Εντολή Θεσμών: Νοσοκομεία, Ταμεία, ΔΕΚΟ να πληρώσουν τα χρέη προς τις επιχειρήσεις

Στον απόηχο της χθεσινής επίσημης έγκρισης της εκταμίευσης της υποδόσης των 800 εκατομμυρίων ευρώ συναντιούνται σήμερα -για τελευταία φορά- στην Αθήνα η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των τεσσάρων Θεσμών. Πληροφορίες από διπλωματικές πηγές κρατών μελών αναφέρουν ότι οι δανειστές ζήτησαν από την κυβέρνηση να δώσει πλέον μεγαλύτερη έμφαση όχι στην επιστροφή φόρων (σ.σ. καθώς η ΑΑΔΕ ήταν αυτή που σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς

ιδιώτες το προηγούμενο διάστημα), αλλά στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης που συνεχίζουν -σε μεγάλο βαθμό- να μην πληρώνουν τις οφειλές τους προς ιδιώτες. Εξήγησαν ότι πρέπει πλέον να εξοφληθούν και οι επιχειρήσεις στις οποίες οφείλουν ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, δήμοι και άλλα νομικά πρόσωπα του "ευρύτερου" δημοσίου.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ανακοινώνοντας χθες την έγκριση εκταμίευσης της υποδόσης, ζήτησε από την κυβέρνηση να συνεχίσει την καλή συνεργασία ώστε να ολοκληρωθεί εγκαίρως η τρίτη αξιολόγηση. Παρόμοια σύσταση απηύθυνε και ο Πιερ Μοσκοβισί προκειμένου, όπως είπε, να ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα το επόμενο καλοκαίρι.

Σημειώνεται ότι τα 800 εκατομμύρια ευρώ θα πρέπει να συνοδευτούν από επιπλέον 400 εκατομμύρια ευρώ εθνικής συνεισφοράς, ενώ εκκρεμεί να διατεθούν περίπου ακόμα 400 εκατομμύρια ευρώ από την υποδόση του Ιουλίου η οποία έχει διανεμηθεί στους παραπάνω φορείς του "ευρύτερου" δημοσίου, αλλά δεν έχει φτάσει στους τελικούς αποδέκτες: ιδιώτες και επιχειρηματίες.

Αγορές και δημόσιο στο επίκεντρο

Στα δημοσιονομικά ζητήματα και στις μεταρρυθμίσεις στις αγορές θα επικεντρώσουν την προσοχή τους κυβέρνηση και Θεσμοί στην τελευταία ημέρα αυτού του πρώτου γύρου διαπραγματεύσεων. Οι Θεσμοί αναχωρούν και επιστρέφουν πιθανότατα περί τα μέσα ή τα τέλη Νοεμβρίου.

Θα περιμένουν στο μεσοδιάστημα από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην ολοκλήρωση κάποιων έστω από τα δεκάδες εκκρεμή προαπαιτούμενα τα οποία σχετίζονται μόνο σε ένα βαθμό με την εφαρμογή συμφωνηθέντων. Περιέχουν και νέες παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα στα επιδόματα όπου χθες κατεγράφησαν σημεία διαφωνίας αναφορικά με το ποιοι θα δικαιούνται τα οικογενειακά επιδόματα. Ανοιχτά θέματα υπάρχουν και στην αγορά ενέργειας, ενώ πρόοδος σημειώνεται αναφορικά με τις 120 δόσεις και τις παρεμβάσεις στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ το πρόγραμμα των συναντήσεων της Παρασκευής με τους επικεφαλής των θεσμών προβλέπει συνάντηση στις 08.30 πμ για τις αγορές προϊόντων και στις 09.30 πμ για τα δημοσιονομικά θέματα αλλά και για μία σύνοψη των διαπραγματεύσεων.

Πολύ κρίσιμη η 9η Νοεμβρίου

Οι επόμενοι μεγάλοι σταθμοί είναι το Eurogroup της 6ης Νοεμβρίου (σ.σ. στο οποίο η Ελλάδα πιθανότατα να μην είναι επισήμως στην ατζέντα αλλά στο περιθώριο του θα υπάρχουν συζητήσεις για την διαπραγμάτευση), και η 9η Νοεμβρίου. Τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τις νέες εκτιμήσεις της για την πορεία του ΑΕΠ αλλά και για τα δημοσιονομικά μεγέθη των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Μένει να φανεί αν οι θεσμοί έχουν πειστεί από την κυβέρνηση για την υπεραπόδοση του 2017 αλλά και για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου του 2018 ή αν συνεχίσουν να ζητούν νέα μέτρα για τον επόμενο χρόνο. Σε κάθε περίπτωση θα περιμένουν και νέα στοιχεία από την κυβέρνηση, ενώ η επιστροφή τους στην Αθήνα αναμένεται περί τα μέσα ή τα τέλη Νοεμβρίου, προκειμένου να οριστικοποιηθεί από κοινού ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους, να ληφθούν οι αποφάσεις για το μέρισμα, αλλά και να φανεί αν υπάρχει πρόοδος τα εκκρεμή προαπαιτούμενα.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα