Επικίνδυνη εμπλοκή μεταξύ Τουρκίας και Συρίας

Χθες Παρασκευή, η Συρία κατέρριψε πολεμικό α/φος τύπου F-4 της Τουρκίας, επάνω από την Μεσόγειο, με την Τουρκία να αντιδρά θυμωμένα, απειλώντας με κλιμάκωση, κάτι που ανοίγει νέες εστίες έντασης, πέραν της 16μηνης εξέγερσης των Σύρων πολιτών εναντίον του καθεστώτος του Άσαντ.

Σύμφωνα με την Συρία, το α/φος πετούσε χαμηλά, και μέσα στα χωρικά της ύδατα, όταν καταρρίφθηκε.  Να σημειωθεί, ότι η Συρία διαθέτει μια από τις καλύτερες και πιο εξελιγμένες τεχνολογικά αεράμυνες της Μ. Ανατολής, η οποία στήθηκε με την βοήθεια της Ρωσίας.

Η Τουρκία, από την πλευρά της,  διαθέτει

τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ, ο οποίος μάλιστα είναι εμπειροπόλεμος, αφού εδώ και 30 χρόνια αντιμετωπίζει τους Κούρδους αντάρτες. Έτσι, σε περίπτωση σύγκρουσης, η Τουρκία θα αποτελούσε σκληρό αντίπαλο για τον συριακό στρατό, ο οποίος παλεύει εδώ και καιρό να καταστείλει την εσωτερική εξέγερση.

Οι αρχικές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού ήταν μετριασμένες. Όπως είπε, οι δυο χώρες συνεργάζονται στην αναζήτηση του πληρώματος του α/φους.

Σε γραπτή του ανακοίνωση, το πρωθυπουργικό γραφείο αναφέρει ότι «Η Τουρκία θα παρουσιάσει την τελική της θέση αφού εξεταστούν όλα σε σχέση με το περιστατικό, και η κυβέρνηση θα λάβει αποφασιστικά μέτρα».

Η ανακοίνωση αυτή εξεδόθη μετά από δίωρη έκτακτη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο πρωθυπουργός, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου, ο αρχηγός της αεροπορίας, ο αρχηγός της υπηρεσίας πληροφοριών, και οι υπουργοί Εσωτερικών, Εσωτερικών, και Άμυνας της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, η Συρία ζήτησε συγνώμη, αλλά κάτι  τέτοιο δεν αναφέρθηκε από τον Ερντογάν.

Πριν από την εξέγερση εναντίον του Άσαντ, η Τουρκία ήταν στενή σύμμαχος της Συρίας, αλλά στη συνέχεια στράφηκε εναντίον της υποστηρίζοντας τις λαϊκές διαδηλώσεις στα πλαίσια της αραβικής άνοιξης.

Σήμερα η Άγκυρα παρέχει καταφύγιο στον επαναστατικό στρατό της Συρίας στα σύνορα μεταξύ των δυο χωρών. Η δε κόντρα μεταξύ Έρντογάν και Άσαντ έχει κλιμακωθεί, και υπάρχει ακόμη και σε προσωπικό επίπεδο, με τον πρώτο να ζητά επίμονα την παραίτηση του Σύρου ηγέτη.

Η Τουρκία φιλοξενεί περίπου 32.000 πρόσφυγες από την Συρία, και επιτρέπει τους αντάρτες να επιχειρούν μέσα από τα εδάφη της. Το Εθνικό Συμβούλιο της συριακής αντιπολίτευσης συνέρχεται τακτικά στην Κων/πολη.

Αν και οι λόγοι της κατάρριψης του α/φους δεν είναι ακόμη γνωστοί, ο Σύρος σχολιαστής, και φίλος της αντιπολίτευσης  Yasser Saadeldine λέει πως : «Ο συριακός στρατός μπορεί να πήρε ένα υπολογισμένο ρίσκο, με το οποίο  θα τονώσει το ηθικό των καθεστωτικών, ειδικά μετά από τις πολλές λιποταξίες που μαστίζουν τις κυβερνητικές δυνάμεις… μια τουρκική ανταπόδοση θα ταίριαζε άψογα με την φαντασίωση του Άσαντ περί διεθνούς συνομωσίας εναντίον του».

Η Ρωσία και η Κίνα αποτελούν τους μεγαλύτερους διεθνείς υποστηρικτές του Άσαντ, και αντιτίθενται σθεναρά σε οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση στη χώρα, επιμένοντας πως το ειρηνευτικό πλάνο του Kofi Annan αποτελεί την μόνη αποδεκτή λύσ

Keywords
Τυχαία Θέματα