Έπαινοι για την Ελλάδα στον απολογισμό του Γιούνκερ

Την Ελλάδα και τους Έλληνες έβαλε στην κορυφή του απολογισμού του για τα 8 χρόνια της θητείας του ως επικεφαλής του Εurogroup ο απερχόμενος πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επιβεβαιώνοντας και προφορικά την αγάπη του για τη χώρα μας, κάτι που έκανε και εμπράκτως τα τελευταία χρόνια στην προεδρία της ευρωζώνης.

Ενώπιον 100 και πλέον δημοσιογράφων που τον χειροκροτούσαν όρθιοι, ο αποχωρών πρόεδρος, συνοψίζοντας τα διδάγματα της θητείας του, είπε ότι στα χρόνια αυτά «έμαθα να αγαπώ περισσότερο

την Ευρώπη, θαυμάζω τις απίστευτες προσπάθειες της Ελλάδας, για την οποία τρέφω αγάπη και είμαι πεπεισμένος ότι οι Έλληνες θα θερίσουν τον καρπό αυτών των προσπαθειών».

Το αυθόρμητο χειροκρότημα των δημοσιογράφων, κάτι πρωτόγνωρο στα κοινοτικά δεδομένα, επιβράβευε τις τεράστιες προσπάθειες του μεγάλου αυτού οραματιστή της Ευρώπης στη διαχείριση της κρίσης δημόσιου χρέους, αλλά και το πνεύμα αλληλεγγύης που ήταν οδηγός του όλα αυτά τα χρόνια.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ευχαρίστησε τον απερχόμενο πρόεδρο εκ μέρους του ελληνικού λαού, επισημαίνοντας ότι ο κ. Γιούνκερ καθοδήγησε την κρίσιμη και δύσκολη συζήτηση για την Ελλάδα με μεγάλη μαεστρία και συναισθηματική νοημοσύνη. «Χάνουμε ένα μεγάλο διαπραγματευτή και ηγέτη που πάλεψε πολλά χρόνια για το ευρωπαϊκό ιδεώδες με πραγματικά υποδειγματικό τρόπο», κατέληξε ο κ. Στουρνάρας.

Όπως λέμε και στην ποδοσφαιρική ορολογία όταν αποχωρεί ένας ηγέτης από την ομάδα, η «φανέλα» που αφήνει ο κ. Γιούνκερ είναι πολύ βαριά για το διάδοχό του, Ολλανδό υπουργό Οικονομικών Γερούν Ντέισελμπλουμ, και η χθεσινή μη στήριξή του από την Ισπανία κάνει ακόμη πιο βαριά τη φανέλα αυτή.

Η Ισπανία, χώρα με ειδικό βάρος λόγω μεγέθους, ενήργησε άτυπα και ως εκπρόσωπος των χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα, οι οποίες στέλνουν ένα πολιτικό μήνυμα στους «σκληρούς» του Βορρά, ότι δηλαδή δεν πρόκειται να δεχθούν την επιβολή αποφάσεων που θα ξεφεύγουν από τη γραμμή που χάραξε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Η προειδοποίηση αυτή έχει βάση γιατί ότι κ. Ντέισελμπλουμ προέρχεται από μια χώρα υπέρμαχο της δημοσιονομικής πειθαρχίας που φοβίζει, ενώ η δυσπιστία στο πρόσωπό του έγινε ακόμη μεγαλύτερη λόγω της ανοικτής υποστήριξης της υποψηφιότητάς του από το Βερολίνο.

Γνωρίζοντας ότι βρίσκεται πλέον υπό ασφυκτική παρακολούθηση, ο νέος πρόεδρος επιχείρησε προχθές το βράδυ να καθησυχάσει, υπογραμμίζοντας ότι οι βασικές αρχές του κ. Γιούνκερ, δηλαδή το αδιάσπαστο της ευρωζώνης και η αλληλεγγύη, θα είναι και δικές του.

Ο κ. Ντέισελμπλουμ διαβεβαίωσε ότι «όλοι μαζί θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα της ευρωζώνης, έχουμε μπροστά μας προκλήσεις», είπε, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας με διατήρηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, τόνωση της ανάπτυξης και αύξηση της απασχόλησης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι αυτό που προέχει είναι η ενίσχυση της ευρωζώνης και όχι η διάσπασή της. Πρόσθεσε ότι οι κόκκινες γραμμές μεταξύ Βορρά και Νότου δεν οδηγούν πουθενά, η αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών-μελών θα αποτελέσει την πρώτη του προτεραιότητα, ανέφερε.

