Ένωση Κεντρώων, ΑΝΕΛ και Ποτάμι τελούν υπό διάλυση- Αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού

Ισχυρές ρωγμές σε μικρά κόμματα φέρνει η εν εξελίξει αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, οι οποίες οφείλονται εν πολλοίς πέραν από την πόλωση που τα συμπιέζει και στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ένωση Κεντρώων, Ανεξάρτητοι Έλληνες αλλά και το Ποτάμι, κυοφορούν στο εσωτερικό τους μετακινήσεις και εξελίξεις που τα απειλούν με εξαφάνιση.

Ένωση Κεντρώων

Μόλις χθες, ο Βασίλης Λεβέντης

απέμεινε με πέντε μόνον βουλευτές - ύστερα από την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Θεσσαλονίκης, Αριστείδη Φωκά.

Ο εν λόγω βουλευτής αν υπάρχει κάτι για το οποίο έγινε γνωστός είναι η ...τρομακτική του αφοσίωση στην ποδοσφαιρική ομάδα "ΠΑΟΚ" και ασφαλώς (δευτερευόντως) στην πολεμική ρητορική του εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Όπερ σημαίνει ότι "μεταγραφή" του προς τα Αριστερά, δεν υπάρχει περίπτωση να επισυμβεί και αναμένεται να φανεί εάν θα επιχειρήσει να προσαρτηθεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή θα αναζητήσει να βρει άλλη κομματική στέγη εν όψει των εκλογών.

Εάν πάντως, επιβεβαιωθούν οι φήμες που θέλουν και έτερο βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων να αποχαιρετά τον Βασίλη Λεβέντη ( έτερο βουλευτή Θεσσαλονίκης, Γιάννη Σαρίδη), τότε το κόμμα μένει με συνολικά τέσσερις βουλευτές και χάνει σειρά κοινοβουλευτικών προνομίων καθώς δεν λογίζεται πλέον ως κοινοβουλευτική ομάδα ( Για συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας σε κόμματα που έχουν μπει στη Βουλή μετά από εκλογές, απαιτούνται πέντε βουλευτές).

Γεγονός που σημαίνει αμέσως- αμέσως για τον Β. Λεβέντη ότι δεν θα μπορεί να λαμβάνει τον λόγο ως αρχηγός κόμματος σε προ ημερησίας συζητήσεις στη Βουλή τις οποίες απολάμβανε τα μάλα εκτοξεύοντας ...πύρινους ( εκτός τόπου , χρόνου και πλαισίου, κατά ορισμένους) λόγους.

Κακό εκλογικό σημάδι για το κόμμα του το οποίο στερεύει και δημοσκοπικά.

Εξ' ού και ο Β. Λεβέντης έχει πιάσει "στασίδι" σε ΜΜΕ και μιλάει για "σχέδιο αποστασίας".

Ποτάμι

Εξαιρετικά ρευστά είναι τα δεδομένα και για το Ποτάμι.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ναι μεν έχει πολλάκις δηλώσει ότι το κόμμα του θα ακολουθήσει αυτόνομη πορεία, αλλά η σημερινή εικόνα των βουλευτών του, κάθε άλλο παρά μπετόν αρμέ εμφανίζουν την κοινοβουλευτική ομάδα.

Το Ποτάμι αριθμεί αυτή τη στιγμή έξι βουλευτές, με τους δύο να είναι ήδη ...φευγάτοι.

Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμυράς φαίνεται πως έχουν βάλει ήδη πλώρη για τη Ν.Δ , συνεπώς θα πρέπει μέσα στο επόμενο διάστημα να ανεξαρτητοποιηθούν για να εγκολπωθούν στο νέο κόμμα στο οποίο κατευθύνονται.

Πρόσφορο έδαφος για τις ανεξαρτητοποιήσεις αυτές, το πιθανότερο είναι ότι θα δώσει η ψηφοφορία για την Συμφωνία των Πρεσπών ( εάν δεν έχουν προηγηθεί εθνικές κάλπες).

Και ο κ. Θεοδωράκης συνεπώς, κινδυνεύει να βρεθεί χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα, παραμένοντας - στην καλύτερη περίπτωση- με τέσσερις βουλευτές.

Οι δημοσκοπικές επιδόσεις του Ποταμιού παράλληλα, το βρίσκουν επίσης εκτός επόμενης Βουλής.

ΑΝΕΛ

Ακόμη μεγαλύτερη είναι η απειλή διάλυσης για τον Πάνο Καμμένο και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, οι οποίοι μάλιστα αποτελούν και κόμμα κυβερνητικό, με το δημοσκοπικό ραντάρ να το εμφανίζει εκτός Βουλής μετά τις επόμενες εθνικές κάλπες.

