκτοτε κολυμπάει χωρίς καμία διακοπή.
Στο Ευρωπαϊκό της Ρώμης κατάφερε να νικήσει τον… εαυτό του, μία αρνητική παράδοση που τον ήθελε να μην πιάνει την απόδοση που μπορούσε στους τελικούς. Και μετά από τρία διαδοχικά χάλκινα μετάλλια στα 100μ. ύπτιο, στις 15 Αυγούστου, ο Απόστολος Χρήστου, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 50μ. ύπτιο με 24.36, μετά από έναν συγκλονιστικό τελικό, αφού νίκησε στην τελευταία χεριά τον μεγάλο του αντίπαλο, τον Ιταλό Τόμας Τσεκόν, σημειώνοντας και πανελλήνιο ρεκόρ. Έγινε ο τέταρτος Έλληνας, σε άνδρες και γυναίκες, που αναδεικνύεται πρωταθλητής Ευρώπης στην κολύμβηση και ο δεύτερος Έλληνας, μετά τον Άρη Γρηγοριάδη (2008 στο Αϊντχόφεν), που κερδίζει τον ευρωπαϊκό τίτλο στα 50μ. ύπτιο. Ο κολυμβητής του Ολυμπιακού, με προπονητή τον Παναγιώτη Βελέντζα, ανέβηκε ξανά στο βάθρο στις 17 Αυγούστου, κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο στα 100μ. ύπτιο, με 52.24. Αυτή τη φορά ήταν σειρά του Ιταλού Τσεκόν να του «κλέψει» το χρυσό στην τελευταία χεριά.
Όμως, ο Χρήστου είχε κάθε λόγο να χαμογελά, αφού ισοφάρισε την καλύτερη εμφάνιση Έλληνα αθλητή σε Ευρωπαϊκό (Άρης Γρηγοριάδης, 2008), έγινε ο πρώτος Έλληνας κολυμβητής με τέσσερα μετάλλια σε ένα αγώνισμα (τα 100μ. ύπτιο), ο πρώτος που ανεβαίνει στο βάθρο σε τέσσερις διαδοχικές διοργανώσεις, ενώ ισοφάρισε και το ρεκόρ συνολικής συγκομιδής μεταλλίων (πέντε) του Γρηγοριάδη. Πλέον, το μέλλον φαίνεται πως του ανήκει και όπως τόνισε και ο ίδιος: «Πλέον μπορώ να διαχειριστώ καλύτερα τις κούρσες μου. Η Ρώμη ήταν ένα μεγάλο βήμα για μένα ενόψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του χρόνου, αλλά και για το Παρίσι το 2024».
ΜΙΛΤΟΣ ΤΕΝΤΟΓΛΟΥ
ΧΡΥΣΟ – ΆΛΜΑ ΕΙΣ ΜΗΚΟΣ (Ευρωπαϊκό Μονάχου)
Αντιστάρ, αν και… ιπτάμενος στο σκάμμα… προσγειωμένος στις δηλώσεις του μετά τους άθλους του, χωρίς ίχνος έπαρσης παρουσιάζεται ο Μίλτος Τεντόγλου και είναι για αυτή την απλότητά του που τον σέβονται ακόμη περισσότερο οι Έλληνες φίλαθλοι. Στην ευθύτητά του 24χρονου αθλητή του Γιώργου Πομάσκι
Ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης του Τόκιο στο άλμα εις μήκος, το τρομερό παιδί των Γρεβενών, κατέκτησε για δεύτερη διαδοχική φορά και μάλιστα με ρεκόρ αγώνων (8.52μ.) το χρυσό μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανοικτού στίβου! Τη νύχτα της 16ης Αυγούστου, μετά το χρυσό στο Βερολίνο το 2018, ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου και στο Μόναχο και έγινε ο πρώτος Έλληνας αθλητής του μήκους που κατακτά δύο σερί χρυσά μετάλλια σε Ευρωπαϊκό και δεύτερος στον ελληνικό στίβο, αφού μόνο η Κατερίνα Στεφανίδη είχε κατακτήσει μέχρι σήμερα δύο διαδοχικά χρυσά στα Ευρωπαϊκά ανοικτού του 2016 και του 2018. Ο «ιπτάμενος» Τεντόγλου… πέταξε στα 8.52, στο 4ο άλμα του κάνοντας ρεκόρ αγώνων βελτιώνοντας δηλαδή την επίδοση στα 8.47 μ. του Γερμανού Ρέιφ από το 2010.
Με την ευθύτητα που τον διακατέχει ο 24χρονος αθλητής του Γιώργου Πομάσκι, αφού πρώτα έθεσε ως νέο στόχο τα εννέα μέτρα, απάντησε όταν ρωτήθηκε που αφιερώνει το χρυσό μετάλλιο: «Αυτό το μετάλλιο δεν το έχω αφιερώσει κάπου. Είναι για μένα αυτό το μετάλλιο. Πέρασα δύσκολα φέτος, έκανα πολλούς αγώνες. Ζέστες, κρύα, ταξίδια. Επιτέλους πήρα αυτό που άξιζα και με την επίδοση και με το μετάλλιο. Εγώ κρατάω περισσότερο την επίδοση».
Και καθώς στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Όρεγκον στις 17 Ιουλίου, ο Κινέζος Γουάνγκ του «έκλεψε» το χρυσό μετάλλιο και την ευκαιρία να κάνει το απόλυτο των πέντε χρυσών σε Ολυμπιακούς, Παγκόσμιο ανοιχτού και Κλειστού, Ευρωπαϊκό ανοιχτού και κλειστού (είχε τα άλλα τέσσερα), ο Τεντόγλου ευχήθηκε: «Του χρόνου είναι το Παγκόσμιο και δεν θέλω να μου ξεφύγει. Και δεν θα μου ξεφύγει!».
ΕΛΙΝΑ ΤΖΕΝΓΚΟ
ΧΡΥΣΟ – ΑΚΟΝΤΙΣΜΟΣ (Ευρωπαϊκό Μονάχου)
Κόρη Αλβανών μεταναστών που ζουν και εργάζονται πολλά χρόνια στην Ελλάδα, η Ελίνα Τζένγκο γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Καλλικράτεια της Χαλκιδικής στις 2 Σεπτεμβρίου 2002. Πριν ακόμη συμπληρώσει τα 20 χρόνια, το βράδυ της 20ής Αυγούστου, η Ελίνα Τζένγκο, κατέκτησε το πρώτο χρυσό μετάλλιο της καριέρας της σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, με επίδοση 65.81μ. (ατομικό ρεκόρ, Πανελλήνιο ρεκόρ Κ23 και δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στην Ελλάδα) στη δεύτερη προσπάθειά της, στο Μόναχο. Η αθλήτρια του Γιώργου Μποτσκαριώβ έγινε έτσι η 3η Ελληνίδα που στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης στον ακοντισμό, μετά τις Άννα Βερούλη (1982, Αθήνα) και Μιρέλα Μανιάνη (2002, Μόναχο). Έναν χρόνο νωρίτερα, τον Αύγουστο του 2021, η Τζένγκο με βολή στα 59.60, είχε κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ20, στο Ναϊρόμπι. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων της Αργεντινής (Μπουένος Άιρες) το 2018 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, με 63.34.
Η Ελίνα Τζένγκο βίωσε και μία… αδικία στην καριέρα της, τον Αύγουστο του 2020, όταν η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου δεν της αναγνώρισε την επίδοση 63.96 που έκανε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κ20 επειδή λόγω γραφειοκρατίας δεν έγινε έγκαιρα ο έλεγχος ντόπινγκ. Η επίδοση αυτή θα αποτελούσε παγκόσμιο ρεκόρ Κ20, ευρωπαϊκό ρεκόρ Κ20, πανελλήνιο ρεκόρ Κ20 και τη δεύτερη επίδοση όλων των εποχών στη χώρα μας στις γυναίκες. Παράλληλα ήταν η έβδομη επίδοση στον κόσμο εκείνη την χρονιά σε επίπεδο γυναικών.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΧΡΥΣΟ – ΣΚΙΦ ΕΛΑΦΡΩΝ ΒΑΡΩΝ (Ευρωπαϊκό Μονάχου)
Φοιτητής βιολογίας, ο γεννημένος στην Αθήνα Αντώνης Παπακωνσταντίνου και Παγκόσμιος Πρωταθλητής κάτω των 23 πέρυσι, στην πρώτη χρονιά του στην ηλικιακή κατηγορία των ανδρών, κατάφερε ν΄ ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας του Μονάχου. Στις 14 Αυγούστου, στον τελικό του σκιφ ελαφρών βαρών, τερμάτισε πρώτος με χρόνο 07:21.84 και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Ο Παπακωνσταντίνου ανήκει στον Ναυτικό Όμιλο Αιγυπτιωτών και προπονήτριά του είναι η 6η Ολυμπιονίκης στην Κίνα (2008), Χρύσα Μπισκιτζή.
Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μονάχου, ο 23χρονος κωπηλάτης αγωνίστηκε με βάρκα του συλλόγου του και όχι της εθνικής ομάδας. «Χωρίς τους γονείς μου δεν θα μπορούσα να παραμείνω στην κωπηλασία και να συνεχίσω να τραβάω κουπί. Δεν έχω από κάπου έσοδα και οι γονείς μου μού καλύπτουν όλες τις ανάγκες μου στον αθλητισμό και όχι μόνο,» κατέθεσε ο Αντώνης Παπακωνσταντίνου μετά την κατάκτηση της κορυφής.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΑΜΠΡΙΔΗΣ
ΧΡΥΣΟ – 61κ. ΆΡΣΗ ΒΑΡΩΝ, ΣΤΟ ΖΕΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ (Ευρωπαϊκό U17 Ραζίν)
ΧΑΛΚΙΝΟ – 61κ. ΆΡΣΗ ΒΑΡΩΝ, ΣΤΟ ΑΡΑΣΕ (Ευρωπαϊκό U17 Ραζίν)
Το μέλλον της ελληνικής άρσης βαρών… βρίσκεται στα χέρια του. Ο Κωνσταντίνος Λαμπρίδης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα άρσης βαρών U17, στις 12 Αυγούστου, στην πόλη Ραζίν της Πολωνίας. Ο νεαρός αρσιβαρίστας από την Αλμωπία και αθλητής της Ολυμπιάδας Εξαπλατάνου αναδείχτηκε νικητής στην κατηγορία των 61κ. σηκώνοντας 249 κιλά στο σύνολο, ενώ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο ζετέ με 140 κιλά, καθώς και το χάλκινο στο αρασέ με 109 κιλά. Με δηλώσεις του, ο Κωνσταντίνος Λαμπρίδης, αφιέρωσε στην Ελλάδα αυτή τη διάκριση, με τις επιδόσεις του στην Πολωνία ν’ αποτελούν πανελλήνια ρεκόρ σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία.
ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ
ΑΣΗΜΕΝΙΟ – ΆΛΜΑ ΕΠΙ ΚΟΝΤΩ (Ευρωπαϊκό Μονάχου)
Το γελαστό κορίτσι του ελληνικού στίβου, η Κατερίνα Στεφανίδη, δεν χρειάζεται συστάσεις. Μπήκε στα… σπίτια των Ελλήνων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο άλμα επί κοντώ με 4.85μ. Έκτοτε δεν έχει βγει από τις καρδιές όλων και από την ελίτ του αγωνίσματός της. Δραστήρια, με άποψη την οποία τολμά και διατυπώνει δημόσια και συνδικαλιστική δράση για τα δικαιώματα των αθλητών. Ζει τον περισσότερο χρόνο στις ΗΠΑ, όπου πήρε πτυχίο στη νευροψυχολογία και Μεταπτυχιακό στη γνωστική ψυχολογία.
Στη Ρώμη ανέβηκε για 4η διαδοχική φορά στο βάθρο Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, κάτι που έχει πετύχει μόνο εκείνη ανάμεσα στους Έλληνες αθλητές, στην ιστορία του στίβου! Το ασημένιο μετάλλιο στη Ρώμη ήταν το 11ο σε μεγάλες διοργανώσεις σε επίπεδο γυναικών.
Στον τελικό της 17ης Αυγούστου, η Στεφανίδη, αν και πέτυχε την καλύτερη φετινή της επίδοση με 4.75μ., είδε την 24χρονη Βίλμα Μούρτο από την Φινλανδία να κάνει την… έκπληξη και με 4.85μ. (13 πόντους πάνω από το προηγούμενο ατομικό της και εθνικό ρεκόρ και 25 εκατοστά πάνω από την καλύτερη φετινή της επίδοση!) ν’ αναδεικνύεται πρωταθλήτρια Ευρώπης. Ισοφάρισε μάλιστα το ρεκόρ αγώνων που είχε κάνει η Στεφανίδη το 2018 στο Βερολίνο. Η Στεφανίδη ήθελε όσο τίποτε άλλο ένα τρίτο διαδοχικό χρυσό σε Ευρωπαϊκό (2014 ασημένιο, 2016 χρυσό, 2018, χρυσό, 2022 ασημένιο), αλλά κράτησε ψηλά το ηθικό της, παρά την απώλειά του για να πει: «Αισθάνομαι σαν ένα νέο ξεκίνημα, όπως όταν όλα άρχισαν στη Ζυρίχη με το ασημένιο το 2014. Μία επανεκκίνηση με ένα ασημένιο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα».
Στα 32 της, η αθλήτρια και σύζυγος του Μίτσελ Κρίερ ευχήθηκε να είναι υγιής ενόψει του επόμενου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, ενώ έκανε αναφορά στο ταλέντο που έχει η Ελλάδα λέγοντας: «Νομίζω γίνεται πολύ καλή δουλειά στην Ελλάδα στα τεχνικά αγωνίσματα. Ακόμη και στο βάδην, το οποίο είναι αντοχής, αλλά θεωρώ το πιο τεχνικό από τα αγωνίσματα αντοχής. Γι’ αυτό βγαίνουν η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη και ο Μίλτος Τεντόγλου». Ενώ μετά το δεύτερο χρυσό της Ντρισμπιώτη στο βάδην, η Στεφανίδη έγραψε με χιούμορ στο Instagram: «Έχω πάρει 4 μετάλλια σε ευρωπαϊκά από το 2014 και η Ντρισμπιώτη 2 σε μια εβδομάδα».
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΝΤΟΥΣΚΟΣ
ΑΣΗΜΕΝΙΟ – ΣΚΙΦ (Ευρωπαϊκό Μονάχου)
Ο Γιαννιώτης σκιφίστας έκανε τους πάντες να… παραμιλούν στις 30 Ιουλίου του 2021, όταν στο Τόκιο, χάρισε στην ελληνική κωπηλασία το πρώτο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στην Ιστορία και 4ο στο σύνολο. Ο 25χρονος αθλητής του Ολυμπιακού πλέον (ανήκε στον Ναυτικό Όμιλο Ιωαννίνων μέχρο και τους Ο.Α. της Ιαπωνίας), στο Ευρωπαϊκό του Μονάχου, στις 14 Αυγούστου απώλεσε για εκατοστά του δευτερολέπτου το χρυσό μετάλλιο. Στον τελικό του σκιφ κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο με χρόνο 07:15.01 κι ενώ ο Ολλανδός Μέλβιν Τβέελαρ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με 07:14.72 μετά από απίστευτο ντεμαράζ.
Η πρώτη συμμετοχή του σε Ολυμπιακούς Αγώνες υπήρξε το 2016, όταν κατέλαβε την 6η θέση στην τετράκωπο ελαφρών βαρών άνευ πηδαλιούχου με τους Σπύρο Γιάνναρο, Γιάννη Πέτρου και Παναγιώτη Μαγδανή.
Το 2018, ο Στέφανος Ντούσκος κατέκτησε δύο μετάλλια, ένα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Μπρεστ της Λευκορωσίας και ένα στους Μεσογειακούς Αγώνες. Συγκεκριμένα, ο Στέφανος Ντούσκος μαζί με τον Χρήστο Στεργιάκα κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο διπλό σκιφ στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κωπηλασίας U23. Εν συνεχεία, στους Μεσογειακούς Αγώνες της Ταραγόνα, πάλι με συναθλητή τον Χρήστο Στεργιάκα, ο Στέφανος Ντούσκος κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο διπλό σκιφ.
Το 2019, ο Γιαννιώτης σκιφίστας αναδείχτηκε «ασημένιος» στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σαρασότα U23 στο σκιφ. Το 2020, ο Στέφανος Ντούσκος ήταν 5ος στο Ευρωμπαϊκό Πρωτάθλημα, ενώ δεν μετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, καθώς λόγω της πανδημίας του κορονοϊού ματαιώθηκε.
ΖΩΗ ΦΙΤΣΙΟΥ
ΑΣΗΜΕΝΙΟ – ΣΚΙΦ ΕΛΑΦΡΩΝ ΒΑΡΩΝ (Ευρωπαϊκό Μονάχου)
H 27χρονη Θεσσαλονικιά Ζωή Φίτσιου πέτυχε τη μεγαλύτερη επιτυχία της στην καριέρα της ως κωπηλάτρια, κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο στο σκιφ ελαφρών βαρών στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μονάχου, στις 14 Αυγούστου. Η αθλήτρια του ΙΟΘ
Η Ελληνίδα σκιφίστρια πέρασε τη γραμμή του φίνις σε χρόνο 08:09.21. Αν και ήταν 4η στα πρώτα μέτρα της κούρσας, η Ζωή Φίτσιου με ντεμαράζ στο τέλος κατάφερε ν’ αφήσει στην 3η θέση την Ολλανδή Φελτχάις, την ώρα που η Ρουμάνα Κόζμιουκ είχε φύγει ξεκάθαρα μπροστά στην πρώτη θέση.
Το 2021 είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στο μεικτό Beach Sprint στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παράκτιας Κωπηλασίας, στην Οέιρα της Πορτογαλίας, μαζί με τον Γιάννη Καλανδαρίδη.
Το 2019, στους Μεσογειακούς Παράκτιας Κωπηλασίας, στην Πάτρα είχε κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ
ΑΣΗΜΕΝΙΟ – ΣΚΙΦ (Ευρωπαϊκό Μονάχου)
Γεννημένη στην Καστοριά, το 2002, η Ευαγγελία Αναστασιάδου, ξεκίνησε στα 7 της ν’ ασχολείται με τον στίβο, για να μεταπηδήσει αργότερα στην κωπηλασία. Μετά από χρυσά μετάλλια σε πανελλήνια πρωταθλήματα μικρών ηλικιών, το 2019 έφερε μία 6η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα εφήβων κορασίδων, ενώ το 2020 αναδείχτηκε Παγκόσμια Πρωταθλήτρια κάτω των 23ων.
Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μονάχου, στις 14 Αυγούστου, τερμάτισε στη 2η θέση στον τελικό του σκιφ, με χρόνο 08:08.20, και κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο.
Η Αναστασιάδου ήταν 4η στα πρώτα 500 μέτρα, ανέβασε τον ρυθμό της, πέρασε στη 2η θέση και άντεξε παρά τον υψηλό συναγωνισμό μέχρι τη γραμμή του φίνις.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΛΟ U18
ΑΣΗΜΕΝΙΟ – ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ – ΕΘΝΙΚΗ ΝΕΑΝΙΔΩΝ (Παγκόσμιο Βελιγραδίου)
Μετά από μία μαγική παρουσία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U18 του Βελιγραδίου, η εθνική υδατοσφαίρισης των νεανίδων απώλεσε στις λεπτομέρειες το χρυσό μετάλλιο, καθώς ηττήθηκε με 10-8 από τις ΗΠΑ, στον τελικό, στις 8 Αυγούστου. Το συγκρότημα της Ευτυχίας Καραγιάννη κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο, το τρίτο για το ελληνικό πόλο στη σύντομη ιστορία του θεσμού (πέντε διοργανώσεις έχουν γίνει συνολικά), με το χρυσό του 2012 στο Περθ και το χάλκινο του 2018, πάλι στο Βελιγράδι.
Τα οκτάλεπτα του τελικού (με πρώτη την εθνική): 2-5, 4-1, 1-2, 1-2
ΕΛΛΑΔΑ (Ευτυχία Καραγιάννη): Καραγιάννη, Σάντα, Καλογεροπούλου 1, Σιούτη 2, Ευφρ. Τσιμάρα, Χαλδαίου 2, Τορνάρου, Κουρέτα 2, Ανδρεάδη, Τριχά 1, Λασκαρίδου, Καραμπέτσου, Κωνσταντοπούλου.
ΧΑΛΚΙΝΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ
ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΓΚΟΛΟΜΕΕΒ
ΧΑΛΚΙΝΟ – 50μ. ΕΛΕΥΘΕΡΟ (Ευρωπαϊκό Ρώμης)
Ο Κριστιάν Τσβετάνοφ Γκολομέεβ γεννήθηκε το 1993 στο Βέλιγκραντ από Βούλγαρους γονείς, αλλά η μητέρα του πέθανε από ιατρικό λάθος κατά τη διάρκεια του τοκετού. Ο πατέρας του μετανάστευσε εν συνεχεία στην Ελλάδα με τους τρεις γιους του. Στα 17 του, ο Κριστιάν Γκολομέεβ (2010) έχασε και τον πατέρα του, Τσβετάν, ο οποίος υπήρξε διεθνής κολυμβητής. Είναι αθλητής του Εθνικού Πειραιά και προπονητής του είναι ο Άκης Οικονόμου. Έχει ύψος, 2.02.
Ο Γκολομέεβ κερδίζει ανελλιπώς μετάλλιο σε διεθνείς διοργανώσεις τα τέσσερα τελευταία χρόνια: Ασημένιο στο Ευρωπαϊκό της Γλασκώβηςτο 2018, ασημένιο στο Παγκόσμιο της Γκουανγκζού (2019), χάλκινο στο Ευρωπαϊκό της Βουδαπέστης το 2021 κι ενώ την ίδια χρονιά κατέλαβε την 5η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Στη Ρώμη, στις 17 Αυγούστου, ο Γκολομέεβ κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, με χρόνο 21.75, στα 50μ. ελεύθερο. Ένα μετάλλιο που αφιέρωσε στον 10 μηνών γιο του. «Πλέον από Σεπτέμβριο ξεκινάμε πολύ δυνατά, και πλέον, δεν χαρίζομαι σε κανέναν,» δήλωσε από τη Ρώμη ο Έλληνας πρωταθλητής.
ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ COMBO
ΧΑΛΚΙΝΟ (Ευρωπαϊκό Ρώμης)
Η εθνική ομάδα καλλιτεχνικής κολύμβησης στον τελικό του Κόμπο χάρισε το χάλκινο μετάλλιο στην Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα υγρού στίβου στη Ρώμη. Οι Ζωή Αγραφιώτη, Μαρία Αλζιγκούζη – Κομηνέα, Ελένη Φραγκάκη, Κρυσταλλένια Γιαλαμά, Ζωή Καράγγελου, Μαρία Καραπαναγιώτου, Δανάη Καριώρη, Ιφιγένεια Κρομμυδάκη, Σοφία Ευαγγελία Μαλκογεώργου, Αντριάνα Μισίκεβιτς συγκέντρωσan 89,4000 βαθμούς και κατέλαβan την τρίτη θέση. Είναι η τρίτη φορά που η χώρα μας κατακτά μετάλλιο στο συγκεκριμένο αγώνισμα, μετά το χάλκινο του 2004 στη Μαδρίτη και το ασημένιο πέρυσι στη Βουδαπέστη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
The post Ένας υπέροχος αθλητικός Αύγουστος! appeared first on antinews.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Ηλεκτρικό ρεύμα: Εκρηκτικές οι αυξήσεις στις τιμές που δόθηκαν από τους προμηθευτές για τον μήνα Σεπτέμβριο
- Παντρεμένος παραγωγός με γνωστό πανελίστα μεγάλου καναλιού: Προσπαθούν αν το κρύψουν, αλλά…
- Πάνος Μουζουράκης: Η δήλωση για τον Κωνσταντίνο Αργυρό που δεν περίμενε κανείς
- Χανιά: Αστυνομικοί καταγγέλλουν ότι πήραν τις πινακίδες βουλευτή και απειλήθηκαν με… μετάθεση
- Τραγωδία στον Ωρωπό: Νεκρή γυναίκα έπειτα από φωτιά σε σπίτι
- Τι θα ψηφίσεις ρε συ Λάκη;
- Από τι πέθανε ο γνωστός τραγουδιστής Ρόμπερτ Ουίλιαμς: Σκληρή μάχη, βιογραφικό
- Το Θαύμα της Παναγίας της Φανερωμένης στη Μηχανιώνα
- Διατροφή: Επτά τροφές που δεν κάνει να τρώνε τα μωρά
- Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ! ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ 2022-Τα υλικά και η μαστοριά για την επιτυχία !!!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews
- Τι θα ψηφίσεις ρε συ Λάκη;
- Ένας υπέροχος αθλητικός Αύγουστος!
- Οι πρωταγωνιστές του ελληνικού χρηματιστηρίου – Οι μετοχές που «ανέσυραν» την αγορά από τα χαμηλά της 6ης Ιουλίου
- Όλαφ Σολτς, καγκελάριος υπό πίεση
- Ο Μακρόν θέλει να γίνει διαμορφωτής της Ευρώπης
- Οι νέες αρχικές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για τον Σεπτέμβριο πριν την κρατική επιδότηση
- Μενέντεζ: Αν η Τουρκία δεν αλλάξει πορεία, να ξεχάσει τα F-16
- ΔΕΘ: Δύο πακέτα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις από την κυβέρνηση
- Ρωσία: Νεκρή μετά από έκρηξη στο αυτοκίνητό της η κόρη του «εγκεφάλου» του Πούτιν, Αλεξάντερ Ντούγκιν
- Τελευταία Νέα Antinews
- Ένας υπέροχος αθλητικός Αύγουστος!
- ΔΕΘ: Δύο πακέτα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις από την κυβέρνηση
- Οι νέες αρχικές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για τον Σεπτέμβριο πριν την κρατική επιδότηση
- Οι πρωταγωνιστές του ελληνικού χρηματιστηρίου – Οι μετοχές που «ανέσυραν» την αγορά από τα χαμηλά της 6ης Ιουλίου
- Όλαφ Σολτς, καγκελάριος υπό πίεση
- Ο Μακρόν θέλει να γίνει διαμορφωτής της Ευρώπης
- Μενέντεζ: Αν η Τουρκία δεν αλλάξει πορεία, να ξεχάσει τα F-16
- Ρωσία: Νεκρή μετά από έκρηξη στο αυτοκίνητό της η κόρη του «εγκεφάλου» του Πούτιν, Αλεξάντερ Ντούγκιν
- Τι θα ψηφίσεις ρε συ Λάκη;
- «Χρυσή» (και) η Τζένγκο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Παντρεμένος παραγωγός με γνωστό πανελίστα μεγάλου καναλιού: Προσπαθούν αν το κρύψουν, αλλά…
- Κατερίνα Καινούργιου: Η κουμπαριά της… πάει – Έλαμπε η παρουσιάστρια
- ΗΧΗΡΟ ΧΑΣΤΟΥΚΙ! «ΔΕΝ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ τα άλογα όταν νομίζουν ότι "γέρασαν"...»
- Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ! ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ 2022-Τα υλικά και η μαστοριά για την επιτυχία !!!
- Ένας παραμυθένιος ΓΑΜΟΣ σε εξωκλήσι στη ΛΑΡΙΣΑ
- Τρόμος στην Ρωσία! Σοκαρισμένος μπροστά στην έκρηξη που σκότωσε την κόρη του ο Νο1 σύμβουλος του Πούτιν
- Ραγδαίες Εξελίξεις! Η κυβέρνηση στο Μαυροβούνιο κατέρρευσε μετά την συμφωνία με την Εκκλησία της Σερβίας
- ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ – Εκρηκτικές αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
- Φωτιά σε διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας – Οι πρώτες πληροφορίες – ΦΩΤΟ αναγνώστη
- Ενοριακή εκδήλωση για την αξία της φιλανθρωπίας στους Μολάους