Ερωτηθείς για τη μη υποστήριξη της υποψηφιότητάς του από την Ισπανία εξέφρασε τη λύπη του για την έλλειψη ομοφωνίας, δεν γνωρίζει -είπε- τους λόγους, ωστόσο χαιρέτισε το γεγονός ότι αμέσως μετά τον ορισμό του ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος τον διαβεβαίωσε ότι από τη στιγμή που εξελέγη είναι ο νέος πρόεδρος όλων των χωρών και πως η Μαδρίτη θα συνεργαστεί μαζί του με εποικοδομητικό τρόπο.

Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε «μετριοπαθή πολιτικό» το νέο πρόεδρο, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο κ. Ντέισελμπλουμ επέδειξε μετριοπαθή στάση έναντι στη χώρα μας στο σύντομο διάστημα που είναι υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, ενώ θέλει να ελπίζει, όπως είπε, ότι θα ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών.

Ικανοποίηση από Eurogroup για τήρηση των δεσμεύσεων

Την ικανοποίησή του για την τήρηση των δεσμεύσεων από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης εξέφρασε το Eurogroup σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε μετά την έγκριση της επόμενης δόσης των 9,2 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας.

Όπως υπογραμμίζεται στη δήλωση, το Eurogroup σημειώνει με ικανοποίηση ότι τα προαπαιτούμενα του Μνημονίου για τον Ιανουάριο, που συμφωνήθηκαν μεταξύ της Ελλάδας και της Τρόικας, έχουν επιτευχθεί. Ειδικότερα, γίνεται αναφορά στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, καθώς και στο τέλος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Καλωσορίζουμε τη δέσμευση της κυβέρνησης να υιοθετήσει έναν απλοποιημένο φορολογικό κώδικα μέχρι την άνοιξη», αναφέρει η δήλωση, προσθέτοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο το Eurogroup προσβλέπει στην εκταμίευση μέσα στο μήνα των 9,2 δισ. ευρώ της δεύτερης δόσης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, το διοικητικό συμβούλιο του ταμείου θα αποφασίσει στις 28 Ιανουαρίου την εκταμίευση των 9,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,2 δισ. ευρώ θα είναι εγγυημένα ομόλογα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ θα δοθούν σε ρευστό. Υπενθύμισε ότι τα χρήματα κατευθύνονται σε ειδικό λογαριασμό και παρακολουθούνται στενά οι εκταμιεύσεις. «Συμφωνήσαμε με τις ελληνικές αρχές να μας δίνουν λεπτομερώς όλες τις πληροφορίες, μας έδωσαν για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ενώ είμαστε σε επαφή με την κυβέρνηση, την Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας και το ΤΑΙΠΕΔ», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι στη διάρκεια της συζήτησης για τη χώρα μας επισημάνθηκε η σημαντική πρόοδος που έχει κάνει στην υλοποίηση των δεσμεύσεων. Ο αγώνας συνεχίζεται, ο δρόμος είναι μακρύς, είπε, ενώ σχετικά με τον ειδικό λογαριασμό υπενθύμισε ότι η Ελλάδα υποχρεούται να δίνει στοιχεία για τη λειτουργία του. Για τη δόση του Φεβρουαρίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η χώρα μας βρίσκεται εντός προγράμματος και θα ικανοποιήσει τα προαπαιτούμενα.

Μπορεί για τη χώρα μας η συνεδρίαση να ήταν πολύ θετική, ωστόσο δεν συνέβη το ίδιο με την Κύπρο. Η Λευκωσία βρέθηκε στο επίκεντρο των πιέσεων των εταίρων για το θέμα του ξεπλύματος χρήματος, όπου κυρίαρχη εκτίμηση ήταν πως η Λευκωσία δεν τηρεί τη σχετική διεθνή και κοινοτική νομοθεσία.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος αφού ανέφερε ότι οι συζητήσεις προχωρούν για την επίτευξη συμφωνίας με την επόμενη κυπριακή κυβέρνηση εντός του Μαρτίου, αποκάλυψε ότι το Μνημόνιο που θα υπογραφεί θα περιέχει και μια ρήτρα για το ξέπλυμα χρήματος.

Από την πλευρά τους, τόσο ο κ. Γιούνκερ όσο και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ολι Ρεν χαιρέτισαν την πρόοδο που σημειώθηκε από την Κύπρο στην εφαρμογή των μέτρων που η κυβέρνηση συμφώνησε με την Τρόικα. Μάλιστα, ο κ. Γιούνκερ διαβεβαίωσε ότι μέχρι τη λήψη των αποφάσεων έχει διασφαλιστεί η ρευστότητα της Κύπρου, ενώ επιβεβαίωσε ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί σε συμφωνία με την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις προεδρικές εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου.