Ο κυβερνητικός εταίρος και υπουργός Εθνικής Αμύνης έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι θα... πάρει το κόμμα του και θα φύγει από την Κυβέρνηση όταν έρθει για ψήφιση στη Βουλή η συμφωνία Τσίπρα- Ζάεφ, ωστόσο καθόλου βέβαιο είναι ότι διαθέτει πράγματι κοινοβουλευτική ομάδα που να την ελέγχει.

Αυτή τη στιγμή, οι ΑΝΕΛ "μετρούν" επτά βουλευτές, με τουλάχιστον δύο να εμφανίζονται εξόχως κοντά με τον ΣΥΡΙΖΑ:

Έλενα Κουντουρά και Θανάσης Παπαχριστόπουλος είναι μάλλον ...γοητευμένοι από τον Αλέξη Τσίπρα όπερ είναι εξόχως πιθανό να διαπιστωθεί και στην επικείμενη ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Κ. Ζουράρις, διαφωνεί μεν με την εν λόγω Συμφωνία αλλά διαφωνεί και με την ρητορική Καμμένου περί ρίψης της Κυβέρνησης άρα με τούτα και με κείνα, κάτω από το όριο των πέντε βουλευτών, κινδυνεύει να βρεθεί προιόντος του χρόνου και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, ξεμένοντας από κοινοβουλευτική ομάδα και από εκλογικά "καύσιμα".

Ανεξάρτητος ο βουλευτής Αρ. Φωκάς - Με πέντε βουλευτές η Ένωση Κεντρώων

Την αποχώρησή του από την Ένωση Κεντρώων γνωστοποίησε προς τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση ο βουλευτής Β Θεσσαλονίκης Αριστείδης Φωκάς.

Ο ίδιος είχε προαναγγείλει την ανεξαρτητοποίησή του χθες μιλώντας στον Βεργίνα TV. Μετά την αποχώρηση του κ. Φωκά η Ένωση Κεντρώων μένει με 5 βουλευτές, ενώ στην περίπτωση που αποχωρήσει και ο Γ. Σαρίδης τότε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ένωσης Κεντρώων διαλύεται και χάνει όλα τα προνόμια στην Βουλή.

Όπως τονίζει στην επιστολή ο κ. Φωκάς ο ΄λόγος που αποχώρησε από την Ένωση Κεντρώων είναι ότι το κόμμα του δεν είχε στρατηγική κατεύθυνση ενώ χαρακτηρίζεται από έλλειψη θάρρους "να τα βάλουμε με τις παθογένειες" .

Επίσης τονίζει πως "θέλει να συνεχίσει μ’ όλες του τις δυνάμεις να παλεύει για το καλό της πατρίδας του και του τόπου του και να υπηρετεί τα θεμελιώδη συμφέροντα του ελληνικού λαού", ενώ υπογραμμίζει πως "η αποχώρησή μου συνοδεύεται από τη βεβαιότητα ότι ανταποκρίθηκα πλήρως απέναντι στα κοινοβουλευτικά καθήκοντα της Ένωσης Κεντρώων, αλλά και των εν γένει υποχρεώσεων μου απέναντι στο κόμμα".

Γ. Σαρίδης: Δεν είχα ποτέ πρόθεση να φύγω από την Ένωση Κεντρώων

"Εγώ δεν είχα ποτέ τέτοια πρόθεση", λέει ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Σαρίδης, σχολιάζοντας τις φήμες που τον θέλουν να είναι με το ένα πόδι εκτός του κόμματος, μετά το περιστατικό με τον κ. Καβαδέλλα.

Σε συνέντευξή του στο ρ/φ του Πρώτου Θέματος, αναφερόμενος στο θέμα των αποχωρήσεων και του γενικότερου κλίματος στην Ένωση Κεντρώων ο κ. Σαρίδης είπε: "Ας παραδεχτούμε την αλήθεια και λίγο γενναίοι να είμαστε. Υπάρχει πρόβλημα, το οποίο οφείλαμε εδώ και πάρα πολύ καιρό να βρούμε τις λύσεις που έπρεπε".

Στη συνέχεια είπε: "Για λόγους ευθιξίας υπέβαλα την παραίτησή μου από γραμματέας τη ΚΟ και συμπλήρωσε: "Έχω δεχτεί μεγάλη λάσπη το τελευταίο χρονικό διάστημα"

Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει κάποια διαφορά με το κόμμα ο κ. Σαρίδης είπε: "Ιδεολογική διαφορά με το κόμμα δεν έχω", ενώ ξεκαθάρισε πως ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ έχει σκοπό να στηρίξει ούτε να ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών. Τόνισε μάλιστα: "πως είναι δυνατόν, πως είναι δυνατόν να στηρίξω εγώ τη συμφωνία των Πρεσπών όταν διαφωνώ με το όνομα Μακεδονία, αφήστε και την εθνότητα και την ταυτότητα κι όλα τα υπόλοιπα".

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα