Ενδεχόμενη Grexit θα κόστιζε… 17 τρισ. ευρώ

Κάποτε το περιοδικό Focus μας έδειχνε το μεσαίο δάχτυλο και μας έβριζε μέρα νύχτα. Μέχρι και μηνύσεις για την ανθελληνική στάση της, έγιναν στο γερμανικό περιοδικό. Φαίνεται ότι έφτανε ένα… νεύμα της Ανγκ. Μέρκελ για να σταματήσουν οι επιθέσεις και να αρχίσουν τα κείμενα στήριξης στη χώρα μας.

Το γερμανικό περιοδικό λοιπόν υποστηρίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη κι ότι έξοδος

από αυτήν θα σήμαινε ζημιά… 17 τρισεκατομμυρίων ευρώ για το ευρώ αφού το ντόμινο θα ήταν αδύνατο να αποφευχθεί και πιθανά θα χρεοκοπούσαν η Ισπανία και η Πορτογαλία ενώ όλος ο κόσμος θα έπεφτε σε οικονομική ύφεση. Το Focus επικαλείται έρευνα του Ιδρύματος Bertelsmann για τις σοβαρές επιπτώσεις μιας άτακτης χρεοκοπίας της Ελλάδας και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πρέπει η χώρα να μείνει στη ζώνη του ευρώ.

Η έρευνα της εταιρείας Prognos AG για λογαριασμό του  Ιδρύματος Bertelsmann, αναφέρει ότι σε περίπτωση ελληνικής εξόδου, οι 42 μεγάλες παγκόσμιες οικονομίες θα υποφέρουν στη χειρότερη περίπτωση μέχρι το 2020 έχοντας χάσει 17,2 τρις ευρώ. «Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αποφύγει μια ελληνική χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ, προκειμένου να αποφευχθεί η αρνητική προοπτική και τα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα», σημειώνεται στη μελέτη. Στα σενάρια της μελέτης εκτιμήθηκε επίσης ότι αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα, τότε, οι πιστωτές θα χάσουν το 60% των απαιτήσεων τους έναντι της Αθήνας ενώ το νέο ελληνικό νόμισμα που θα εκδοθεί στην Ελλάδα θα υποτιμηθεί κατά 50% έναντι του ευρώ.

Φαίνεται ότι η μεταστροφή της γερμανικής πολιτικής, κι όχι μόνο αυτής, οφείλεται στα σενάρια τρόμου για την παγκόσμια οικονομία. Φαίνεται ότι μέτρησαν τις επιπτώσεις και είδαν ότι μόνο αν στηρίξουν την Ελλάδα θα γλιτώσουν με μικρότερες απώλειες απ’ ότι μια ελληνική χρεοκοπία.

Το φαινόμενο της πεταλούδας έχει πλήρη ισχύ στην περίπτωση αυτή. Βήχει η Ελλάδα και κρυολογεί όλο το παγκόσμιο σύστημα. Ετσι είναι ο καπιταλισμός και η διεθνοποιημένη οικονομία. Έπρεπε να το γνωρίζουν καλύτερα οι ηγέτες της Ευρώπης.

Keywords
Τυχαία Θέματα