Εντονότατες πιέσεις ασκούνται στην Κύπρο για τις ιδιωτικοποιήσεις, κάτι που αρνείται ο απερχόμενος Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας. Ανοικτό είναι ακόμη και το ακριβές ποσό που θα απαιτηθεί για τη στήριξη, δεδομένου ότι η έκθεση της Pimco για τις ανάγκες του τραπεζικού τομέα θα δημοσιοποιηθεί στα τέλη Ιανουαρίου. Το ποσό που θα χρειαστεί κάθε τράπεζα θα γίνει γνωστό μετά την υπογραφή του Μνημονίου, δηλαδή με τη νέα κυβέρνηση. Χαρακτηριστική του εύθραυστου κλίματος ήταν η προειδοποίηση του διοικητικού μέλους της ΕΚΤ, Γ. Ασμουσεν, ότι τα συστημικά προβλήματα της Κύπρου είναι δυνατόν να πλήξουν όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και το σύνολο της ευρωζώνης.

Κοινό αίτημα για επιμήκυνση από Ιρλανδία και Πορτογαλία

Τέλος, στο δρόμο που χάραξε η Ελλάδα κινούνται και οι άλλες δύο μνημονιακές χώρες, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, οι οποίες επικαλούμενες το ελληνικό προηγούμενο υπέβαλαν κοινό αίτημα για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής μέρους των δανείων που έλαβαν από την ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον Ιρλανδό υπουργό Οικονομικών, το κοινό αίτημα αφορά την επιμήκυνση από το ΕΤΧΣ. Όπως είπε, η επιμήκυνση θα μπορούσε να αποφέρει μεγάλη εξοικονόμηση στην Ιρλανδία, μάλιστα μίλησε για κάποια δισ. ευρώ, χωρίς να αναφέρει ακριβή αριθμό.

«Επικύρωσε» το φόρο tobin το Ecofin

Ετήσια έσοδα 37 δισ. ευρώ πρόκειται να αποφέρει ο φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές (0,01% στα παράγωγα και 0,1% σε ομόλογα και μετοχές), που θα καλύπτει το 85% των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών σε 11 χώρες της ευρωζώνης, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας. Χθες το Συμβούλιο Υπουργών Ecofin υιοθέτησε οριστικά τη σχετική πρόταση της Κομισιόν, ενώ η Ευρωβουλή έχει γνωμοδοτήσει ήδη θετικά στις 12 Δεκεμβρίου. Οι χώρες που θα επιβάλουν το φόρο είναι: η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Σλοβακία, η Ολλανδία και η Σλοβενία.

Εξαιρούνται από το φόρο τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια, τα τραπεζικά δάνεια, οι ασφαλιστικές συμβάσεις και οι λοιπές συνήθεις χρηματοοικονομικές δραστηριότητες που διενεργούνται από ιδιώτες ή από μικρές επιχειρήσεις.

Νίκος Μπέλλος, στον Ελεύθερο Τύπο

Keywords
ελλαδα, γιάννης στουρνάρας, ολι ρεν, στουρναρας, μνημονιο, δεη, τραπεζες, κυπρος, τροικα, εκλογες, pimco, νέα, ΕΚΤ, επιμηκυνση, γαλλια, σλοβακία, σλοβενία, ομαδα διας, φορολογικη δηλωση 2011, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, εκλογες 2012, θεμα εκθεσης 2012, τραπεζα κυπρου, μνημονιο 3, ιταλια εκλογες, κυπρος εκλογες, δεη πληρωμη, γιάννης στουρνάρας, σλοβακία, χωρες, σλοβενία, το θεμα, βελγιο, βερολινο, γερμανια, δανεια, ηγετης, θεμα, ιρλανδια, ισπανια, ιταλια, κυπρου, ολλανδια, ομολογα, πλαισιο, αγαπη, αυξηση, αυστρια, αλληλεγγυη, βραδυ, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, διαστημα, δηλωση, δρομος, εγινε, ευρω, ειπε, εκθεση, εκτιμηση, ελλειψη, ευρωπη, ιδιο, κυβερνηση, λευκωσια, λειτουργια, λυπη, ληψη, μαδριτη, νοημοσυνη, ξεπλυμα χρηματος, ομαδα, οδηγος, ολι ρεν, πηγες ενεργειας, υπογραφη, πορτογαλια, προβληματα, ρητρα, συζητηση, στεγαστικα δανεια, υλοποιηση, αγωνας, δημητρης, εφαρμογη, χωρα, μπροστα, πηγες, pimco, πληροφοριες, τραπεζα, θετικα, ξεπλυμα
Τυχαία Θέματα