Ένταση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων για τις Πρέσπες

Εν τω μέσω έντασης, υψηλών τόνων και αντιδράσεων εξελίσσεται η συνεδρίαση της Επιτροπής ξωτερικών και 'Αμυνας της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

"Η Ιστορία έχει ανοίξει τα βιβλία της και θα γράψει ποιοι θα πουν το επιζήμιο "Ναι" και ποιοι το πατριωτικό "Όχι" δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας για επιζήμια συμφωνία: "Αν ήταν να έχουμε τέτοια συμφωνία, θα την φέρναμε κι εμείς το 2008" συνέχισε την αιχμηρή κριτική.

Οξεία ήταν η επίθεση

του πάλαι ποτέ κυβερνητικού εταίρου του Α. Τσίπρα, Πάνου Καμμένου στην Κυβέρνηση:

"Από κυβέρνηση της εθνικής συμφιλίωσης γίνατε κυβέρνηση αποστασίας", είπε ο Πάνος Καμμένος. "Με όλες τις μεθοδεύσεις που έγιναν καταφέρατε να μετατρέψετε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας από 28-27 σε 29-26. Θερμά συγχαρητήρια! Αυτή είναι η έμπνευσή σας για μια κυβέρνηση της Αριστεράς; Σπάσατε έναν συνασπισμό που δημιουργήσαμε παρά τις σημαντικές πολιτικές διαφορές μας, σεβόμενοι ότι έπρεπε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Στο όνομα ποιου συμφέροντος καταπατήσατε τη συμφωνία μας και μετατρέψατε μια κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης σε μια κυβέρνηση αποστασίας;", είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

Ο Γ. Μαυρωτάς από πλευράς του, ξεκαθάρισε: "Με τη στήριξη της Συμφωνίας δεν στηρίζουμε τη κυβέρνηση. Στηρίζουμε τις δικές μας θέσεις ως Ποτάμι, που από το 2014 είχαμε καταθέσει, όχι μόνο στα λόγια. Γιατί το Ποτάμι δεν είναι το κόμμα της σιγουράντζας, όπως κάποιοι, που όταν έρχεται η ώρα του 'δια ταύτα', την κάνουν γυριστή".

Διακοπές και εντάσεις

Στο μεταξύ, συνεχείς ήταν οι εντάσεις και οι διακοπές τόσο από τον Πάνο Καμμένο όσο και από τον χρυσαυγίτη , Ηλία Κασιδιάρη, οι οποίοι αμφισβητούσαν την διαδικασία συζήτησης.

Η ένταση ξεκίνησε με τον Κασιδιάρη να κάνει λόγο για κατάφωρη παραβίαση του κανονισμού και του συντάγματος ως προς την σύνθεση της Επιτροπής, τονίζοντας ότι αλλοιώνεται και νοθεύεται η σύνθεσή της με παράνομα μέσα, με την "άκυρη" διαδικασία κλήρωσης των ανεξάρτητων βουλευτών Σπύρου Δανέλη και Γιώργου Μαυρωτά - και κατηγόρησε τον πρόεδρο της Βουλής για παράβαση καθήκοντος.

Το λόγο πήρε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, που τόνισε την ανάγκη "να κρατηθεί ένα πλαίσιο συνταγματικής νηφαλιότητας και ιστορικής ευθύνης από όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου και να μην παρασυρθούν από τους υβριστές και υμνητές του Γκαίμπελς". Απαντώντας δε στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Νίκο Δένδια, που ζήτησε να κατατεθούν στη Βουλή, τόσο η ρηματική διακοίνωση των Σκοπίων όσο και οι τροποποιήσεις του συντάγματος που ψηφίστηκαν από τη γείτονα χώρα, ο κ. Ξυδάκης διαβεβαίωσε ότι όλα θα κατατεθούν.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα για την επιστολή παραίτησης του πρώην ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά, ο κ. Ξυδάκης αντέτεινε ότι δόθηκε μία σαφέστατη πολιτική και θεσμική απάντηση για το θέμα αυτό και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να γίνεται μικροπολιτική με επιστολές.

"Ας μην κάνουμε δικολαβία σε αυτήν την κορυφαία ιστορική στιγμή. Πρέπει να αναλάβουμε τις ιστορικές και πολιτικές μας ευθύνες", κατέληξε ο κ. Ξυδάκης

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης έκανε λόγο για διαδικαστικά τερτίπια.

"Τα πολιτικά ζητήματα λύνονται πολιτικά και όχι με διαδικαστικά τερτίπια. Βρείτε τα με τους φίλους σας τους ΝΑΤΟϊκούς. Εκεί να τα πείτε όλοι", σχολίασε ο κ. Παφίλης. Αναφερόμενος δε, στις αντιδράσεις για τη διαδικασία κλήρωσης των ανεξάρτητων βουλευτών, ο κ. Παφίλης σημείωσε ότι η θέση του κόμματός του, είναι πως, όποιος διαφωνεί με το κόμμα του, παραιτείται και πάει στον λαό.

"Όλα αυτά περί δήθεν ανεξάρτητων βουλευτών, διευκολύνουν τα παζάρια που γίνονται και είναι μεγάλη υποκρισία του ίδιου του συστήματος. Οι ανεξάρτητοι βουλευτές δεν είναι Κοινοβουλευτική Ομάδα, άρα οι ερμηνείες που δίνονται είναι διάφορες. Στην Ολομέλεια θα κριθούν όλα", τόνισε.

Για την πρόταση να κληθεί στην Επιτροπή ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς για να δώσει εξηγήσεις, ο κ. Παφίλης σημείωσε ότι δεν έχει αντίρρηση, ωστόσο δεν έχει και νόημα, καθώς τη συμφωνία όπως είπε, "υπέγραψε και υπερασπίζεται η κυβέρνηση, άρα οι ευθύνες είναι του πρωθυπουργού, της κυβέρνησης και των βουλευτών που την στηρίζουν".

Θετικός δήλωσε ωστόσο, για την κατάθεση στη Βουλή της τροποποίησης του συντάγματος των Σκοπίων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης, μίλησε για ευθύνες που έχουν όλοι απέναντι στις νέες γενιές και εξέφρασε την αντίθεση του κόμματός τους στο ξεπούλημα του ονόματος της Μακεδονίας.

"Η Ένωση Κεντρώων αντιτίθεται και μόνο με τη χρησιμοποίηση του όρου "Μακεδονία" σε αυτή τη συμφωνία. Και μόνο για αυτό το παλιόχαρτο διαλύθηκε ένα κοινοβουλευτικό κόμμα. Οι διαδικασίες πρέπει να είναι σύμφωνα με το σύνταγμα και τον κανονισμό. Οτιδήποτε άλλο δεν αξίζει στον κοινοβουλευτισμό μας πολιτισμό", κατέληξε ο κ. Σαρίδης.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Δημήτρης Καμένος, τόνισε ότι πρέπει να είναι προαπαιτούμενα η κατάθεση της ρηματικής διακοίνωσης των Σκοπίων, οι τροποποιήσεις στο σύνταγμά τους και η επιστολή Κοτζιά.

Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, Κώστας Δουζίνας, αντέτεινε ότι η απόφαση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση για τη σύνθεση της Επιτροπής έγινε κατά γράμμα, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής και το σύνταγμα.

"Έπρεπε να γίνει η αλλαγή της σύνθεσης, διότι μέλη κόμματος ανεξαρτοποιήθηκαν και δεν υπήρχε κοινοβουλευτική οντότητα. Αυξήθηκαν οι ανεξάρτητοι και έπρεπε να προστεθούν δύο στην Επιτροπή. Η απόφαση του προέδρου της Βουλής στηρίχθηκε σε δύο άρθρα του κανονισμού ως προς την αναλογικότητα της δύναμης των κομμάτων" τόνισε ο κ. Δουζίνας.

Την έντονη αντίδραση του κ. Καμμένου προκάλεσε η αναφορά του κ. Δουζίνα, ότι ο πρόεδρος της Βουλής έστειλε επιστολή προς όλους τους ανεξάρτητους βουλευτές.

"Όλοι είπαν 'όχι' και ήθελαν να παραμείνουν στις επιτροπές που ήταν ήδη, εκτός από τους τρεις βουλευτές που μπήκαν στη κλήρωση" εξήγησε ο κ. Δουζίνας.

Ο Π.. Καμένος αντέδρασε, κάνοντας λόγο για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα.

"Να κάνουμε μια συζήτηση με επιχειρήματα και όχι με κραυγές", επέμεινε ο κ. Δουζίνας απέναντι στις συνεχιζόμενες διακοπές του κ. Καμένου, αλλά και του κ. Κασιδιάρη, που επίσης αντιδρούσε έντονα, ισχυριζόμενος ότι δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες.

Πλειοψηφία 29-26 υπέρ Πρεσπών έβγαλε η κλήρωση του Προέδρου της Βουλής

Μεταξύ των ανεξάρτητων βουλευτών Γρ. Ψαριανού, Σπ. Δανέλλη, και Γ. Μαυρωτά έγινε τελικά η κλήρωση για τις δύο θέσεις ανεξάρτητων βουλευτών στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. Το αποτέλεσμα της κλήρωσης μεταξύ των τριών έβγαλε πλειοψηφία 29-26 στην Επιτροπή αφού ο κλήρος έλαχε στους κ.κ. Μαυρωτά και Δανέλλη που έχουν ταχθεί υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Τη διαδικασία της κλήρωσης ανακοίνωσε ο ίδιος ο ΠτΒ λίγο νωρίτερα, σαφώς ενοχλημένος από τις καταγγελίες Νέας Δημοκρατίας περί κοινοβουλευτικής εκτροπής.

Η κλήρωση έγινε στο γραφείο του ΠτΒ παρουσία των τριών ενδιαφερόμενων βουλευτών για την εν λόγω Επιτροπή, μετά τον σάλο που ξέσπασε από την "απευθείας ανάθεση" Σπ. Δανέλλη στην Εξωτερικών.

"Ούτε πραξικόπημα υπάρχει, ούτε τίποτα άλλο απ’ αυτά τα ευφάνταστα και τις εικοτολογίες που διαβάζω" δήλωσε ο κ. Βούτσης υπαναχωρώντας από την αρχική πράξη τοποθέτησης Δανέλλη στην Επιτροπή. "Θα γίνει κλήρωση μεταξύ των τριών ανεξάρτητων βουλευτών που με επιστολή τους έκαναν γνωστό πως επιθυμούν να πάνε στην Εξωτερικών".

"Θυμάμαι τον παλιό και έμπειρο κοινοβουλευτικό τον Παναγιώτη του Λαφαζάνη που φώναζε από τα έδρανα ‘πραξικόπημα, πραξικόπημα’ και χειροκροτούσα κι εγώ βέβαια, αλλά ήταν άλλες οι περιστάσεις, δεν υπάρχει κανένα πραξικόπημα, όλα είναι στο φως" τόνισε ο Νίκος Βούτσης.

Σε δημοσιογραφική ερώτηση για το αν υπήρχαν άλλοι ανεξάρτητοι βουλευτές που θα επιθυμούσαν να μπουν στην κλήρωση η απάντηση του ΠτΒ ήταν πως οι υπόλοιποι ανεξάρτητοι πλέον βουλευτές του Ποταμιού –του επικεφαλής του συμπεριλαμβανομένου- δεν το επιθυμούσαν, ενώ άλλοι ανεξάρτητοι βουλευτές είναι ήδη ενταγμένοι σε άλλες Επιτροπές της Βουλής.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ένταση, Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, Πρέσπες,entasi, epitropi exoterikon ypotheseon, prespes